Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“ÇİFTÇİ BİTİYOR AMA GÖREN YOK”

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, buğday üreticilerinin düşük fiyatlarla karşı karşıya kalmış olduğunu belirterek çiftçinin bitme aşamasına geldiğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2023 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2023 14:15
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
“ÇİFTÇİ BİTİYOR AMA GÖREN YOK”

Türkiye'nin tarım sektörünün son dönemde büyük bir krizle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken CHP'nin önceki dönem Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, çiftçilerin yaşadığı zorlukları ve tarım ürünlerinin fiyatlarının düşüklüğünü eleştirdi. Gaytancıoğlu, özellikle buğday, ayçiçeği ve çeltik ürünlerindeki sorunları vurguladı.

www.batiekspres.com haber sitesine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu şunları dile getirdi:

“Türkiye'nin tarım sektörünün karşı karşıya olduğu zorluklar sadece çiftçileri etkilemiyor, aynı zamanda ülkenin gıda güvencesi ve ekonomik istikrarı için büyük bir tehdit oluşturuyor. Tarım, Türkiye'nin temel ekonomik sektörlerinden biridir ve çoğu aile için geçim kaynağıdır. Ancak, son dönemde tarım sektörünün içinde bulunduğu kriz, çiftçilerin geçimini sürdürmekte zorlandığı ve tarımın geleceği konusunda ciddi endişelere yol açtığı bir dönemdir.

Çiftçilerimiz bitiyor ama gören yok. Buğday üreticileri, düşük fiyatlarla karşı karşıya kalmıştır. Geçen yılki fiyatların seviyesinde ancak Eylül ayında buğdaylarını satabilmeleri, çiftçileri zor durumda bırakmıştır. Ayçiçeği üreticileri de benzer şekilde kuraklık nedeniyle sıkıntılar yaşamıştır. Bu durum, tarım sektöründeki üreticilerin gelirlerinin azalmasına ve ekonomik güçlüklerle başa çıkmalarının zorlaşmasına yol açmıştır.

Çeltik üreticilerinin durumu ise daha da vahimdir. Hasadın neredeyse tamamlanmış olmasına rağmen TMO’nun fiyat açıklamasının gecikmiş olması, çiftçileri endişelendirmiştir. Açıklanan fiyatların düşük olması, çeltik üreticilerini olumsuz etkilemektedir. TMO, mazot, gübre ve ilaç fiyatlarındaki artışları göz ardı ettiği gibi, enflasyon ve genel ekonomik koşulları da göz önünde bulundurmamıştır.

TMO’ya Çin ve Hindistan'da ekimlerin yüzde 25 yapılmadığını söyledim ona göre bir fiyat açıklayın dedim. Ama geçen yıl Cumhuriyet tarihinin en fazla ithalatına göz yumdular. Meriç, İpsala ve Karpuzlu gibi bölgelerdeki çeltik öbeklerinin satıcılarla dolu olup alıcı eksikliği, bu durumun somut bir göstergesi olarak ortaya çıkıyor.

Sonuç olarak, bu kış herkes için çok zor geçecek.”

ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.