Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“TÜRKİYE’NİN GERÇEK SORUNU GIDA ENFLASYONU”

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye’nin gerçek sorununun gıda enflasyonu olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2023 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2023 11:44
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
“TÜRKİYE’NİN GERÇEK SORUNU GIDA ENFLASYONU”

Dünyada fiyatların en hızlığı arttığı 4. Ülkenin Türkiye olduğunu belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) önceki dönem Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu www.batiekspres.com haber sitesine açıklamada şunları dile getirdi:

“Türkiye'de gıda fiyatları artarken, dünya genelinde bu fiyatlar düşüş gösteriyor. Türkiye, yüzde 76 gıda enflasyonu ile Venezuela, Lübnan ve Arjantin'in ardından dünyada fiyatların en hızlı arttığı dördüncü ülke konumunda bulunuyor. Ekim ayında Türkiye'de gıda enflasyonu yıllık bazda yüzde 72 artarken, dünya genelinde bu oran yüzde 11 düşüş gösterdi. Buna rağmen Pakistan gibi ülkelerde gıda enflasyonu yüzde 26,8'e kadar düşerken, Türkiye'de gıda enflasyonu dünyanın yaklaşık 7 katı kadar yüksek”

Gaytancıoğlu, FAO Gıda Fiyat Endeksi'ne göre Ekim 2023'te gıda fiyatlarının Eylül ayına göre yüzde 0,5 düştüğünü ve yıllık gıda enflasyonunun yüzde 10,9 olduğunu belirtti. Ayrıca, FAO'ya göre Ekim ayında dünya genelinde tahıl fiyatlarının aylık yüzde 1, yıllık yüzde 17,9 düştüğünü, bitkisel yağ fiyatlarının aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 20,7 düştüğünü, süt fiyatlarının aylık yüzde 2,2 arttığını, ancak yıllık olarak yüzde 20,1 düştüğünü ve et fiyatlarının aylık yüzde 0,6 düşerken yıllık düşüşün yüzde 3,4 olduğunu paylaştı.

Aynı dönemde en fazla fiyat artışı gösteren tarım ve gıda ürünlerinin ise Yumurta yüzde 10,78, Sebzeler yüzde 9,15, Kuzu eti yüzde 8,83 ve Kuru meyveler yüzde 8,57 olduğunu belirten Gaytancıoğlu, “Üretmeyip ithal edersen fiyatlar düşmez. Çünkü dolar sürekli artıyor. Üretmediğin sürece artmaya da devam edecek. Olan yine vatandaşlarımıza olacak.” dedi.

ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.