“Mahallenin annesi, ablası, kızı olmak istiyorum”
Sabuni Mahallesi kadın muhtar adayı Vahide Gülcen, bir düğün salonunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Kadınlar Günü kutlaması düzenledi.
Mahalledeki seçmen kadınları kapıda karşılayan Gülcen, kadınlara kırmızı ve beyaz gül takdim etti. Gülcen, muhtar olduğu zaman kendi maaşının bir kısmını mahallenin hizmeti için açılacak olan hesaba aktarılacağını söyledi. Konuşmaların ardından doyasıya eğlenen kadınlar çalan müziklere eşlik ederek dans ettiler.
“BU BİR BAŞLANGIÇ OLSUN”
Sabuni Mahallesi kadın muhtar adayı Vahide Gülcen’e bir dönem ders veren resim öğretmeni Özlem Özkal, “Bugün özel bir gün. Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Hepinizin Kadınlar Günü kutlu olsun. Dünyadaki en önemli varlıklar anneler, kardeşler, arkadaşlar, dostlardır. Kendisi benim talebemdir. Bir yıl benim öğrencim oldu kendisi. Sanatsal alanda da çok etkileyici bir kadındır. Ve böyle bir yolda onun yanında olmaktan dolayı çok mutluyum. Ben kendisiyle gurur duyuyorum. İnşallah çok güzel şeylere imza atacağına inanıyorum. Edirne, köklü tarihi olan özel şehirlerden birisi aslında. Fakat tarihi yapısında çok fazla sahip çıkamamış. Ben 14 yıldır Edirne’de yaşıyorum. Aslen İstanbul doğumluyum ve geldiğimden beri Edirne’de çok büyük bir değişim görmedim. Köklü geçmişine rağmen zayıf kalmış. İnşallah kadının elinin değdiği yer güzelleşir. Buna inanarak kadınların biraz daha sosyal alanda öne çıktığı, projelerin çok olduğu bir başarı olsun. Kadınlarımız birçok konuda geri planda kalıyor. Bu bir başlangıç olsun” dedi.
“ELİMDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPACAĞIM”
Mahallenin sesi olmak için aday olduğunu aktaran Gülcen, “Daha iyi bir gelecek için birlikte çalışmak ve büyük hayaller gerçekleştirmek istiyorum. Sabuni Mahallesi'nin köklü geçmişi ve muhteşem kültürel dokusuyla hepimiz gurur duyuyoruz. Ancak önümüzdeki dönemde daha da büyük adımlar atmamız gerekiyor. Benim vizyonum; mahallemizin sosyal, ekonomik ve çevresel açıdan daha güçlü ve sürdürülebilir bir hale gelmesini sağlamak. Ben sizlerin sesi olmaya adayım. Sizlerin ihtiyaçlarını anlayacak, sorunlarınızı çözmek için elimden geleni yapacağım. Herkesin görüş ve önerilerine açık olacağım ve kararları tabii ki hep birlikte alacağız. Sabuni Mahallesi'ni daha yaşanabilir ve daha güzel bir yer haline getirmek için hep birlikte çalışarak bunu başarabiliriz. Sizlerin desteğiyle mahallemizin yaşam kalitesini arttıracağımıza inanıyorum. Güveninizi kazanmak için çalışacağım ve sizlerin haklarını savunmak için elimden gelenin en iyisini yapacağım” ifadelerine yer verdi.
“KADININ DOKUNDUĞU HER YER ÇİÇEK AÇAR”
Projeleri hakkında bilgi veren Gülcen, “Mahalle bizim 2’nci evimiz. Ve biz de evimize daha kaliteli hizmet ve örnek mahalle yapmak için sevgili azalarımla, dostlarımla, arkadaşlarımla hayırlı bir yola çıktık. Projelerimden bahsedecek olursam; muhtarlık maaşının bir kısmı mahalle adına açılacak hesaba hibe edilecek. Ve bu para mahallenin hizmetleri için kullanılacak. Mahallemizde okumakta zorlanan üniversite öğrencilerini tespit edip burs verilecek ve esnaf lokantalarıyla konuşup çöpe giden yemekler bir öğrencinin kursağına gidecek. Hedefimiz bu. Ve tabii ki yaşlılarımız var. Onlar bizim annelerimiz, ablalarımız, babalarımız, her şeyimiz. Onlar bizim atalarımız. Hastane randevusu almakta zorlanıyorlar bazen. Bazen gitmekte de zorlanıyorlar. O yüzden biz onların eli, kolu, ayağı gözü olacağız. Temennimiz bu. Kadınlarımızın kendi geliştirip ev ekonomisine katkılarını sağlamak için mahallemizin kendi bünyesinde kurslar açacağız. Okuma yazma bilmeyen kadınlarımız var. Dikiş nakış yapmak isteyen kadınlarımız var. Onlar için inşallah bu tip kursları açmak için uğraşacağız. Yılda bir kez bu şekilde motivasyon amaçlı eğlencelerimiz olacak. Ve gezi turları için imkanlar oluşturacağız. Ayrıca mahallemizin adına da bir dernek kurmak istiyorum. Hani böyle din, dil, ırk ayrımı olmadan, hani hepimizin aynı çatı altında olduğu, akşam mesela işinden gelip böyle hani gidecek bir kapısı olsun. Bir gideyim bir çay içeyim. Bazen böyle şiir okumak isteyen kadınlarımız vardır. Saz çalmak isteyen insanlarımız var. Hani dernekle oturup hem muhabbet edip hem de böyle dertlerimizi dinleyip çözüm bulabilmek. Amacım bu. Hani anneler evinde çocuklarına böyle derleyici toplayıcıdır ya. Hani hepsini bir arada toplamak ister böyle. Hep çözüm odaklıdır. Ben de inşallah eğer bu hizmete layık görülürsem mahallenizin annesi olmak istiyorum. Ablası, kızı olmak istiyorum. Evladınız olmak istiyorum. İstiyorum yani. Hani benim ikinci evim değil de birinci evim olun istiyorum. Böyle elim, kolum, gözüm hep üstünüzde olsun istiyorum. Her yerde çiçekler olsun, her yerde böcekler olsun. Hani hepimiz böyle teklik duygusundan çıkıp birlik duygusuyla hareket edelim istiyorum. Bugün malum Dünya Kadınlar Günü. Kadın, aile ve toplum arasında bir köprüdür. Kadın bir birey olarak kişiliğini kazanırsa sosyal alanda da katkısı bir o kadar büyük olur. Kadın toplumu toplumların ilerleyebilmesi için, kadınların her alanda işe girmesi gerekir. Ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk sözünde şöyle demiş; ‘Ey kahraman Türk kadını. Sen yerde sürüklenmeye değil omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın. Ve ben de diyorum ki kadın anadır, yardır, candır. Kadın, evinin emeğini, gözünün nuruyla birleştirendir. Küçücük yüreğine kâinatın bütün sevgisini sığdırandır. Ve ne diyoruz? Kadın varsa, emek var, kadının dokunduğu her yer çiçek açar. Kadınlar gününüz kutlu olsun hanımlar” diye konuştu.
MERT ERİŞKİN