Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne’de Kadınlar Sokakta; “Katillerden Hesap Soracağız”

İstanbul’un Fatih ilçesinde İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in Semih Çelik tarafından vahşice katledilmesinin ardından Edirne kadınlar sokağa çıktı. Edirne Kadın Platformu, Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirirken; “Katillerden hesap soracağız” ifadelerine yer verildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2024 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2024 17:36
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Edirne’de Kadınlar Sokakta; “Katillerden Hesap Soracağız”

Edirne Kadın Platformu, 4 Ekim Cuma günü İstanbul’un Fatih ilçesinde İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in Semih Çelik tarafından katledilmesinin ardından Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Saraçlar Caddesi’nde pankartlar ve dövizlerle gelerek kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete karşı tepki gösteren platform üyeleri ve destekçileri, basın açıklamasında kadınların taleplerine de yer verdiler. Basın açıklamasını platform adına Cansu Ayhan ve Ayla Haykır okudu.

“SUÇA TEŞVİK EDEN CAYDIRICI YASALARIN UYGULANMAYIŞIDIR”

Platform adın basın açıklamasının ilk bölümünü okuyan Cansu Ayhan, 4 Ekim Cuma günü katil Semih Çelik’in, İstanbul Fatih’te İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’i vahşice katlettiğini belirterek; “Katleden failin sorumlusu erkek devlet ve politikalarıdır. Bizler çok iyi biliyoruz ki; erkek devlet, cezasızlık ve kadın düşmanı politikalar her geçen gün bir kadının öldürülmesinin sebebidir. Caydırıcı yasaların uygulanmayışı, ataerkiyi pekiştiren ve suça teşvik eden şeyin ta kendisidir. Fail aklamaktır. İkbal, fail Semih Çelik’e 1 yıldır uzaklaştırma kararı çıkarmaya çalışılıyordu. Uzaklaştırma kararı çıkarmanın dahi bir kadın için bu kadar zorlaştırılması, yaşam mücadelesidir. Yaşam hakkımız için mücadele etmek zorunda bırakılıyoruz. Yasalar kadının değil, patriarkanın yanında, erkek devlet ise patriarkanın ta kendisi. Özgecan Aslan’ın, Narin Güran’ın, Münevver Karabulut’un katillerini koruyanlar, bugün İkbal ve Ayşenur’un katledilmesinin asıl suçlularıdır” ifadelerini kullandı.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET POLİTİKTİR”

Ayhan, tüm kadınlar için hesap soracaklarını söylerken; “Kadınların öldürülmesine, her geçen gün yaşam mücadelesi vermesine ve korkuyla yaşamasına sebep olan fail aklayıcı politikalarla ataerkiyi güçlendiren erkek devlete inat, katledilen her kadının, ölüm korkusuyla yaşayan tüm kadınlar için hesap soracağız. İstanbul Sözleşmesi’nden gece vakti karga tulumba çekilen, kadınların güvenliğini sağlayacak kanunları ilga eden siyasal iktidar, tüm bu katliamların azmettiricisidir, sorumlusudur. Kadınlar her gün evde, işte, sokakta, erkek şiddetine maruz kalmakta ya da şiddet tehdidi altında ölümle burun buruna yaşamlarını sürdürmektedir. Kadınlar her gün erkekler tarafından katledilirken; kadın düşmanı politikaların sürdürücüsü olmaya devam eden iktidar, failleri koruyan, cezasızlık politikalarında ısrar eden erkek yargı katliamların suç ortağıdır. Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha ifade ediyoruz; ‘Kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir.’ Biz kadınlar yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden yürürlüğe girmesi, 6284 sayılı Yasa'nın etkin bir şekilde uygulanması ve kadın cinayetlerinin son bulması için mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz. İsyanımızla, failleri aklayan politikalara karşı mücadeleye devam edeceğiz, katillerden hesap soracağız” dedi.

KADINLARIN TALEPLERİNİ AÇIKLADI

Ayhan’ın ardından basın açıklamasında platform adına talepleri ise Ayla Haykır açıkladı. Haykır, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep ederken; “6251 sayılı onay yasası ve Anayasa’nın 90. maddesi gereği iç hukukun parçası olan İstanbul Sözleşmesi’nin içeriği halen yürürlükte ve sadece merkezi iktidar değil; meclis, yargı, tüm yerel yönetimler, üniversiteler, siyasi partiler, sendikalar, medya, meslek odaları, spor kulüpleri ve herkesi bağlıyor; uygulayın. Kadına karşı şiddetle mücadele yasası 6284’ü etkin uygulayın. 7 gün 24 saat çalışan, kadınlara özgülenmiş, ücretsiz ‘AloŞiddet’ hattı açın. Her semte kadın danışma merkezi, her 100 bin nüfusa en az bir sığınak, her 200 bin nüfusa en az bir cinsel şiddetle mücadele kriz merkezi açın. Şiddet mağdurlarına yönelik tıbbi, psikolojik ve hukuki danışmanlık hizmetlerini ücretsiz olarak sağlayın ve tüm kadınlar için erişilebilir hale getirin. Kadınlara barınma, iş bulma, kreş ve maddi yardım gibi destekler sağlayın. Kadın cinayetlerini önlemek için risk değerlendirme ve yönetim birimleri kurun. Ekonomik ve psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, ısrarlı takip, dijital şiddet, cinsel taciz, tecavüz dahil cinsel şiddet, zorla evlendirme, eziyet gibi kadınlara ve çocuklara yönelik suçlarda cezasızlık politikasından vazgeçin. Kadına karşı şiddet olguları ile ilgili olarak yeterli sayıda ve ağırlıkla kadın olmak üzere meslek içi eğitimden geçirilmiş kolluk ve yargı üyesi görevlendirilmesini sağlayın. Kültür, gelenek, din ve sözde ‘namusun’ şiddet eylemlerine bahane olarak ileri sürülemeyeceğini, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği dahil kimseye ayrımcılık yapılamayacağını temel ilke olarak kabul edin. Kadın örgütlerinin kadına yönelik şiddetle ve ev içi şiddetle mücadeledeki bilgi ve deneyimini görmezden gelmekten vazgeçin” sözlerine yer verdi.

BİR KADIN FENALAŞTI, KADIN DOKTOR MÜDAHALE ETTİ

Basın açıklaması sırasında eyleme katılan bir kadın ise fenalaştı. Kadına ilk müdahaleyi basın açıklamasına katılan kadın doktor yaptı. Cadde üzerinde bulunan Kızılay çadırındaki görevliler de bölgeye gelerek fenalaşan kadının tansiyonunu ölçerken; kadının tansiyonunun düştüğü tespit edildi. Katılımcıların 112 Acil’e haber vermesi ile caddeye sağlık ekipleri de gelirken; fenalaşan kadına müdahale ettiler. Kadının sağlık durumunun iyileşmesinin ardından basın açıklaması tamamlandı.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.