Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

VELİYE MALİYET ÖĞRENCİYE SINIF SORUNU

-Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, yeni eğitim öğretim yılında velilerin yüksek maliyetler, öğrencilerin ise kalabalık sınıflarla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2023 18:08
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2023 18:08
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
VELİYE MALİYET ÖĞRENCİYE SINIF SORUNU

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, 2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala Edirne’deki okulların durumu ile ilgili açıklama yaptı. Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıflar için uyum haftasının ise yarın başlayacağına dikkat çeken Akçay, öğrencilerin yanı sıra velilerin de karşı karşıya kaldığı problemleri anlattı.

Akçay, Edirne’de özellikle yeni yerleşim bölgesi olan Şükrüpaşa ve Fatih mahallelerindeki okullarda sınıf mevcutlarının yüksek olduğunu belirtirken; velilerin ise okula başlama maliyetleri nedeniyle zor durumda kaldığını söyledi.

“MALİYETLER VELİLERİ SIKINTIYA SOKACAK”

2023-2024 eğitim öğretim yılı öncesi veliler için en büyük sıkıntının, okula başlama maliyetleri olduğunu belirten Akçay; “Kırtasiye, servis, kıyafet maliyetleri geçen yıla oranla yüzde 130’a varan oranda arttı. Bu durum, velileri ciddi anlamda sıkıntıya sokacak. Kırtasiye malzemelerindeki fahiş artışlar, okul kiyafetleri, akaryakıta gelen zamlarla birlikte servis ücretlerinin artması derken okula başlama maliyeti ciddi problem oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

“VALİ FAHRİ YÜCEL İLKOKULU’NDA İKİLİ ÖĞRETİM YAPILACAK”

Akçay, Edirne’de yıkılan Gazi İlkokulu gibi yıkım kararı alınan Trakya Birlik İlkokulu’nu hatırlatarak; “Edirne’de Trakya Birlik İlkokulu, Vali Fahri Yücel İlkokulu’na taşındı. Bu sene ikili öğretim yapılacak. Şükrüpaşa ve Fatih mahallelerinde okul sıkıntısı devam ediyor. Sınıfların öğrenci sayısı çok kalabalık. Bu mahallelerde okul ihtiyacı var” dedi.

“100’ÜNCÜ YIL OKULU TALEBİMİZE CEVAP YOK”

Cumhuriyetin 100’üncü yılı nedeniyle bölgede 100’üncü yıl adını taşıyan bir okulun yapılmasını talep ettiklerini söyleyen Akçay; “Ama bu konuyla ilgili bir adım da atılmadı. Onun yerine bir hayırseverin desteği ile cami yapmayı tercih ettiler. Bu bölgenin ciddi bir okul ihtiyacı var. Edirne’de 50’nci yıl, 75’inci yıl adıyla okullar var. Ama Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100’üncü yıl adını taşına bir okul maalesef yok. Biz, sosyal medyadan Milli Eğitim Bakanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürünün sayfalarını etiketleyerek Edirne’ye 100’üncü yıl okulunun yapılmasını da gündeme getirdik. Ama söylediğimizle kalıyoruz, cevap yok. Bu okul, Bakanlığın yatırım programında olması gerekir ama İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de bununla ilgili talep etmesi lazım” sözlerine yer verdi.

“SINIF MEVCUDU ORTALAMASI ALMAK SAĞLIKSIZ”

Akçay, Edirne 5’inci sınıfa yeni kayıt alan ortaokulların sınıflarındaki öğrenci sayılarının 40-45’lere dayanacağına dikkat çekerek; “Yıkılan okullar, yapılamayan okullar, ikili öğretime geçen okullar derken de sınıf mevcutları ciddi oranda artacak. Bazı mahallelerde sınıflar 40 kişi, bazılarında ise 10 kişi. Ortalamasını aldığınız zaman 25 görünüyor. Ama durum böyle değil. Şükrüpaşa ve Fatih mahalleleri sürekli göç alıyor ve sınıflar çok kalabalık. Bize ortalamayı söylüyorlar. Ortalama baz alındığı zaman sağlıksız oluyor” dedi.

“MİMAR SİNAN ORTAOKULU’NUN DURUMU NE OLACAK?”

Mimar Sinan Ortaokulu’nun da taşındığını hatırlatan Akçay; “Gazi İlkokulu’nu yıkıp yerine otopark yapmışlardı. Mimar Sinan Ortaokulu’nu da boşaltıp taşıdılar. Burasının durumu ne olacak? Aynı şekilde Trakya Birlik İlkokulu’nun arazisi de çok merkezi ve geniş bir alanda. Buraya tekrar okul yapılacak mı? Yine okul olacağı söyleniyor ama bekliyoruz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.