Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üretici Prim Ödemesi Bekliyor

Edirne’de kurak bir yıl geçiren üretici, buğday ekilecek yerlerin hazırlanması ve ekim işlemlerinin başlaması öncesinde pirim ödemelerinin revize edilerek ödenmesini bekliyor. Beklenti, pirimin ton başına 3 bin liraya çıkarılarak ödenmesi yönünde.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 14:04
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Üretici Prim Ödemesi Bekliyor

Edirne’de ayçiçeği ve buğday üreticisini, bu yıl yaşanan kuraklık olumsuz yönde etkiledi. Hasadın tamamlanmasından sonra çiftçiler, buğday ekilecek arazilerini hazırlamaya başlayacaklar. Bu hazırlıkların tamamlanması sonrası da ekim işlemleri başlayacak. Ekim için maliyetli bir döneme girecek olan üreticiler, henüz ödenmemiş olan buğday destek primlerinin ödenmesini bekliyorlar. Çiftçinin, buğday destek primlerinin revize edilerek yatırılmasını beklediğini belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bu primlerin yatırılmasının çiftçiye, mazot, gübre ve ekim masraflarını karşılamada bir rahatlama getireceğini söyledi.

Yaşanan kuraklıktan ve fiyatlardan çiftçinin olumsuz etkilendiğini belirten Arabacı; “Geçtiğimiz kış döneminde çok yoğun olmasa da yağan yağışlar, ürünün çıkışı ve gelişiminin sağlanması açısından yeterli oldu fakat toprağın doyuma ulaşacağı çok kuvvetli yağışlar maalesef ki bölgemizde olmadı. İlkbaharda da yağışların kesilmesi ve ardından da aşırı sıcakların gelmesiyle birlikte bölgemizde kuraklık oldu. Bundan dolayı da çiftçimiz bu yıl, aşırı derecede etkilendi. Buğday bu yıl baktığımızda önceki yıla göre verim olarak biraz düşüktü ama çok kötü diyebileceğimiz kadar değil.

Yani Edirne ortalaması aşağı yukarı 400-450 kilo civarı oldu. Bunun yanında bu yıl buğdayda bakanlığımızın açıkladığı rakam bizim hesapladığımız maliyet rakamının altında bir rakamdı. Bu, bin 750 olan primle birlikte maliyetin çok az üstüne çıktı. Bu şartlarda üreticilerimiz buğdaydan para kazanamadı diyebiliriz.

Prim açıklandı ama henüz daha hiçbir üreticiye açıklanan prim fiyatı ödenmedi. Bu primin revize edilmesini, en az tonuna 3 bin TL olmasını ve üreticilerimize acilen ödenmesini talep ediyoruz. Çünkü şu anda buğday yerlerinin yavaş yavaş hazırlığı başlıyor ve Ekim sonu veya Kasım başı gibi ekilişleri başlayacak.

Bu süreçte açıklanan primin ödenmesi, üreticilerimize hazırlık döneminde mazot ve gübre alma açısından faydalı olacaktır. İnşallah bakanlığımızın bu konuyla ilgili gereğini yapacağını düşünüyorum” dedi.

“DEKAR BAZLI KURAKLIK DESTEĞİ VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Ayçiçeği üreticisinin zararını karşılayabilmesi için dekar bazlı pirim desteği ödemesi yapılması gerektiğini belirten Başkan Arabacı; “Ayçiçeğinde özellikle bazı bölgelerde hiç hasat edilemeyen ayçiçekleri oldu. Bazı yerlerde dekarından 10-15 kilogram ayçiçeği alan üreticilerimiz oldu.

Bunun yanı sıra 100 kiloya kadar verim alan yerlerimiz de oldu ama Edirne ortalamasına baktığımızda şu anda tahminen 70 kilo bandında ortalama diye düşünüyorum. O yüzden de bununla ilgili bakanlığımız destek açıklamasını yaptı. Tonuna 2 bin 250 lira destek açıkladı fakat biz bunu bakanlık yetkililerimize ilettik. Burada arazide inceleme yaptılar, bizlerle de görüştüler ve buradaki durumu kendilerine anlattık. Şu an kendi arazilerimizden bile para kazanamaz haldeyiz.

O yüzden açıklanan desteklerin, dekarından 10 kilo ürün alan üretici için hiçbir önemi yok. 5 bin lira da yapsanız fark etmez. Biz, dekar bazlı kuraklık desteği olması gerektiğini de yetkililere ilettik. Zaten artık önümüzdeki yıllar için dekar bazlıya döndü bu destek ama bu yıl yine kilo bazında destek açıklandı. Tonuna 2 bin 250 lira olan destekte, bugün 70 kilo ürün alan bir üreticiye baktığımızda, dönümüne aşağı yukarı 150-160 lira bir para almış olacak. Bu, üreticimizin şu anki maliyetini yine karşılayacak bir rakam değil.

O yüzden bakanlığımızın bununla ilgili bu yıl açıklanan prim haricinde, dekar bazlı kuraklık desteği vermesini talep ediyoruz. Çünkü bölgemizde ciddi şekilde sıkıntılar var. Tarımın sürdürülebilirliği, üreticilerimizin ailesinin geçimini sağlayabileceği, mazotunu ve gübresini alabileceği paraya ihtiyacı var.

Eğer ki üreticimiz desteklenmediği takdirde, ya traktörünü, ya tarlasını satar, bu şekilde devam etmeye çalışır. O yüzden de biz hiçbir üreticimizin zarar görmemesi ve üretimin devam edebilmesi açısından bakanlığımızın bu anlamda gerekli desteği yapacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.