Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

''SÖĞÜTLÜK KENT ORMANI AÇILMALI’’

Edirne’de Söğütlük Doğal Kalsın Platformu, millet bahçesi projesi durdurulan Söğütlük Kent Ormanı’nın halka açılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2023 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2023 14:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
''SÖĞÜTLÜK KENT ORMANI AÇILMALI’’

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu, millet bahçesi projesi yapımının başlamasıyla halka girişi kapatılan Söğütlük Kent Ormanı ile ilgili açıklama yaptı. Kentteki sivil toplum örgütleri ile yurttaşların başlattığı hukuki mücadele ile millet bahçesi projesinin yapımı durdurulmasına rağmen Söğütlük Kent Ormanı, halkın kullanımına kapalı kalmaya devam ediyor. Edirne Kent Konseyi toplantı salonunda düzenlenen açıklamayı, Söğütlük Doğal Kalsın Platformu Sözcüsü Ziya Gökerküçük okudu.

Gökerküçük, açıklamada Söğütlük Kent Ormanı’nın açılması gerektiğini söyleyerek; “Son yılların en sıcak yaz günlerini yaşıyoruz ve sıcak ortam kentleri yakıyor. Bu mevsimde doğayla iç içe olunacak en önemli yer Söğütlük ve çevresi iken bu alanın kapalı tutulmasının sorumlusu iktidarın hatalı projesidir. Bu nedenle yıllardır talep ettiğimiz; bakımlı ve güvenli ortam sağlanarak Söğütlük Kent Ormanı’nın açılmasıdır. İlgili kurumların süreci kamudan yana sonlandıracağına inanıyoruz. Söğütlük ormanını millet bahçesine dönüştürmek isteyenler de kentlinin ve hukukun kararlarına saygı duymalıdır” ifadelerini kullandı.

“YENİ YERLEŞİM YERİNE MİLLET BAHÇESİ YAPILSIN”

Gökerküçük, Söğütlük Kent Ormanı’nın milet bahçesine dönüştürülmesini savunanlara da seslenerek; “Söğütlük Kent Ormanı’nı millet bahçesine dönüştürmek isteyenler; gerçekten kenti seviyor ve kente hizmet etmek istiyorlar ise yeni yerleşim yerine millet bahçesi değil millet bahçeleri yapılmasına önderlik yapmalıdır. ‘Çimenlerde yuvarlanmak’ elbette güzeldir. Ancak Söğütlük sadece yuvarlanma, serinleme için değil, kentin kültürünün geliştiği yerdir. Millet bahçesi adı ile uygulamaya konulan proje kentin kültürü olan bu alandaki etkinlikleri ve anıları kentlinin yaşamından almıştır” dedi.

“HUKUK PROJEYİ AYKIRI BULDU”

Kentteki sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar tarafından millet bahçesi projesine karşı açılan dava sürecine dikkat çeken Gökerküçük; “Mahkeme süreci başladı ve hukuk, millet bahçesi projesini hukuka aykırı bulduğundan süreci durdurdu. İlgili taraflar yani TOKİ, Orman Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı itiraz yaptılar. Süre uzadı, 2023 yazı geldi geçiyor ama Söğütlük kapalı” sözlerine yer verdi.

PLATFORMUN TALEPLERİNİ SIRALADI

Gökerküçük, Edirnelilerin Söğütlük Kent Ormanı’nın bakımı ile ilgili taleplerini de sıralayarak; “Kentin duyarlı örgütleri ve kişileri olarak yıllardır Söğütlük Kent Ormanı’nındaki ağaçların bakımının yapılmasını ve alanın temizlenmesini yetkililerden talep ettik. Bunu bilinçli olarak yapmayanlar bakımsızlığını gerekçe gösterip millet bahçesine sarıldılar. Yapılacaklar bellidir. Bakım ve temizliğin sağlandığı bir Söğütlük istiyoruz. Alanın doğal kalmasını ve araç ile girilmemesini istiyoruz. Alandaki doğallığı bozacak gürültü, duman, gibi etkinliklerin olmamasını ve düzenlemenin buna uygun yapılıp kamusal hizmetin sağlanmasını istiyoruz. Söğütlük Kent Ormanı’nın siyasilerin malzemesi olması kente ve doğaya ihanettir. Alan hepimizin bildiği gibi taşkın bölgesidir ve Meriç kıyıları düzenlenirken bu doğallığın bozulmamasına dikkat edilmelidir” dedi.

“FORE KAZIKLARA HARCANAN PARALARIN HESABI VERİLMELİ”

Söğütlük Kent Ormanı kıyısında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından gerçekleştirilen fore kazıklı set çalışmasının da son durumu ile ilgili konuşan Gökerküçük; “Daha önce kentlinin karşı çıkmasına rağmen yapılan ve bu yıl yıkılan fore kazık türü önlemler doğallığı bozmakta idi. Her nedense bu yanlış ve plansız çalışma durduruldu ve bir kesimdeki fore kazıklar kaldırıldı. Bu iyidir ama burada harcanan paraların hesabı verilmelidir. Söğütlük Millet Bahçesi için de yarın telafisi mümkün olmayacak çalışmaların yapılmaması talebimizdir” ifadelerine yer verdi.

“HUKUK SÜRECİ KENTLİDEN YANA SONLANMALI”

Gökerküçük, Meriç nehri kıyısında inşa edilen Özmeriç kum çıkarma ve beton üretme tesisinin de durdurulduğunu hatırlatarak; “Kentliye rağmen yapılan çalışmalardan olan Özmeriç kum çıkarma ve beton üretme tesisi mahkeme kararı ile durdurulmuştur. Söğütlük Millet Bahçesi aynı şekilde hukuka taşınmış ve şimdilik durdurulmuştur. Diğer yandan henüz ne olduğunu anlamadığımız elektrik üretim tesisi kente bir şey kazandırmayacak, ekolojik yapıyı bozduğu ile kalacaktır. Bu nedenle Meriç kıyılarına yapılacak her çalışma; akla, bilime, hukuka uygun olmalı ve kentlilerle, kentin duyarlı ve ilgili örgütleri ile tartışılarak yapılmalıdır. Sayın karar vericilerden talebimiz; hukuk sürecini acilen hukuk ve kentliden yana sonlandırmaktır. Devamında Söğütlük Kent Ormanı kullanımının belirlenmesi ve bu süreçte bilim insanları, kentliler, yaşam savunucuları ile birlikte alınacak kararları hayata geçirmektir” dedi.

“BELİRLİ BİR KESİME AÇILIYOR”

Gökerküçük, açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Meriç nehrinin su ve kürek sporlarına açılmasına rağmen Söğütlük Kent Ormanı’nın halka açılmaması hakkında görüşlerinin sorulması üzerine cevap veren Gökerküçük; “Halka açılmıyor da belirli bir kesime açılıyor. Durum onu gösteriyor. Ancak kanosu olanlar, o yaşam kültürüne sahip olanlar Meriç nehrinde dilediği hayatı yaşayacaklar, biz de Söğütlük’te sadece yuvarlanacağız. Bize kapalı olması yanlış. Çünkü kültürümüzü, anılarımızı yok ediyor” sözlerine yer verdi.

“GİRİŞİ YASAKLAMAK ÇÖZÜM DEĞİL”

Söğütlük Kent Ormanı’nın kapalı olmasından dolayı Edirnelilerin mesire alanı bulmakta sıkıntı çektikleri ve kentin çeşitli bölgelerinde çevre kirliliğinin arttığına dair iddiaları da cevaplayan Gökerküçük; “Anayasa’da bütün mevzuatlar devleti yönetenlere şunu emreder; yurttaşını mutlu et. Yurttaş nerede mutlu oluyorsa doğaya ve insana zarar vermeden, devletin kurumlarının oradaki mutlu yaşamı teşvik etmesi lazım. Çünkü devlet onun için var. Devlet senin yaşam alanlarını kısıtlamak için yoktur. Ben, yaşam alanım diye başkalarını rahatsız ediyorsam, o zaman beni kısıtlayabilir. Çünkü ben başkalarına müdahale ediyorum demektir. Demokrasi zaten karşılıklı anlaşmaktır, birbirine olumsuz anlamda müdahale etmemektir. Ama devletimizin kurumları bunları yapmıyor, ondan sonra da Söğütlük’te olduğu gibi kendine ait proje yapıyor. Yarın belki de Musabeyli korusunu pislik var diye çevresini kapatacak, girişi yasaklayacak. Bu çözüm değil ki. Tavuk Ormanı’na girilmemesi çözüm değil, girilmeli. Ama doğallık da korunmalı. Ben girme hakkımı kullanacağım, devletimiz de oranın korunma hakkını kullanacak; yani görevini yapacak” dedi.

İBA’NIN UZLAŞMA TEKLİFİNE RED

AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba’nın kentteki çevrecilerle Söğütlük Kent Ormanı’nda yapımı planlanan millet bahçesi projesi için uzlaşma talebinin sorulması üzerine konuşan Gökerküçük; “Bize böyle bir teklif gelmedi, gelmesini de istemeyiz. Böyle bir teklif yapmak hukuku ve kenti tanımamaktır. Bize göre yanlış. Biz açıklamamızda hiç muhatap almadık. Siyasilerin oyunu olmasın yeter. O bir açıklama yapar, başkası bir açıklama yapar. Biz taraf değiliz. Bizim derdimiz Söğütlük’ü ve bütün Meriç boylarını doğasıyla insan yaşamına uygun olarak korunması ve kamusal hizmetlerin de yapılması. Umarız en yakın zamanda başarılır” diye konuştu.

Uğur AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.