Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Kasım ayı beşinci toplantısında Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun çevre, sağlık ve su sorunlarına karşı alınan tedbirler hakkındaki raporu görüşüldü.
Komisyon Başkan Yardımcısı Serdar Çığla tarafından sunulan raporda, çevre, sağlık ve suyun günümüzün en önemli sorunları haline geldiği belirtilirken; Edirne’deki yetkili kurumların konuyla ilgili aldığı tedbirler açıklandı.
“3 BİN 718 ADET DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Çığla, raporunda konuyla ilgili yapılan denetimleri açıklarken; “2020-2023 yılları arasında bileşik denetim, atıksu denetimi, emisyon denetimi, şikayet denetimi ve EGEDES olmak üzere toplamda 3 bin 718 adet denetim gerçekleştirilmiştir. 2020-2023 yılları arasında atık ithalatı denetimlerinde toplam 29 bin 31 adet araç denetimi gerçekleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.
“921 ADET SIFIR ATIK BELGESİ DÜZENLENDİ”
Yapılan iş ve işlemleri de açıklayan Çığla; “2020-2023 yılları arasında atıksu arıtma proje onayı ve endüstriyel atık yönetim planı onayı olmak üzere toplamda 163 adet işlem gerçekleştirilmiştir. 2023 yılı Kasım ayı itibariyle kamu kurum ve kuruluşları, eğitim kurumları, zincir marketler vs. olmak üzere toplam 921 adet sıfır atık belgesi düzenlenmiştir” dedi.
3 YILDA NE KADAR CEZA VERİLDİ?
Çığla, çevre kirliliğine sebep olanlara karşı yapılan idari yaptırımları da açıklarken; “2020-2023 yılları arasında çevre kirliliğine sebebiyet verenlere toplam 6 milyon 126 bin 586 TL idari yaptırım para cezası uygulanmıştır. Ayrıca ilimizde ikisi merkez ilçe ve biri Keşan ilçesi olmak üzere 3 adet hava kalitesi ölçüm istasyonları mevcut olup bu istasyonlar ile hava kalitesi sürekli olarak izlenebilmektedir. İlimizde bulunan düzenli depolama tesislerinden EDİKAB, OREKAB ve GÜNEKAB faaliyetlerini sürdürmekte olup enerji üretimine devam etmektedir” sözlerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ