Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

O nükleer santraller Edirne’yi etkileyebilir

İl Genel Meclisi Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu Başkanı İsmail Alış, Bulgaristan ve Romanya’daki 2 nükleer santralin risk bölgesinde Edirne’nin de olduğunu dikkat çekerek; “Radyoaktif sızıntı meydana gelmesi halinde ilimizin etkilenmesi beklenmektedir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2024 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2024 16:36
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
O nükleer santraller Edirne’yi etkileyebilir

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu’nun Edirne iline yakın olan nükleer santraller hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı İsmail Alış tarafından sunulan raporda, Edirne’nin radyasyon tehlikesine karşı yakın çevredeki nükleer santrallerin uzaklığı ve bulundukları ülkeler ile kapasiteleri açıklandı. Alış, teknolojinin gelişmesi, evrilmesi ve yenilenmesi ile birlikte hayata birçok kavramın girdiğini ve girmeye devam ettiğini söyleyerek; “Bunlardan bazıları, zararları ile adından söz ettirirken; bazıları da sağladığı yararlar ile maddi, manevi bize pek çok fayda sağlıyor. Bunlardan biri de nükleer enerji santralleri. Nükleer enerji santrallerinin, faydasının yanı sıra doğaya ve insanlara zararları da mevcuttur” ifadelerini kullandı.

“EDİRNE’NİN RİSKTEN ETKİLENMESİ BEKLENMEKTEDİR”

Bulgaristan’daki Kozluduy ve Romanya’daki Cernavoda nükleer santrallerine dikkat çeken Alış; “Komşu ülkelerde bulunan nükleer santrallerde herhangi bir radyoaktif sızıntı meydana gelmesi durumunda ilimizin bu riskten etkilenmesi beklenmektedir. Bir taraftan yararları konuşulurken; öteki taraftan zararları da her daim gündemdedir. Bugün nükleer enerji santrallerinin dünya çapında en az 30 ülkede faaliyet gösterdiğini görüyoruz” dedi.

“SADECE DOĞAYA DEĞİL İNSANA DA ZARAR VERİR”

Alış, nükleer enerjinin fayda ve zararlarını açıklarken; “Nükleer enerji santralleri, yakıt enerjisi bakımından yoğun olan kaynaklardan biridir. Karbondioksiti havaya karışmaz, böylece sera etkisi oluşturmaz. Sera etkisinin oluşmaması demek, çevreyi kirletmemesi anlamına gelir. Nükleer enerji sisteminde kullanılan yakıtlar tekrar dönüştürülebilir cinstendir. Böylece yakıt olarak baştan kullanılabilir. Nükleer enerji santrallerinin varlığı, ithal enerji bağımlılığını da azaltır. Faydası olduğu kadar zararı da vardır. Nükleer enerjisinin hammaddesinin uranyum olduğundan bahsetmiştik. Uranyum maddesinin elde edilmesi ve ardından geliştirilmesi aynı zamanda ciddi miktarda radyoaktif kirliliğe de neden olabilir. Nükleer santral düzgün bir şekilde işlevini yerine getirmezse ise büyük çapta zarara yol açabilir. Bunun en bilinen ve facia niteliğinde olan örneğini 1986 yılında gördük. 1986 yılında gerçekleşen Çernobil faciası, büyük çaplı bir felakete yol açmıştır. Bu nedenle güvenik önlemleri bakımından en çok dikkat edilmesi gereken sistemlerden biridir. Ortaya çıkan radyoaktif atıkların doğaya karışması kesinlikle önlenmelidir. Çünkü bu radyoaktif atıklar sadece doğaya değil; insan vücuduna da oldukça zarar verir” sözlerine yer verdi.

EDİRNE’YE YAKINLIKLARINA DİKKAT ÇEKTİ.

Cernavoda nükleer santralinin, Romanya’nın elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini karşıladığını belirten Alış; “2 reaktör, her biri 700 MW. Edirne’ye kuş uçuşu 318 kilometredir. Kozluduy, Bulgaristan’ın elektrik ihtiyacının 1/3’ünü karşılamaktadır. 2 reaktör toplam 2 bin MW. Edirne’ye kuş uçuşu 330 kilometredir” dedi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.