Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Sıcak ekmek kültürü kaybolacak”

Edirne'de fırın işletmecisi Tuncay Yılmaz, fırıncılık sektörünün zor bir dönemden geçtiğini ve yakın gelecekte sıcak ekmek kültürünün kaybolma riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.12.2023 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 17.12.2023 12:02
Kaynak: MERT ERİŞKİN
“Sıcak ekmek kültürü kaybolacak”

Edirne’de fırın işletmecisi Tuncay Yılmaz, sektörel bazda vasıflı-vasıfsız eleman yetersizliğine dikkat çekerek, sektörün yavaş yavaş Avrupai sisteme geçeceğini ve insan gücünden giderek uzaklaşılacağını söyledi.

Yılmaz, çırak bulma konusunda ciddi zorluklar yaşadıklarını ve usta seviyesinde işçi bulmanın bile imkansız hale geldiğini ifade etti. Eleman eksikliğinin büyük bir sorun haline geldiğini vurgulayan Yılmaz, bu durumun sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.

Yılmaz, geleceğe dair öngörülerini paylaşarak, Avrupai sistemine geçişin kaçınılmaz olduğunu ve bu süreçte insan gücüne ihtiyaç duyulmayacağını belirtti. Yılmaz, artan makinesel sistem kullanımının, insanların sıcak ekmek bulma konusunda güçlük çekmelerine neden olacağını dile getirdi.

“OKULU BİTİREN ÇOCUK ARTIK GELİP FIRINDA ÇALIŞMIYOR”

İstihdam yaratılması ve alt tabandan çıraklık eğitimleri verilmesi gerektiğini belirten Yılmaz; “Sektörel bazda çok sıkıntılarımız var. Çırağı boşverin, usta bile bulamıyoruz. Çırak, vasıfsız eleman benim şu işimi şu anda çift vardiya yapar. Ama biz tek vardiyayı destekleyerek maddi, manevi olarak kendimizde yardım ediyoruz. Ne oluyor bu sefer? İş başa düşüyor. Devlet büyüklerinin sektörel bazda bence istihdam yaratması gerekiyor. Örneğin; sanayide arkadaşlarımız var. Motorcusu, lastikçisi onlar da aynı şekilde bu sorunu yaşıyor. Biz gıda sektörü de aynı şekilde. Eleman yetersizliği büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Alt tabandan çıraklık eğitimleri verilmesi gerekiyor, çırak yetiştirilmesi gerekiyor. Ama maalesef okulu bitiren çocuk gelip fırında çalışmıyor artık. Eskiden babalarımız yaz tatillerinde bizi iş öğrenelim diye berbere, fırına sokarlardı. Dönem değişti artık. Ben kendi oğlumdan pay biçeyim. Oğlumu fırına sokmam. Fırıncıyım, zorluklarını görüyorum, biliyorum. Bu yüzden kendi oğlumu fırına sokmam. 24 saat açığız, üretimler genelde gece olur, sabah saat 12-1 gibi biter” dedi.

“İNSANLAR SICAK, FIRINDAN YENİ ÇIKMIŞ EKMEK BULAMAYACAKLAR”

Yılmaz, fırıncılık sektörünün Avrupai sisteme doğru gittiğini, sıcak ekmek kültürünün yerini dilimlenmiş paketli ekmeğe bırakacağını söyleyerek; “Bizim her şey burada kara fırın olduğu için kesmesi, yoğurması, tartması her şeyi insan gücüyle yapılıyor. Baston ekmek yapan arkadaşlar makinesel sisteme döndüler. Vasıfsız eleman unu önden döküyor, daha sonra makineler işi görüyor. Bizimki maalesef öyle değil. Çalışan arkadaşların çoğu işi bıraktı. Kimi fabrikada şoförlük yapıyor, kimi kendi işini kurdu. Sonuç olarak bu işin geleceğini ben göremiyorum. Avrupa’da gördüğümüz gibi büyük firmalar ekmekleri yapacaklar. Paketlenmiş şekilde insanlara ulaşacak. İnsanlar artık sıcak, fırından yeni çıkmış ekmek bulamayacaklar. Sıcak ekmek kültürü ortadan kalkacak. Dilimlenmiş şekilde, katkılı ekmeği alacak ve yiyecek” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.