Önceki dönem Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan Belediye Başkan Adayı Şenol Yalı, sosyal medya hesabından Saros Körfezi’nde kaçak yapılaşmalar hakkında paylaşımda bulundu.
‘Kafamda Deli Sorular’ başlığıyla, inşaat ruhsatı verilmemesine rağmen tamamlanmış yapıları, bu yapılara Keşan Belediyesi’nin nasıl su ve kanalizasyon bağladığını, Saros Körfezine 1. Derece deprem bölgesi olmasına rağmen nasıl 3 katlı otel yapıldığı gibi konuları sorgulayan Şenol Yalı, konu hakkında www.batiekspres.com internet haber sitesine açıklamalarda bulundu. Saros Körfezinde Erikli’nin gözde bir yer olduğu için rantın yüksek olduğunu ve burada danışıklı dövüş yapıldığını söyledi.
Yalı; “Önceden imar barışı çıkıyordu, kaçak yapılar yasal hale getiriliyordu. Seçim öncesi de bu imar barışı konuşuluyordu fakat büyük deprem felaketinden dolayı rafa kalktı. İmar barışı çıkacak diye birçok insanlara yol verildi. Erikli’de vatandaş eski bir binayı alıp yıkıyor ve üzerine 4 katlı bina yapıyor. Ve belediye de bunu görmüyor. ‘Zaptımı tuttum ben’ diyor, ‘temel aşamasında görevimi yaptım ben’ diyor ama öyle değil. Temel aşamasında zabıt tutuluyor, inşaat mühürleniyor, vatandaş mührü bozup tekrar inşaatına devam ediyor. Ortada bir de mühür bozma cezası da var. Kaldı ki bu yerler kenarda köşede yerler de değil. Denize sıfır, ana yol üzerinde yerler. İmar görevlisi arkadaşların orada görmeme şansları hiç yok. İnşaat 5-6 ay devam ediyor, inşaat tamamlanmasına yakınken bir daha mühürleniyor. Bunu yapan vatandaş cezaları ödüyor, yasa gereği savcılığa vermesi gereken ifadeyi de veriyor. Çünkü biliyor ki imar barışı çıkacak ve bu imar affından faydalanacak. Keşan Belediyesi tüm bu olanları görmezden geliyor. Belediyeye sorarsan ‘tüm üzerimize düşenleri yaptık’ diyor. ‘Ceza kestik’ diyor. Ama sen ceza sonrası denetimlerini yapmamışsın ki. Adam mührü söküp inşaatı tamamlamış. Üzerine düşen görev sadece ceza yazmak değil ki. O maddi ceza neden kaçak inşaat yaptığına dair, onu yasal hale getirmiyor” dedi.
“BELEDİYE NASIL GÖZ YUMUYOR?”
Kaçak yapılara yönetmelik gereği belediyenin su ve kanalizasyon hizmeti vermemesi gerektiğini belirten Şenol Yalı; “Ayrıca yönetmelik, bu tür yapılar altyapı hizmetlerinden faydalanamazlar diyor. Buna rağmen belediye buraya su da bağlıyor, kanalizasyondan da faydalandırıyor. Ortada yasal olmayan durum varsa bu hizmetleri de vermezsiniz. Bunu ben demiyorum, yönetmelik diyor. Daha tehlikeli olan durum da ticari işletmeler. Erikli’de bitmiş durumda otel var, içinde müşteri var. Saros Körfezi 1. Derece deprem bölgesi. Bir deprem olsa ve bu müşterilerin başına bir hal gelse bunun hesabını kim verecek? Bunun işletilmesine kim göz yumuyor. Bu kadar göz önünde olan bir şeye belediye nasıl müsaade ediyor? O otel şuan 3 katlı, eğer ruhsatlı olsa 2 kata kadar izin alacak. Dolayısıyla ruhsatsız olması işletmecinin işine geliyor, cezayı da seve seve ödüyor. Otel yaz dönemi çalışıyor, Eylül - Ekim ayından sonra belediye, ‘biz gereğini yaptık mühürledik’ diyecek. Sen mühürlemesen de zaten Eylülden sonra kapatacak” ifadelerini kullandı.
“ERİKLİ’NİN ARITMASI YOK”
Şu an Eriklide sadece kaçak yapı sorunu olmadığını, birçok sorununun yaşandığını söyleyen Şenol Yalı, bu sorunlardan en önemlisinin de Erikli’nin arıtmasının olmadığını belirterek. “Şu an Erikli’nin arıtması yok. Arıtma tesisi çalışmıyor, göl şu an foseptik çukuruna dönmüş vazıyette. Gölün de denize bağlantısı var ve vatandaş denize giriyor” şeklinde konuştu.
MERT ERİŞKİN