www.batiekspres.com haber sitesine konuşan CHP Önceki Dönem Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, 2000 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) toplantısı için Romanya'nın başkenti Bükreş'te bulunduğunu ve o dönemde Romanya'nın ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu hatırlattı. Türkiye'ye yönelik göç dalgasının yaşandığı bir dönemi anımsatarak, bazı Romanyalıların Türkiye'de çalışarak kazandıkları parayla uzun süre Romanya'da geçindiklerini söyledi.
Gaytancıoğlu açıklamasında şunlara yer verdi:
“2000 yılında, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından düzenlenen bir toplantı için Romanya'nın başkenti Bükreş'e gittiğimde, Romanya'nın o dönemdeki ekonomik zorluklarına tanık oldum. Romenler, o dönemde büyük bir fakirlikle mücadele ediyorlardı ve bu zorluklar, birçok Romen vatandaşının Türkiye'ye akın akın gelmesine neden oluyordu. Bazıları, Türkiye'de bir-iki ay çalışarak kazandıkları parayla 6-7 ay Romanya'da geçinebileceklerini söylüyorlardı. Bu göç dalgası, Romanya'daki ekonomik sıkıntıları ve işsizlik sorununu yansıtıyordu.
O dönemde Romanya'da enflasyon oranı yüzde 100'ün üzerindeydi ve ekonomik veriler de bu olumsuz tabloyu yansıtıyordu. 2000 yılında Romanya'da kişi başına düşen milli gelir sadece 1669 dolar iken, aynı dönemde Türkiye'de bu rakam, yaklaşık üç katı olan 4 bin 238 dolar düzeyindeydi. Ancak zaman içinde Romanya'da ekonomik iyileşmeler yaşandı ve kişi başına düşen milli gelir 14 bin 795 dolar seviyelerine yükseldi, enflasyon oranı ise yüzde 16'ya geriledi.
Ancak Türkiye'nin durumuna baktığımızda, kişi başına düşen milli gelir 8 bin dolar seviyelerine yükselmiş olsa da halkın ciddi anlamda borçlandığını görüyoruz. Kredi kartı ve tüketici kredisi borçları rekor düzeylere ulaşmış durumda ve enflasyon oranı yüzde 70'lerin üzerinde seyrediyor. Bu, ekonomik başarıyı sorgulamamıza ve Türkiye'nin geleceğini düşünmemize neden olmalıdır. Türkiye'nin 21. yüzyılı, ekonomik istikrar ve refahın daha adil bir şekilde dağıtıldığı bir dönem olmalıdır. Türkiye Yüzyılı böyle olmamalı.”
ERGİN SÖZER