Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üstün; “Devlet pazarlamada yer almalıdır”

İl Genel Meclisi’nde çiftçilere yönelik alternatif ürün yetiştiriciliği, çalışmalar ve projeler hakkındaki raporun sunumunda söz alan CHP İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Üstün, çiftçinin temel sorununu üretmek olmadığını söyleyerek; “En önemlisi devletin pazarlama işinde kesinlikle yer almasıdır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2024 17:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2024 17:56
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Üstün; “Devlet pazarlamada yer almalıdır”

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Şubat ayı 2’nci toplantısında İdari ve Mali İşler Komisyonu’nun çiftçilere yönelik alternatif ürün yetiştiriciliği, çalışmalar ve projeler hakkındaki raporu sunuldu.

Komisyon Başkanı Zafer Sünter, sunduğu raporda, Edirne’nin 341 bin 108 hektar tarım arazisine sahip olduğuna dikkat çekilirken; “Buğday, ayçiçeği, çeltik ve kanola en önemli stratejik ürünlerimizdir. Ülkemiz çeltik üretiminin yüzde 40’ını karşılayarak birinci sırada, kanola üretiminin yüzde 20’sini karşılayarak birinci sırada, ayçiçeği üretiminin yüzde 14’ünü karşılayarak ikinci sırada ve buğday üretiminin yüzde 4’ünü karşılayarak yedinci sırada yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

2022 yılı verilerine göre Edirne’de toplam tarım alanlarının yaklaşık yüzde 91’inde buğday, ayçiçeği, çeltik ve kanola olmak üzere toplam 4 ürünün yetiştirildiğini açıklayan Sünter; “Söz konusu alanın yüzde 38’inde buğday, yüzde 37’sinde ayçiçeği, yüzde 13’ünde çeltik ve yüzde 3’ünde de kanola yetiştiriciliği yapılmaktadır” dedi.

2024 YILINDA PLANLANAN PROJELERİ AÇIKLADI

Sünter, 2024 yılında yürütülmesi planlanan tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projelerini açıklarken; “Kapya biber yetiştiriciliğini geliştirme projesi, karpuz üretimini geliştirme projesi, yerli hibrit ayçiçeği tohumu kullanımını yaygınlaştırma projesi, tritikale tarımını geliştirme projesi, damla sulama ile çeltik yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması projesi, ikinci ürün ayçiçeği üretimini geliştirme projesi, kanola üretimini geliştirme projesi ve kuru fasulye üretimini geliştirme projesi var” sözlerine yer verdi. Sünter, İl Özel İdaresi’nin 2024 yılında yapılmasını planladığı projelerde ise tritikale tarımının yaygınlaştırılması projesi, kanola üretimini artırma projesi, karpuz üretimini artırma projesi, sera kurulumu projesinin bulunduğunu belirtti.

“PAZARLAMA SORUNUMUZ VAR”

Sünter’in sunumunun ardından konuyla ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Şenol Kılıç, Edirne’nin tarım topraklarının verimliliğine dikkat çekerek; “İlimizde bu anlamda daha fazla yatırım yapılması, sulama alanlarının artırılması ve bu toprakların her karışının üretime yönelik kullanılması önemlidir. Sadece pazarlama sorunumuz var. Karpuzda bunu zaman zaman yaşıyoruz” dedi.

“TARIMLA İLGİLİ HER ŞEYİ DESTEKLİYORUZ”

Kılıç’ın konuşmasının ardından konuyla ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nedret Akbulut ise alternatif tarımın bölgede yaygınlaştırılması için çalışmalar yaptıklarını belirterek; “Örneğin, kapya biber projesi, yeni bir projedir. Gerçekten güzel bir proje. Meclis’te tarımla ilgili önümüze ne gelirse destekliyoruz. Desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“TEMEL SIKINTI ÜRETMEK DEĞİL”

Akbulut’un konuşmasının ardından konuyla ilgili söz alan CHP İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Mustafa Üstün de Edirne’nin, Türkiye’deki en iyi tarım arazilerine sahip illerden biri olduğunu vurgularken; “Fakat KDV’si düşük ürünler ektiğimiz için özellikle küçük çiftçiler ciddi sıkıntılar yaşıyor. Çiftçinin temel sıkıntılarından biri üretmek değil. Önemli olan desteklemenin yapılacağı ürünlerin pazarıdır. Çünkü bahsedilen ürünler, 3-5 gün içinde pazara sunulması gereken ürünlerdir. Ekebiliriz, ciddi oranda üretebiliriz ama önemli olan bunları pazara sunabilmektir. Bizim temel sıkıntımız, pazar sorunumuzdur” dedi.

“ÜRETMEK FARKLI, PAZARA SUNMAK FARKLIDIR”

Üstün, üretilen ürünlerin özellikle İstanbul gibi büyük pazarlara ulaştırılması gerektiğini söyleyerek; “Konu sadece üretmek değil. Çiftçinin karpuzları yıllarca tarlada kaldı, insanlar satamadı. Üretmek farklı bir şeydir, pazara sunmak farklı bir şeydir. Bunlar ayrıca meşakatli işlerdir. İlimizde iş gücü azalmaya başladı. Çalışacak insan bulma sorunumuz var. Avrupa’da bu işler tamamen mekanizasyonlaştırıldı. Domatesi, biberi toplayan makineler var. Elmaları, armutları artık dronelarla topluyorlar. Bizim temel sorunlarımızdan biri de mekanizasyonlaşamamadır. Bunu sağladığımız zaman çiftçi çok iyi paralar kazanabilir. En önemlisi de devletin pazarlama işinde kesinlikle yer almasıdır. Devlet işin içinde olmadan olmaz” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.