Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SÜT ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA

CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, “AKP iktidarının süt üreticilerini zor durumda bıraktığını belirterek; “Bir çuval yemin 500 liralara kadar çıktı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2023 09:39
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2023 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
SÜT ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA

CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, 1 Haziran Dünya Süt Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Ün, mesajında AKP iktidarının süt üreticilerini zor durumda bıraktığını belirterek; “Bir çuval yemin 500 liralara kadar çıktığı ülkemizde çiğ sütün litre maliyetinin en üst fiyattan düşünüldüğünde dahi 8 lira 50 kuruşun çok üzerinde olduğu ve çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmediği açık bir biçimde görülmektedir” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Ün, 1 Haziran Dünya Süt Günü sebebiyle bir mesaj yayımladı. CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, mesajında; “Çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve gelişebilmeleri için süt ve süt ürünlerine ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, süt sektörünün krizden çıkabilmesi ve güvenilir ürünlerin tüketiciye ulaşabilmesi için tüm paydaşların bir araya gelerek çözüm odaklı çalışmalar yapması önemlidir. Sağlıklı bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak ve çocukların beslenmesinde en önemli kaynaklardan biri olan süt ve süt ürünlerini korumak hepimizin sorumluluğudur.

Ülkemizin çocuk sağlığına ve beslenmesine verdiği önemi göz önünde bulundurarak, süt ve süt ürünlerinin üretiminde ve tüketiminde daha fazla dikkat ve özen gösterilmesi gerekmektedir. Süt üreticilerinin adil ve sürdürülebilir fiyatlarla desteklenmesi, sektördeki krizin aşılmasında önemli bir adım olacaktır. Bu durum, süt üreticilerinin yaşadığı zorlukları artırmakta ve sektörün sürdürülebilirliğini tehlikeye atma potansiyeline sahiptir. Süt üreticileri, maliyetleri karşılamakta zorlanarak gelir kaybı yaşamaktadır. Bu da hayvancılıkla uğraşan ailelerin geçim kaynaklarının tehlikeye girmesine neden olmaktadır.

Bunun yanı sıra, hayvancılık sektöründeki politika ve düzenlemelerin yetersizliği de süt ve süt ürünlerinin kalitesini etkileyebilmektedir. Kontrolsüz ve standartlara uygun olmayan işletmelerin faaliyet göstermesi, sağlıksız ve kalitesiz süt ürünlerinin piyasaya sürülmesine yol açabilir. Bu da çocukların sağlığını tehdit eden bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ulusal Süt Konseyi, son olarak 2022 yılının Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litre başına 8,50 lira olarak belirlemiştir. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı litre başına üreticiye 50 kuruş destekleme primi ödeyecektir.

Ancak, bir çuval yemin 500 liralara kadar çıktığı ülkemizde çiğ sütün litre maliyetinin en üst fiyattan düşünüldüğünde dahi 8 lira 50 kuruşun çok üzerinde olduğu ve çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmediği açık bir biçimde görülmektedir.

Bilindiği üzere hayvancılık işletmelerinin en büyük giderini yem maliyetleri oluşturmaktadır. Hayvancılığın bazı dallarında yem giderleri toplam işletme giderlerinin yaklaşık yüzde 80’ine kadar ulaşmaktadır.

Ülkemizin tarım ve hayvancılık potansiyeli göz önüne alındığında, kendi kendine yeten ve ürettiklerini ihraç edebilen bir ülke olması hedeflenmelidir. Ancak, son yıllarda uygulanan politikaların tarım ve hayvancılık sektöründe olumsuz etkileri olduğu bir gerçektir. Özellikle AKP iktidarı dönemindeki yanlış tarım ve hayvancılık politikaları, çiftçilerimizi toprağa küstürmüş ve yerli üreticileri, çiftçileri ve besicileri korunmamış bir durumda bırakmıştır.

Sonuç olarak Dünya Süt Günü’nde ülkemizde yaşanan tablo iç açıcı değildir. Sağlıklı bir toplumun şartı ülkemizde kişi başına düşen süt tüketiminin arttırılmasından geçmektedir. Ancak ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler ülkemizde süt üretimini ve süt tüketimini olumsuz biçimde etkilemektedir” İfadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.