Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yoldaş; “Meşe ağaçları yok edildi”

Edirne İl Genel Meclisi Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu Başkanı Tunay Aslan, Edirne merkez ve ilçelerinin Orköy kapsamındaki köylerini açıkladı. Aslan’ın sunumunun ardından meclis üyeleri meşe ağaçlarının önemine dikkat çekti. CHP Meriç İl Genel Meclisi Üyesi Niyazi Yoldaş, Meriç’teki meşe ağaçlarının yok edildiğini belirterek; iklime uymayan türlerin ekildiğini savundu.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2024 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2024 13:58
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Yoldaş; “Meşe ağaçları yok edildi”

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu’nun orman köyleri hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Tunay Aslan tarafından sunulan raporda, Edirne ve ilçelerinde orman köyü sayısı, orman köyleri dışında kalan köy sayısı, orman köyü olarak köylerden yeni başvuru yapan köyler hakkında yapılan araştırma ve incelemeler açıklandı.

EDİRNE’NİN ORKÖY KAPSAMINDAKİ KÖYLERİ

Aslan, Edirne merkez ve ilçelerinde Orköy kapsamında ait köyleri açıklarken; “Edirne merkez orman köyleri Elçili, Hatipköy, Karakasım, Menekşe Sofular, Suakacağı, Üyüklütatar, Budakdoğanca, Büyükdöllük, Hasanağa, Büyükismailçe, Hıdırağa, Küçükdöllük, Korucu, Muratçalı ve Orhaniye’dir. Süloğlu orman köyleri Akardere, Küküler, Taşlısekban, Keramettin, Büyük Gerdelli’dir. Havsa orman köyü Arpaç’tır. Meriç orman köyleri Nasuhbey, Kavaklı, Akıncılar, Kadıdondurma, Saatağacı, Adasarhanlı, Olacak, Küpdere, Karahamza, Karayusuflu, Umurca, Yakupbey, Küçükaltıağaç, Rahmanca, Paşayenice, Alibey, Yenicegörüce, Büyükaltıağaç, Hasırcıarnavutköy, Serem, Akçadam, Subaşı’dır” ifadelerini kullandı.

İŞTE LALAPAŞA VE UZUNKÖPRÜ’NÜN ORMAN KÖYLERİ

Lalapaşa ve Uzunköprü ilçelerinin de orman köylerini açıklayan Aslan; “Lalapaşa orman köyleri Süleymandanişment, Sarıdanişment, Vaysal, Ömeroba, Hacıdanişment, Çallıdere, Çömlek, Demirköy, Hacılar, Saksağan, Uzunbayır, Hamzabeyli, Hanlıyenice, Kalkansöğüt, Hüseyinpınar, Doğanköy, Taşlımüsellim, Büyünlü, Dombay, Çatma ve Küçünlü’dür. Uzunköprü orman köyleri de Dereköy, Alıç, Kavacık, Altınyazı, Balaban, Gazimehmet, Hasanpınar, Beykonak, Çakmak, Harmanlı, Kurtbey, Elmalı, Sipahi, Karabürçek, Kırköy, Çavuşlu, Ömerbey, Turnacı, Türkobası, Hamidiye, Çalı, Yağmurca, Süleymaniye, Kurttepe, Kırkkavak, Maksutlu, Değirmenci, Malkoç, Meşeli, Başağıl, Sığırcılı, Çobanpınar, Kadıgebren, Gazihalil ve Kavakayazma’dır” dedi.

İPSALA, KEŞAN VE ENEZ ORMAN KÖYLERİNİ AÇIKLADI

Aslan, raporda son olarak İpsala, Keşan ve Enez ilçelerinin orman köylerini açıklarken; “İpsala orman köyleri Hıdırköy, Koyuntepe, Paşaköy, Sarıcaali, Yapıldak, Balabancık, Karaağaç, Pazardere, Tevfikiye ve İbriktepe’dir. Keşan orman köyleri ise Altıntaş, Kozköy, Beyköy, Kızkapan, Çamlıca, Mahmutköy, Çobançeşme, Küçükdoğanca, Çelebi, Koruklu, Bahçeköy, Mercan, Karacaali, Lalacık, Çeltik, Orhaniye, Büyükdoğanca, Pırnar, Karahisar, Maltepe, Danışment, Şabanmera, Gökçetepe, Sazlıdere, Karasatı, Suluca, Dişbudak, Yaylaköy, Kadıköy, Seydiköy, Kılıçköy, Barağı, Erikli, Yeşilköy, Karlıköy, Şükrüköy, Mecidiye, Yerlisu, Akhoca ve Yeniceçiftlik’tir. Enez orman köyleri de Abdurrahim, Büyükevren, Çandır, Çavuşköy, Çeribaşı, Gülçavuş, Hasköy, Hisarlı, Işıklı, Karaincirli, Kocaali, Sultaniçe, Sütçüler, Şehitler, Umurbey, Vakıf, Küçükevren ve Yenice köyüdür” sözlerine yer verdi.

“253 KÖYDEN 170’İ ORMAN KÖYÜ KAPSAMINDA”

Edirne genelinde 253 köyden 170 tanesinin orman köyü kapsamında olduğunu belirten Aslan; “Orman köylerimizin ağaçlandırma alanlarının genişlemesi ve korunması çok önemlidir. Ormanlarımızın yangına karşı korunması konularında ilgili kurumların halkımızı bilgilendirmesi çok önemli olduğu görüşündeyiz. Orköy kapsamında yapılacak destek ve projelere katkı sağlamak, orman köylerinin ekonomik olarak güçlenmesine öncülük etmek çok önemlidir” diye konuştu.

“HİBE DESTEKLERİ VAR”

Aslan’ın sunumunun ardından Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, orman köyü olmanın avantajlarını sordu. Aslan, Gegeoğlu’na cevap verirken; “Hibe destekleri var. Küçükbaş, büyükbaş, tarım aletleri, arıcılık, seracılık, güneş enerjileri gibi destekler sistemde var. Bunlar için ileride çalışmalar yapılacak” ifadelerine yer verdi.

“KÖYLERE YANGIN SÖNDÜRME TANKERLERİ VERİLMELİ”

Konuyla ilgili söz alan CHP İl Genel Meclisi Sözcüsü Mustafa Üstün, Uzunköprü ilçesindeki orman varlığına dikkat çekerek; “En fazla orman varlığı benim köyümde var. 11 bin dönüm meşelik resmi orman varlığı var. Artıları olduğu kadar eksisi daha fazladır. Tarım arazileri, ormanların içinde ada şeklindedir. Dönemsel olarak verim kayıpları yaşıyoruz. Bir de Orman Şube Müdürlüğü’müz bir an önce yangın riskine karşı orman köylerine, özellikle şehir merkezlerinde uzak orman köylerine yangın söndürme tankerleri vermeli. Bir dönem proje yapıldı ama verilmeyen köylerimiz de var. Çok eksik var. Bunlarla ilgili çalışma yapılırsa iyi olur” dedi.

“GÜVENLİ MESİRE ALANLARI YAPILMALI”

Konuyla ilgili söz alan CHP Keşan İl Genel Meclisi Üyesi Vedat Koyuncu da ormanlarda ateş yakılmasının önüne geçilebilmesi için güvenli mesire alanlarının yapılması gerektiğini savunarak; “Kontrollü alanlar sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Orman köylerindeki en büyük sıkıntı da domuzlar, yaban hayvanlarının mahsullere zarar vermesidir. Onunla ilgili de gerekli çalışmalarının yapılması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

“MANGAL SU İLE SÖNMÜYOR”

Konuyla ilgili söz alan Aslan da mesire yerlerinin her yıl orak sezonunda yaklaşık 20 gün kapatıldığını belirterek; “Ama insanlarımız bu konuda duyarsız. Mangal yakmaya devam ediyorlar. Mangalı yaktıktan sonra su ile söndürdüklerini düşünerek bırakıyorlar. Su, ateşi söndürmüyor. Üzerindeki nemi alıp yanmaya devam ediyor. Dün Lalapaşa’da ormana yakın 2 yerde yangın olduğu haberini aldık” dedi.

“BÖLGENİN İKLİM ŞARTINA UYMAYAN TÜRLER EKİLİYOR”

Konuyla ilgili söz alan CHP Meriç İl Genel Meclisi Üyesi Niyazi Yoldaş ise Meriç’te önceki dönemlerde Meşe ormanlarının bulunduğunu söyleyerek; “1980’li yıllarda meşenin yerine akasya gibi farklı çeşitlere yönelindi. Fakat bu tutmadı. Bu bölgenin iklim şartlarına uymayan şeyler var. Şu anda da fıstık çamı ekiliyor. Aslında meşe, bizim bölgeye en uygun ağaç. Hayvancılık için de faydalı. Ama ısrarla bu meşeler yok edildi. Yerine farklı türler ekiliyor. Bunlar aslında çok yanlış” ifadelerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.