Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÜN: ÇİFTÇİYİ TATMİN ETMEZ

CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün TMO’nun açıkladığı arpa ve buğday fiyatları hakkında değerlendirmede, fiyatın çiftçiyi tatmin etmeyeceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2023 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2023 15:12
Kaynak: MERT ERİŞKİN
https://batiekspres.com/
ÜN: ÇİFTÇİYİ TATMİN ETMEZ

Edine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ediz Ün, TMO’nun arpa ve buğday fiyatlarıyla ilgili “Bu fiyat çiftçiyi tatmin etmeyecek” dedi.

“ENFLASYONUN ALTINDA BİR FİYAT”

Ülkede enflasyonun yüzde yüzlerin üzerinde olduğundan bahseden CHP Edirne Milletvekili Ün: “Geçen yıl fiyatlarına göre yüzde 24 daha yüksek bir fiyatla buğday fiyatı açıkladı. Arpada yüzde 21 lik bir artışa gidildi. Ama takdir ederseniz ülkemizdeki enflasyon yüzde yüzlerin üzerinde. Sadece tarım girdilerinden bahsetmiyorum. Hayatın her alanında yaptığımız alışverişlerde yüzde yüzün üzerinde bir enflasyonla karşılaşıyoruz. Çiftçi Bu fiyatlara satacak ama önümüzdeki yılın ekim dönemi içinde bu yüksek girdi fiyatları ile tekrar yola devam edecek. Şimdi bu açıklanan fiyat maalesef bizim yaptığımız hesaplamalara göre buğdayın 7 lira maaliyeti olduğu bir dönemde, 9 bin 250 lira destekleme dahil çiftçiye yeterli bir miktar değildir. Biz seçim döneminde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu 11.5+ 1.5 toplamda 13 lira buğday fiyatının olması gereken fiyat olduğunun ısrarla altını çizdik. Burada yapılması gereken şuydu. Üretim maaliyetleri 7 lira ise bu bir yıllık emeğin karşılığı üzerine, kar ve üzerine refah payı eklediğimizde 13 liralara ulaştık, dolayısıyla 9.250 destekleme bu fiyat maalesef çiftçiyi tatmin etmeyecektir” diye konuştu.

“NEDEN DAHA ÖNCE YAPMADINIZ?”

Bin lira olan desteklemelerden herkesin faydalanabileceğinden bahseden Ün: “Ofis belirli bir süre alım yapıyor. Ofise ürün götürenler ancak o bin lira desteklemeyi alabiliyordu. Bu sene bizim ısrarlarımızla, tüccara ya da borsada ürünü satan çiftçi de bin lira desteklemeden faydalanacak. Madem bunu yapabiliyordunuz, 20 yıllık iktidarınızda neden yapmadınız? Çiftçinin gözünü boyamak için açıklanmış bir fiyat olarak görüyoruz. Kesinlikle sürdürülebilir tarım ilkesiyle uzaktan yakından alakası olmayan bir fiyat. Keşke 13 lira olarak açıklasaydılar, bizler de alkışlasaydık” ifadelerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.