Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TUNCA SAHİPSİZ Mİ?

Edirne’de 2 gün önce Tunca Nehri yatağına atılan koltuk, hiçbir kurum tarafından alınmadı. Kirliliğe karşı doğaya uyumlu hiçbir çalışmanın yapılmaması, akıllara “Tunca Nehri sahipsiz mi?” sorusunu getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2023 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2023 15:15
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
TUNCA SAHİPSİZ Mİ?

Edirne’de 2 gün önce yatağına atılan koltuk ile dikkat çeken Tunca nehri sahipsiz kaldı. Batı Ekspres tarafından konunun gündeme getirilmesinin ardından kentte birçok yerel gazete ve haber ajansının haberlerinde yer alan duyarsızlığı gözler önüne seren görüntü ile ilgili hiçbir şey yapılmadı.

Edirne Belediyesi’nin logosunda yer alan, Edirne Valiliği’ne bağlı kurumlar başta olmak üzere birçok kamu kurumu müdürü, meslek odaları ve sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından sık sık dile getirilen Tunca Nehri’nin önemi sözde kaldı. Nehre 2 gün önce insan eliyle atılan koltuk, bulunduğu yerde durmaya devam ediyor.

O KOLTUK GÜNLERCE ORADA KALDI

Nehre insanlar tarafından atılan plastik ve cam şişeler, poşetler, plastik paketler, araba lastikleri yetmezmiş gibi 2 gün önce nehrin yatağına atılan koltuk dikkat çekti. İnsan eliyle ortaya çıkan kirliliğe, yine bazı duyarlı vatandaşlar tepki gösterirken; kentte gündem olan konuyla ilgili hiçbir kurum çalışma yapmadı. Nehirlerden sorumlu Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü’nden nehir ve kıyılarından olmasa da kentin temizliğinden sorumlu Edirne Belediyesi’ne, tarım için sulamanın ne kadar önemli olduğunu sık sık dile getiren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden kurum adında ‘Çevre’ ile ‘İklim Değişikliği’ gibi ibareler bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne kadar hiçbir kurumun nehir yatağına atılan koltuğu kaldırmak için çalışma yapmaması dikkat çekti. 2 gündür nehir yatağında bekleyen koltuğu kimin alacağı merak konusu oldu.

DUYARLI VATANDAŞLAR TEMİZLEMEKTEN BIKTI

Edirne’deki Plastiğe Hayır Platformu’ndan Kent Konseyi’ne, Çevre Gönüllüleri Derneği’nden duyarlı vatandaşlara kadar pek çok kesim tarafından defalarca düzenlenen etkinliklerle temizlenen nehir kıyısı ise duyarsız insanların doğaya zararlı atıklarını atmaya devam etmesi sonucu gün geçtikçe kirlenmeye devam etti. Bölgedeki duyarsızlığın artmasıyla başa çıkamayan sivil toplum örgütleri, etkinlik düzenlemekten vazgeçince hem nehir yatağında, hem de nehir kıyısında çirkin görüntüler oluştu.

KEPÇELERLE GİRİLMESİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin zaman zaman kepçelerle nehir yatağına girerek temizlik adı altında gerçekleştirdiği çalışma ise çevrecilerin tepkisini çekmişti. Nehre ve kıyısına atılan doğaya zararlı maddelerden çok nehir yatağındaki toprağın kaldırılması ve nehir içindeki başta algler olmak üzere canlı yaşamına zarar veren çalışmaya Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği tepki göstermişti.

TURİZMİN UĞRAK NOKTASI MI, ÇÖPLÜK MÜ?

Kentteki birçok kurumun Edirne’nin önemli bir turizm kenti olduğuna dair görüşlerini boşa çıkaran nehrin kirli görüntüsü, 1608-1615 yılları arasında Tunca nehri üzerine yaptırılan Ekmekçizade Ahmet Paşa (Tunca) Köprüsü’nün de tarihi değerine zarar veriyor. Edirne’ye yurt içi ve yurt dışından gelen turistlerin uğrak noktalarından biri olan Tunca nehri, kirli görüntüsüne çare olacak doğaya duyarlı bir çalışmanın hayata geçmesini beklemeye devam ediyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.