Trakya Üniversitesi'nde Edirne Gülü Şenliği ve Hasadı programı, Balkan Kongre Merkezi'nde "Edirne'de Gülcülük ve Gül" konferansı ile başladı. Programa Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Baro Başkanı Av. İbrahim Karakoç, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Bandırma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ivan Ilchev, Filibe Tarım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tonya Georgieva, Isparta Eski Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayten Altıntaş, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mücahit Kaçar, çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.
“TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SANDIĞI ARALADI VE İÇERİSİNDE EDİRNE GÜLÜ VAR”
Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, “Edirne bir hazinedir. Gerçekten tam bir hazine. Biz maalesef millet olarak bu Edirne'de en ihtişamlı ve en güzel bir beylikten İmparatorluğa geçtiğimiz büyük coşkularla çok güzel günler yaşadığımız bu Edirne'de maalesef dört işgalle biraz hafızamızı kaybettik. Birazcık değerlerimizi kaybettik ama üniversitelerin ana vazifesi nedir? Kendi kültürünü, kendi değerlerini ortaya çıkartabilmektir. Trakya Üniversitesi bu hazine sandığını araladı. Bir baktı orada Edirne gülü var. Edirne kırmızısından sonra Edirne gülü var. Önce Havsa’ya gülümüzü ektik ve sonra da kampüsümüzde bir beş dönüm yere Edirne gülü ektik. Tabii yavaş büyüyorlar. Havsa'da üç yıldır kutluyoruz da şimdi merkeze ektiğimiz güller oldu. Bunu Mayıs ayında açan ve dillere destan bu güzel gülün bir tanıtımını yapalım istedik” dedi.
“EDİRNE GÜLÜ BU ŞEHRİN KÜLTÜRÜNDE VAR”
Edirne Gül’ü için çalışmaların sürdüğünü belirten Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, “Trakya Üniversitesi bu kültürü yeniden canlandırmak ve yeniden Edirne Gül’ünü ayağa kaldırmak için 2019 yılından itibaren önemli çalışmalar yapıyor. 2020 yılında ilk önce Havsa’da bir örnek gül bahçesi oluşturduk. Çok güzel dönüşler aldık ve çok başarılı çalışmalar yapmaya başladık. Şu anda Trakya Üniversitesi’nin Balkan Kampüsü’nde 5 dekarlık bir alan oluşturduk yaptığımız çalışmalarda bu çiçeğin bu şehrin kültüründe olduğunu gördük” ifadelerine yer verdi.
“EDİRNE’NİN 17 YÜZYILDA TEK GELİRİ GÜL OLDUĞU SÖYLENİYOR”
Edirne Gül’ünün 17 yüzyılda tek geçim kaynağı olduğuna değinen İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mücahit Kaçar, “Edirne Gül’ünün üretilmesi ve başka ürünler çıkarılması için çok fazla çalışmalar yapılacak. Tarihi kaynaklara baktığımızda Edirne’nin 17 yüzyılda tek gelirinin gül olduğunu söylüyorlar. Evliya Çelebi Seyahatnamesini Edirne’nin Güllerini övmüş. Edirne’nin güllerinden elde edilen gül suyunun eşsiz olduğunu belirtmiştir. Kâtip Çelebi Cihannüma’sında Edirne’de 3 nehir etrafında 450 gül bahçesi olduğunu, bu şehrin başlıca gelirinin gülden üretilen ürünler olduğunu belirtiyor” diye konuştu.
“EDİRNE’DEN GELEN GÜL SUYU VE ŞEKERLEMELERİ TOP KAPI SARAYINDA OLDUKÇA ÖNEMLİYDİ”
Edirne Gül’ünün Topkapı Sarayı’nda ikram edildiğine değinen Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayten Altıntaş, “Biz birçok çalışma yaptık ve bu çalışmalar bizi Edirne’de gülcülük olduğunu gördük. Haçlı Seferleri sırasında Edirne’deki güllerden bahseden yazılar var ama bizim için önemli olan Osmanlı tarihçilerinin satır satır Edirne’deki gülcülük ile ilgili bilgileri vermesidir. Osmanlı’nın İstanbul’daki Topkapı Sarayı’nda Edirne’den gelen gül suyu ve gül şekerlemelerinin ne kadar önemli olduğunu birçok belgede görüyoruz” sözlerine yer verdi.
“GÜLÜ ANDIĞINIZDA AKLINIZA OLUMSUZ BİR ŞEY GELMESİ İMKANSIZ”
Gül hakkında açıklamalarda bulunan Isparta Eski Belediye Başkan Yardımcısı, “2 dağın arasında bir belde düşünün, bu belde de gül var ama başka bir şey de yok. Bu memleketin kaderinin değişmesi gerekiyordu. Zaten gülün olduğu yerde kader değişmez mi? Gülü andığınızda aklınıza olumsuz bir şey gelmesi imkânsız” dedi.
Edirne Valisi Yunus Sezer, “İnşallah Edirne Sarayı’nın restore edilmesiyle Edirne’de gülcülüğü bir yere taşınacak” sözlerine yer verdi.
Program konuşmacılara hediye takdimi ile sona erdi.
MERT ERİŞKİN
Kaynak: MERT ERİŞKİN