Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğrudan teminler 15 milyon TL!

Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Sayıştay’ın 2022 yılı İl Özel İdaresi Denetim Raporu’nu açıkladı. Geçmiş, raporda doğrudan temin mal alımlarının 15 milyon 277 bin TL’yi bulması nedeniyle uyarı yapıldığını, bazı hizmet ve mal alımlarının parasal olarak bölünerek doğrudan temin ile yapımının ise mevzuata aykırı olduğuna yer verildiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2023 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 16:59
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Doğrudan teminler 15 milyon TL!

Edirne İl Genel Meclisi’nin Aralık ayı toplantıları bugün başladı. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Aralık ayının ilk toplantısında Sayıştay’ın 2022 yılı İl Özel İdaresi denetim raporunun sonuçlarını açıkladı.

Geçmiş, Sayıştay’ın raporunda 7 adet bulgu bulunduğunu belirterek; raporda doğrudan temin ile yapılan mal alımları konusunda uyarılar bulunduğuna dikkat çekti. Geçmiş, İl Özel İdaresi’nin doğrudan temin mal alımlarının 15 milyon 277 bin TL’yi bulduğunu açıklarken; doğrudan temin mal alımının yüzde 10 sınırının aşılması sırasında Kamu İhale Kurumu’ndan izin alınması gerektiğini belirtti. Geçmiş, Sayıştay raporunda doğrudan temin mal alımları konusunda İl Özel İdaresi’nin uyarıldığını söyledi.

“DOĞRUDAN TEMİN MAL ALIMLARI 15 MİLYON TL’Yİ BULMUŞ”

Sayıştay raporunu Meclis’e okuyan Geçmiş; “Doğrudan temin ile yapılan mal alımlarında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen yüzde 10 sınırı aşılmış olmasına rağmen, bunun için Kamu İhale Kurumu’ndan uygun görüş alınmadığı görülmüştür. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinde satın alma usullerinden pazarlık usulü ve türleri açıklanmış, 1’inci fıkranın f bendinde 2022 yılı içinde yaklaşık maliyeti 778 bin 72 TL’ye kadar olan mal alımlarının bu usulle gerçekleştirilebileceği hüküm altına alınmıştır. Ancak 21f ve 22d maddeleri kapsamında yapacakları harcamaların yıllık bütçesinde mal hizmet alımı ve yapım işlerine ayrılan ödeneklerin toplamı yüzde 10 oranı aşacağının anlaşılması halinde mali idarelerde üst yönetici tarafından 62’nci maddenin ı bendi uyarınca uygun görüş için Kamu İhale Kurumu’na başvurmaları hususuna riayet etmeleri gerekmektedir. Doğrudan teminle ilgili yıl içerisinde geçilmemesi için 778 bin TL gibi bir miktar var. Ama bizim yaptığımız alım 15 milyon TL’yi bulmuş. Bununla ilgili Kamu İhale Kurumu’na başvurarak izin almaları gerekiyordu. Bu izni almamışlar” ifadelerini kullandı.

“UYGUN GÖRÜŞ LİMİT TUTARI 5 MİLYON 533 BİN 110,59 TL”

Geçmiş, raporda uygun görüş limitine de yer verildiğini belirtirken; “Yapılan incelemelerde ihale ve harcamaya yetkili birimlerin mal alımlarında toplam 15 milyon 277 bin 203,57 TL gider yaptığı, ödenek miktarının 55 milyon 331 bin 105,92 TL olduğunu ve uygun görüş limit tutarının 5 milyon 533 bin 110,59 TL olduğu görülmüştür. Mezkur mevzuat hükümleri gereğince yüzde 10’luk limitte harcamalarla ilgili Kamu İhale Kurumu görüşü alınması gerekmektedir. Yani bundan sonra yapılabileceği ya da yapılamayacağı hususunda Kamu İhale Kurumu’ndan görüş alın diyor. Sonuç olarak belirtilen mevzuat hükümleri gereği doğrudan teminle yapılan alımlar için doğrudan temin kayıt formunun doldurularak EKAP üzerinden kayıt altına alınması gerektiği değerlendirilmektedir” dedi.

“MEVZUATA AYKIRIDIR”

İl Özel İdaresi’nin ihale usulüyle yapılması gereken bazı mal ve hizmet alımlarının parasal limit altında kalacak şekilde bölünerek doğrudan teminle yapıldığına da yer verilen raporla ilgili konuşan Geçmiş; “İhale usulüyle yapılması gereken bazı mal ve hizmet alımlarının, parasal limitinin altında kalacak şekilde kısımlara bölünerek doğrudan temin ile gerçekleştirildiği görülmüştür. 2022 yılında büyükşehir belediyesi dahilinde bulunmayan idareler için doğrudan temin limiti, 72 bin 752 TL’dir. Sonuç olarak idarenin benzer nitelikteki mal ve hizmet alımları kısımlara bölünerek doğrudan temin ile karşılanması mevzuata aykırıdır. Yani 4734’e göre yapması gereken ihaleleri, doğrudan teminle yaptığı ve limitler de aşıldığı için bununla ilgili uyarı yapılmış. Sonuç olarak ihale mevzuatının amir hükümleri gereğince idarenin gerçekleştireceği tüm yapım ve iş alımların öncesinde kanunda belirtilen istisnalar dışında yapım ve uygulama projesinin hazırlanması gerekmekte olup, anahtar teslim, götürü, bedel teklifi alınarak ihale edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.