Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar, vücudun sıvı ihtiyacını daha da artırıyor. Diyetisyen Kıymet Pınar Çalım, bu dönemde su tüketiminin önemine dikkat çekerek, her bireyin sıvı ihtiyacının farklı olduğunu belirtti. Çalım, yaz aylarında su tüketimi ile ilgili merak edilenleri açıkladı. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklık ve nem oranının, vücudun daha fazla su kaybetmesine neden olduğunu vurgulayan Çalım, bu durumun su tüketiminin artırılmasını gerektirdiğini söyledi.
“HER BİREYİN SIVI İHTİYACI FARKLIDIR”
Yeterli sıvı alıp almadığınızı idrar rengini kontrol ederek gözlemlenebileceğini belirten Çalım; “Yaz aylarında vücudumuzun artan sıvı ihtiyacını karşılamak için yeterli miktarda su tüketmek çok önemlidir. Her bireyin sıvı ihtiyacı farklıdır. Vücut ağırlığı, yaş, cinsiyet, aktivite düzeyi ve sağlık durumu gibi faktörler bu ihtiyacı etkiler. Genel bir kural olarak, yetişkin bir bireyin günde en az 8-10 bardak (yaklaşık 2-2.5 litre) su içmesi önerilir. Ancak, bu miktar sıcak havalarda, egzersiz yaparken veya yoğun fiziksel aktivite sırasında artabilir. Fiziksel aktivite veya spor yapıyorsanız, egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında yeterli miktarda su içmeye özen gösterin. Yeterli sıvı alıp almadığınızı idrar rengini kontrol ederek dehidrasyon durumunuzu gözlemleyebilirsiniz. Açık, soluk sarı renk yeterli hidrasyonu gösterirken, koyu renk yetersiz sıvı alımını işaret edebilir” diye konuştu.
“KAFEİNLİ VE ALKOLLÜ İÇECEKLER SIVI KAYBINA YOL AÇABİLİR”
Çalım, kafeinli ve alkollü içeceklerin sıvı kaybına yol açabileceğini söyleyerek; “Suyu temel sıvı kaynağı olarak kabul etmekle birlikte, taze meyve suları, bitki çayları, sulu meyveler (karpuz, salatalık gibi) ve çorbalar da sıvı alımınıza katkı sağlayabilir. Özellikle kafeinli ve alkollü içeceklere dikkat edilmeli. Bu içecekler diüretik etki göstererek sıvı kaybına yol açabilir. Bu nedenle, bu tür içecekleri tüketirken ekstra su içmeyi ihmal etmeyin. Yeterli sıvı alımının sağlanması, yaz aylarında vücudun sıcaklık düzenlemesini destekler, enerji seviyelerini korur ve genel sağlığı iyileştirir” dedi.
HİLAL PEKER
Kaynak: HİLAL PEKER