Trakya Üniversitesi Kadın Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Balkan Kongre Merkezi'nde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü paneli yapıldı.
Program ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonrasında konservatuar müzik dinletisi, Modern Dans Topluluğu'nun gösterileri, Edirne İl Jandarma Komutanlığı tarafından KADES uygulamasının tanıtımı ve konuşmalar ile devam etti. Panele Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ŞONİM Kuruluş Müdürü Nihan Ertan, Adalet Bakanlığı Edirne Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yetkilisi Ayşe Ulucak, Av. Özge Hazır, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Hatice Kahyaoğlu Süt, Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
ŞİDDET EYLEMİNİ TANIMLADI
Şiddetin tanımı hakkında bilgi veren Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Hatice Kahyaoğlu Süt, “Kadına yönelik şiddet kamusal, özel hayat, fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar veren, vermesi muhtemel olan, bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak haklarından mahrum bırakma da dahil olmak üzere cinsiyete dayalı her türlü şiddet, şiddet eylemi olarak tanımlanmaktadır” dedi.
“ÖĞRENME 0-6 YAŞ ARASINDA ÇOK ÖNEMLİ”
Öğrenmenin 0-6 yaş arasında başladığına dikkat çeken Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ŞONİM Kuruluş Müdürü Nihan Ertan, “Ailede şiddeti normalleştirme, çözüm olarak şiddete başvurmak o ailedeki bireylerin büyüyünce bunu öğrenmesi demek oluyor. Öğrenme özellikle 0-6 yaş arasında çok önemli. Ben bu yaş gurubuna altın çağ diyorum. Anne karnından itibaren bile iç huzurun ileriki dönemdeki bakış açısını etkilediği söyleniyor. Bir bebek veya bir çocuk ailenin içerisinde bulunduğu yerde şiddete maruz kalmıyorsa ileriki dönemlerde de şiddetle geçen bir hayatı olmuyor” ifadelerine yer verdi.
“ADLİ SÜREÇTE MAĞDUR YAŞADIKLARINI İFADE ETMEKTE ZORLANIYOR”
Adli süreçte mağdurlar hakkında bilgi veren Adalet Bakanlığı Edirne Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yetkilisi Ayşe Ulucak, “Adi süreçte mağdurlara ve özellikle kırılgan gruplara yönelik onarıcı adalet ve sosyal hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde etkin sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir mağdur destek sistemi kurulması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, suç mağdurlarına yönelik bilgilendirme, yönlendirme, psiko-sosyal destek hizmetlerini sunmak üzere Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri kurulmuştur. Adli süreçte mağdur, çoğu zaman yaşadıklarını ifade etmekte güçlük çekmekte, kendini yalnız hissetmektedir. Suç mağdurlarının bilgilendirilmeye ve uzman desteğine ihtiyaç duymaktadır. Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri'nde suç mağdurları, güler yüzle karşılanıp, doğru şekilde bilgilendirilmekte ve ihtiyaçları doğrultusunda uzmanlardan psiko-sosyal destek almaktadır. Kırılgan gurup dediğimizde içerisine çocuklar, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların mağdurları, aile içi şiddet mağdurları, terör suçları mağdurları, uzmanlar tarafından yapılacak ön değerlendirme sonrasında kadın, yaşlı ve engelli mağdurlar ile etkin bir desteğe ihtiyaç duyduğu tespit edilen mağdurlar girmektedir” diye konuştu.
“KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE KALKAN OLMUŞTUR”
Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı kanun ile ilgili bilgi veren Av. Özge Hazır şöyle konuştu: “Bu kanun ile şiddete uğrayan ve şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınları, çocukların, aile bireylerinin, tek taraflı ısrarlı mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amaçlanır. Ayrımcılık yasağı önemle vurgulanmıştır. Bu madde şiddete yönelik bir kalkan olmuştur.”
MERT ERİŞKİN
Kaynak: MERT ERİŞKİN