“Açıklanmayan süt fiyatı üreticiyi zora sokuyor”
Edirne Merkez İlçe Ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt fiyatlarının bir an önce belirlenmesi gerektiğini söyledi. 2023 yılı Ocak ayından bu yıla kadar süt fiyatlarına yüzde 14, bunun yanında yem fiyatlarına da yüzde 48 zam geldiğini söyleyen Suiçmez, yaşanan süreçte üreticinin maliyetleri karşılayamadığını ve üretimden vazgeçerek hayvanlarını kesime vereceğini belirtti. Bir an önce süt fiyatlarının belirlenmesi gerektiğini söyleyen Suiçmez; “Ülkemizde her ne kadar yerel seçim gündemi olsa da bizim gündemimiz süt. Bizim süt üreticilerinin gündemi bugün itibariyle süt. 2023 yılının Ocak ayında üreticinin eline geçen süt fiyatı 11 lira. Üzerinden tam bir yıl geçmiş 2024’ün Ocak ayındayız ve şu anda sütün litresi 12,5 lira. Bir yıllık artışa baktığımızda yüzde 14 artış yapmış. Şaka gibi gerçekten. Biz bunu anlattık ama artık bıçak kemiğe dayandı değil, bıçak kemiğin içinde. Düğer yandan baktığımızda bir firmadan aldığım yem fiyatı 2023’ün ocak ayında 380 lira bugün 560 lira. Artış oranı yüzde 48. Diğer bir firmadan aldığım yem artış oranı yüzde 44. Yani süt yüzde 14 artmış, yem yüzde 44 ile yüzde 48 oranında artmış” dedi.
“14,50 LİRAYA SATMAM LAZIM Kİ MASRAFLARA DENK GELSİN”
Maliyet hesaplaması yaptıklarında sütün 14,50 lira olmasının anca maliyetlere denk geleceğini söyleyen Suiçmez; “Benim herhangi bir köyde vatandaşın ne kadar canı yanıyorsa benim de o kadar canım yanıyor. Bir hayvan günde 20 kilo silaj yemek zorunda, proteğin vermek için mısır gluteninden 1.20 kg yemek zorunda. Ayçiçeği küspesi 1.5 kg yemesi lazım. Yonca 4,5 kg yemesi lazım. Arpa kırması 5 kilo, 1,5 kilo da saman yemesi lazım. Burada sanayi yemini saymıyorum. Bu hayvan günde 34-35 kg yem yemek zorunda. Bunun maliyeti 241,50 lira. Sadece beslenmek için gerekli olanlar. Şu anda 20 bin liradan aşağı hayvancılık işletmelerinde çalışacak eleman bulmak mümkün değil. Yani işçilik maliyeti 33 lira. Bir hayvanın bir yıl içerisinde sağlık maliyeti günlük 13 liraya tekabül ediyor. 291,50 lira bir hayvanın maliyeti var. Ben kendi işletmemden biliyorum. Üreticilik yapan aile işletmelerinden biliyorum. Bu hayvandan 20 litre süt aldığımızı hesaplarsak bu sütü kafa kafaya gelmesi için 14,50 lişraya satmam lazım. Kamuoyunun market rafında gördüğü gibi bir fiyat yok bizde. Hangi hesabı yaparsanız yapın şu anda verilen fiyatla biz zarar ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“ZARARINA KİMSE BU İŞİ YAPMAZ”
Ulusal süt konseyine seslenen Suiçmez, Ocak ayı olmasına rağmen daha ne bekliyorlar fiyat açıklamak için dedi. Suiçmez; “Ulusal süt konseyiyle görüşüyorum. Buradan diyorum ki; daha ne bekliyorlar? Çok merak ediyorum. Bu insanlar bu fiyatlarla hayvancılığı yapmazlar. Geri dönüşü olmayan bir yola girdik. Bu üreticiler satacak bu inekleri. Biz yüzde 50, yüzde 70 artış istemiyoruz. Yüzde 48 yeme zam gelmiş, yüzde 14’ü 48 in içinden almışız, geriye yüzde 34 kalmış. En iyi rakamı söylüyorum, bu yüzde 34 ü üzerine koyarsak 16,75 lira almamız lazım. Sütün olması gereken fiyat en iyi ihtimalle bu olması lazım. En azından bu süt fiyatı 16-17 lira olsun bu insanlar bu işi yapsın. Bu fiyatları kim belirliyorsa onlara sesleniyorum. 10 ocak oldu, bu ocak ayını da yemesinler. Yazıktır günahtır bu insanlara. Çok tehlikeli bir yere gidiyoruz. Bu üreticiler kestirecek hayvanlarını. Zararına kimse bu işi yapmaz” şeklinde konuştu.
ŞENER ŞENTÜRK