Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Demir; “Üç Devrim Yasası’na saldırı ile karşı karşıyayız”

Veli-Der Edirne Şube Sekreteri Kezban Demir, 100’üncü yılında Üç Devrim Yasası’nın önemine dikkat çekerek; “Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel felsefesi olan Üç Devrim Yasası’na organize bir saldırı ile karşı karşıyayız” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2024 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2024 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
Demir; “Üç Devrim Yasası’na saldırı ile karşı karşıyayız”

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Edirne Şubesi Üç Devrim Yasası’nın kabul edilişinin 100’üncü yılında açıklama yaptı.

Şube Sekreteri Kezban Demir tarafından yapılan açıklamada, 3 Mart 1924’te Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri için hayati öneme sahip 3 yasanın kabul edildiği belirtilerek; “Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük ideali, Cumhuriyet’in ilanından sonra; kurduğu ülkenin çağdaş uygarlık düzeyine çıkarılmasıydı.  Bu yasalar, Cumhuriyet'in kuruluş ideallerini pekiştirmiş ve ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesine taşıyacak adımları atmıştır” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİM BİRLİĞİ İLKESİ YAŞAMA GEÇİRİLMİŞTİR”

429 sayılı Şeriyye ve Evkaf Vekâletleri (Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı) ve Erkan-ı Harbiye Umumiye Vekâleti’nin (Genelkurmay Bakanlığı) din ve ordunun politik akımlarla ilgilenmesinin kötü sonuçlar doğuracağı gerekçe gösterilerek kaldırıldığını söyleyen Demir; “Türkiye Cumhuriyeti’nin, Osmanlı’dan devraldığı eğitim-öğretim mirası, farklı eğitim tiplerinin uygulandığı karmaşık bir sistemdi. Geleneksel eğitim, yaygın olarak mahalle mekteplerinde ve medreselerde veriliyordu. Meşrutiyet döneminde kısıtlı sayıda çağdaş okullar (idadi, rüştiye, tıbbiye, mülkiye vb.) açılmıştı. 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat (Eğitimde Birlik) Kanunu ile tüm bilim ve öğretim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. Daha önce Din İşleri Bakanlığı’na bağlı veya özel vakıflarca kurulup yönetilen ‘medrese ve mektepler’ Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. Bu kanun ile eğitim birliği ilkesi yaşama geçirilmiştir, milli eğitim ve eğitimde birlik tesisi edilebilmiştir” dedi.

“HALİFELİK KALDIRILMIŞTIR”

Demir, halifeliğin de kaldırıldığını hatırlatarak; “Halifelik kurumunun, ülkenin dünyada temsiliyeti konusunda iki başlılık görüntüsü vermesi ve bu kurumun varlığının ülkenin geleceği açısından riskli olması nedeniyle çıkarılan 431 sayılı yasayla halifelik kaldırılmıştır” sözlerine yer verdi.

“ÜÇ DEVRİM YASASI’NA ORGANİZE SALDIRI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti’nin temel felsefesi olan Üç Devrim Yasası’na organize bir saldırı olduğunu söyleyen Demir; “Eğitimde, müfredatın ‘dini’ ve ‘milli’ değerler çerçevesinde yeniden oluşturularak bilimsellikten uzaklaştırılıyor, laik bilimsel eğitim kurumları yerine çocuklarımız sayıları katlanarak artan İmam Hatip okullarını seçmek zorunda bırakıyor ve dini eğitim anaokullarına kadar indiriliyor. Bizler, anne babalar olarak, Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkmak ve laik yaşamı, bilimsel kamusal eğitimi savunmak için mücadele ediyoruz.  Bu ülkenin kurucu değerlerinde birleşmiş sivil toplum örgütleri ile el ele vererek Cumhuriyetimizi daha ileriye taşıyıp, çocuklarımız hak ettikleri çağdaş, refah içinde ve özgür bir ülkede yaşatacağız” dedi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.