Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“YOĞUN ET TÜKETİLMEMELİDİR”

Diyetisyen Pınar Çalım, kurban etinin doğru saklanma ve doğru tüketilmesi yöntemleri hakkında uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2023 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2023 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
“YOĞUN ET TÜKETİLMEMELİDİR”

Bayram süresince sağlık sorunlarından kaçınmak için, kurban etini tüketmeden önce 24 saat boyunca bekletilmesini öneren Diyetisyen Pınar Çalım, kurban etinin doğru saklanma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Diyetisyen Pınar Çalım, sofralarımıza bolluk ve bereket getiren Kurban Bayramı’nı daha sağlıklı geçirmek için doğru beslenme önerileri paylaştı.

Çalım “Beslenme insan günlük temel ihtiyaçlarından biridir. Beslenme, temel ihtiyaç olmasının yanında gelenek ve göreneklere göre değişen sosyal bir yapıya sahiptir. Bayramlarda aileleri, akrabaları, dostları bir araya getirir; çoğu zaman sofralarda buluşturur. Bayramda denilince akla gelenlerin başında sofralar ve ikramlar gelir” dedi.

Önümüz Kurban Bayramı. Peki Kurban Bayramı’nda beslenme açısından nelere dikkat etmeliyiz?

Kurban eti tüketimi ve muhafaza edilmesi

Taze kesilen kurban etinde ölüm katılığı (rigormortis) adı verilen bir durum yaşanır ve bu aşamada etteki proteinin sindirimi zorlaşır. Bu nedenle et 24 saat dinlendirilmeli ve ertesi gün tüketilmelidir. Kurban etinin kesimi sonrasında sıcaklık düşünceye kadar açık bir kapta serin ve güneş almayan bir ortamda 5 saat kadar bekletilmelidir. Etin sıcaklığı düştükten sonra buzdolabına alınabilir. Eğer tüketim yapılmayacaksa etler -18 santigrat derecede 6 -12 aya kadar temiz kap veya steril poşetlere porsiyonlanarak depolanabilir.

Ette pişirme tavsiyesi

Et yağlı bir besin olduğu için yağda kızartma yerine ızgara, haşlama yöntemleriyle pişirilebilir. Mangal yapılacaksa etlerin ateşe çok yakın bir şekilde tutulmamalıdır. Etteki kömürleşme ette kanserojen madde miktarını arttırır.

Yoğun et tüketilmemelidir

Bayramda yoğun et tüketilmemelidir. Etin yanında salata, sebze yemekleri tüketimine de özen gösterilmelidir. Çünkü tek bir besin kaynağı odaklı ilerleme beslenme yanlışına girer. Besinler beraber ve dengeli tüketildiğinde yarar sağlar. Örneğin kırmızı et güçlü bir demir kaynağıdır. Kırmızı et ve yeşillikli bir salata tüketimi vücutta demir emilimini arttırır.

Tatlı tüketimi

Hangi bayram olursa olsun tatlı vazgeçilmezdir. Yakınlarımıza gittiğimiz zaman ikramların başında tatlı gelir. Fakat tüketmek ve tatmak arasındaki ince çizgiyi bilmeliyiz. Çok fazla bayram ziyareti olacaksa mümkün olduğunca her gidilen yerde tüketim yapmamaya özen gösterelim!

Su tüketimi

Günlük su tüketimimize dikkat edelim. Yeterli sıvı tüketimi, günlük açlık durumunuzu ayarlar, tokluk sürecinizde size yardımcı olacaktır. Herkese sevdikleriyle güzel bir bayram diliyorum.” dedi.

ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.