Edirne’de yaşanan sağlıkçılara yönelik şiddet bugün Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun düzenlediği eylem ile protesto edildi. Edirne Aile Hekimleri Derneği, Hekim Birliği Sendikası Edirne Şubesi, Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası Edirne Şubesinin katılımıyla gerçekleşen eylemde sağlık çalışanları, sağlıkta şiddetin sona ermesi için şiddete yönelik gerekli önlemlerin alınması için yetkililere sorumluluklarını hatırlattı.
Basın açıklamasını okuyan Edirne Tabip Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Edirne Tabip Odası olarak meslektaşlarına yönelik gerçekleştirilen saldırıyı kınadıklarını söyledi. Güvenli çalışma ortamları ve etkili bir sağlıkta şiddet yasası istediklerini belirten Altun, sağlıkta şiddet konusunun Türkiye’de kanayan bir yara ve kronik toplumsal bir sorun haline dönüştüğünü ifade etti.
“SAĞLIKTA ŞİDDET ÜLKEMİZDE KANAYAN BİR YARA”
Gelinen noktada hekimler ve sağlık çalışanlarının kendi hayatlarından endişe ettiklerini söyleyen Altun; “Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde çalışan meslektaşımız oldu. Meslektaşımız, ölen bir hastanın ölüm belgesinin doldurulması için görüştüğü hasta yakını tarafından darp edildi. Edirne Tabip Odası olarak meslektaşımıza yönelik gerçekleştirilen saldırıyı kınıyoruz. Bu elim olayda adli ve idari sürecin yakından takipçisi olduğumuzun bilinmesini isteriz. Sağlıkta şiddet konusu ülkemizde ne yazık ki kanayan bir yara, kronik toplumsal bir sorun haline dönüşmüştür. Hekimi ve hastayı karşı karşıya getiren politikalar, yetkililerin hekimleri ve sağlık çalışanlarını hedef gösteren özensiz, hürmetsiz söylemleri sağlıkta şiddetin günden güne artmasına yol açtı. Bu şiddet uzun zaman yetkililer tarafından görülmek istenmedi. Ancak bu şiddetin normalleşmesine izin vermememiz gerekiyor. Sağlık sistemi insanları yaşatmak üzerine kurulmuştur. Gelinen noktada hekimler ve sağlık çalışanları kendi hayatlarından endişe etmektedir” dedi.
“CAYDIRICI BİR ‘SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI’ ÇIKMALI”
Altun, etkili bir sağlıkta şiddet yasasının çıkması gerektiğini vurgulayarak; “Bugün sağlık kurumlarında yaşanan şiddet olaylarının, on binlerce beyaz kod bildiriminin önemli bir nedeni de sağlıkta şiddet yasasının yeterli ve caydırıcı nitelikte olmamasıdır. Sağlık emek ve meslek örgütleri defalarca bu şiddet ortamını düzeltecek, iyileştirecek yasa önerileri sunmuştur. Bu öneriler kamu otoritesi tarafından ne yazık ki göz ardı edilmiştir. Sitemimiz bu konuda Sağlık Bakanlığı’nadır, mecliste bizi yeterince temsil etmeyenleredir: Etkili, caydırıcı bir sağlıkta şiddet yasasının çıkması için daha kaç kere darp edilmemiz, kaç kere ölmemiz gerekiyor?” dedi.
“ŞİDDET SONA ERENE KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEKTİR”
Sağlıkta şiddettin hem toplum sağlığı hem de çalışan sağlığı için büyük bir tehdit olduğunu belirten Altun; “Sağlıkta şiddet hem toplum sağlığı hem de çalışan sağlığı için büyük bir tehdittir ve bununla mücadele edilmesi gereklidir. Türk Tabipleri Birliği ve Edirne Tabip Odası olarak bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da toplumun sağlık hakkını iyi hekimlik değerleriyle koruyacağız. Artık bir hekimin ya da sağlık çalışanının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmamıştır. Bu konuda hekimlerin kendi yaşam hakları, güvenli çalışma ortamları için seslerini ve güçlerini; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduklarını bir kez daha belirtmek istiyoruz. Şiddet sona erene kadar mücadelemiz sürecektir” diye konuştu.
Eylem, ‘Sağlıkta şiddet sona ersin’, ‘Yaşamak yaşatmak istiyoruz’, ‘Şiddet varsa biz yokuz’ sloganları sonrası sona erdi.
HİLAL PEKER
Kaynak: HİLAL PEKER