Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Orman alanına kalker ocağında karar!

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Mecidiye köyünün Pınarcık Yanı Tepesi mevkiinde planlanan kalker ocağı projesine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Projenin tanıtım dosyasında ise proje alanının, orman alanı olması dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2023 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2023 17:36
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Orman alanına kalker ocağında karar!

Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Keşan ilçesine bağlı Mecidiye köyünde planlanan kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi projesi ile ilgili açıklama yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Pınarcık Yanı Tepesi mevkiinde planlanan projenin incelendiği belirtilerek; “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verildiği belirtildi.

İL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN YAPILAN AÇIKLAMA

İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “İlimiz Keşan İlçesi, Mecidiye Köyü, Pınarcık Yanı Tepesi Mevkiinde bulunan 200709420 ruhsat numaralı sahada Saros Madencilik ve İnşaat Taahhüt İnşaat Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan “RN: 200709420 Nolu II-A Grubu Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi” projesine ait Proje Tanıtım Dosyası, ÇED Yönetmeliği Ek-2 Listesi 45/(a) maddesi; "Madenlerin çıkarılması (Ek-1 listesinde yer almayanlar)" ve 45/(e) maddesi; "Kırma, eleme, yıkama, kurutma ve cevher hazırlama işlemlerinden en az birini yapan tesisler" hükümleri kapsamında incelenmiş ve İl Müdürlüğümüzce Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararı verilmiştir” sözlerine yer verildi.

ORMAN ALANI OLARAK TANIMLANMIŞ

Projenin ÇED süreci, 17 Ocak 2023 tarihinde başlamıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü tarafından duyurulan projenin tanıtım dosyası da duyuru ile birlikte açıklanmıştı. Projenin tanıtım dosyasında göre; 8,13 hektarlık alanda II-A Grubu Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi işletilmesi planlanıyor. Açılması ve işletilmesi planlanan yıllık 450 bin ton kapasiteli kalker ocağında, açık ocak işletme yöntemi ile delme-patlatma işlemi uygulanacak ve basamaklar oluşturularak üretim çalışmaları gerçekleştirilecek. Proje alanının; onaylı 1/25.000 ölçekli Edirne İl Çevre Düzeni Planı ile onaylı 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’na göre orman alanı olarak tanımlanmış alanda kalması dikkat çekti.

EN YAKIN YAPI BİN 350 METRE UZAKLIKTA

Proje dosyasında ayrıca alanının Mecidiye köyüne 3 bin 850 metre uzaklığında olduğu, en yakın yerleşim yerinin ise proje alanına 2 bin 100 metre mesafedeki Gökçetepe köyü olduğuna yer verildi. Proje alanına en yakın yapı ise bin 350 metre uzaklıkta bulunuyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.