Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SAROS SAHİLİ İMARA AÇILDI

-Edirne İl Genel Meclisi, Keşan’a bağlı Sazlıdere köyünün sahil kesimindeki 2’nci etap konut bölgesi için imar planını onayladı. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Sazlıdere’nin ardından Gökçetepe, Sultaniçe ve Gülçavuş gibi Saros Körfezi’ndeki köylerin sahillerinde imar planı yapılacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2023 17:57
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2023 17:57
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
SAROS SAHİLİ İMARA AÇILDI

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Ekim ayı beşinci toplantısında, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun Sazlıdere sahil kesimi 2’nci etap konut bölgesi imar planı hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkan Yardımcısı Sezgin Gündoğdu tarafından sunulan raporda, Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyünün sahil kesimi 2’nci etap konut bölgesine ait imar planı konulu teklif ile ilgili komisyonun araştırma ve incelemeleri açıklandı. Gündoğdu, Sazlıdere köyü sahil kesimi 2’nci etap konut bölgesinin, Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi dışında kaldığına dikkat çekerken; imar plan yetkisinin Edirne İl Özel İdaresi’nde, imar planı onama yetkisinin ise İl Genel Meclisi’nde olduğunu söyledi.

MECLİS OY BİRLİĞİYLE KABUL ETTİ

Gündoğdu, komisyonun, Sazlıdere köyü sahil kesimi 2’nci etap konut bölgesinde ait 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının uygunluğuna karar verdiğini açıkladı. Gündoğdu’nun konuşmasının ardından Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, imar planlarını meclisin onayına sundu. Meclis, oy birliğiyle imar planlarını kabul etti.

“PLAN YAKMA YETKİSİNİ İL ÖZEL İDARESİ’NE ALDIK”

Meclis’in imar planlarının onaylamasının ardından konuyla ilgili konuşan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Saros Körfezi’nin Türkiye’nin incisi konumunda olduğunu söyleyerek; “Fakat 2006 yılından beri 2 bakanlığın anlaşamaması yüzünden Saros Körfezi’nin sahil kesiminde bulunan imar planlarını yapamadık. İmar planı yapamadığımız bu yerlerde kaçak yapılar çığ gibi büyüdü. İnsanların talepleri arttı ama biz sorumlu kamu kurumları olarak insanların taleplerine cevap veremedik. Bu nedenle dönemin valisi ve bakanlıklarla yapılan görüşmelerde 2 yıl önce plan yapma yetkisini İl Özel İdaresi’ne aldık” ifadelerini kullandı.

“SAZLIDERE’NİN SAHİL KISMI İMAR PLANINA AÇILDI”

Planların Saros Körfezi’ndeki köyler için değil, sahil kesimi için geçerli olduğunu belirten Geçmiş; “Bununla ilgili İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’müz ile İl Genel Meclisi’miz çalışmalarına devam ediyor. İlk çalışması biten Keşan ilçesindeki Sazlıdere köyümüzün sahil kesimi oldu. Bununla ilgili planlar geldi. Planlarda gördüğümüz eksiklikler vardı. Plan müellifine konuyu ilettik. Plan müellifi de İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun yapmış olduğu tespitleri yerinde gördü. Ana planlarda düzeltme yaparak onaylanması için meclise gönderdi. Bugün 28 İl Genel Meclisi Üyesi’nin de oy birliğiyle Sazlıdere köyünün sahildeki kalan kısımlarını imar planına açıldı ve imarlı alanlar oluştu” dedi.

“RUHSATLI EVLER PLANLARA DAHİL EDİLDİ”

Geçmiş, bölgenin daha önce Çamlıca Belediyesi’ne bağlı olduğunu hatırlatırken; “Orada yapılan planların hayata geçirilmemesi, yanlış yapılmasından dolayı birçok insanımız da mağdur durumdaydı. Örneğin; Çamlıca Belediyesi’nden inşaat ruhsatı almış, planı onaylanmış, inşaatının yapılabileceği söylenmiş. Vatandaş inşaatını yapmış ama Çamlıca Belediyesi kapanınca yetkiler İl Özel İdaresi’ne devredildi. İl Özel İdaresi’nde devredilen yetkilerden sonra Çamlıca Belediyesi seçimlerden sonra yandı. Bir tane resmi evrak ve kayıt bulamadık. Vatandaşın taleplerine resmi olarak nasıl cevap verebiliriz diye hep ikilem yaşadık. Nihayet bugün bu süreç son buldu. Oradaki imar planlarını yaptık. Çamlıca Belediyesi’nden ruhsat almış vatandaşların yaptığı evleri de planlara dâhil ederek, onlara sadık kalarak planı yaptık. Onlarla ilgili herhangi bir yıkım yok. Tamamen plan içinde kalıyorlar. Yapı Kullanma Kayıt Belgesi alanların kayıt belgeleri geçerli olacak. Ama burada bizden ruhsat almayanlar ya da ruhsatsız yapılar yıkılacak. Bize yeni müracaat edenlerin de ruhsatları ivedilikle verilecek. Saros Körfezi’nden çarpık yapılaşmaya karşı bir önlem aldık” sözlerine yer verdi.

“YASAL DURUMDA OLANLARA RUHSAT VERECEĞİZ”

Bölgedeki kaçak yapıları tespit ettiklerini belirten Geçmiş; “Yasal durumda olanlara ruhsat vereceğiz. Kaçak yapı konumunda olanlar da var. Ama şimdi bu planlardan sonra onların yerlerinde ruhsatlı alanlar oluşacak. Bizden imar izni alarak binalarını ruhsatlandıracaklar. Ama bazı binalar çok farklı yerlerde yapılmış; metrekareleri tutmayanlar, yola cephesi olmayanlar da plansız alanlarda kaldıkları için herhangi bir işlem yapamayacak” dedi.

“GÖKÇETEPE, SULTANİÇE VE GÜLÇAVUŞ’UN DA PLANLARI YAPILIYOR”

Geçmiş, imar planı çalışmalarının devam ettiğini açıklarken; “Gökçetepe’de de düzensiz yapılaşma var. Orada da yeni bir imar planı çalışması sona doğru yaklaşıyor. Bakanlıktaki görüşmelerden sonra bize gelecek. İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nden meclisimize geldikten sonra meclisimiz bu konuda bir çalışma yaparak orasını da Sazlıdere gibi planlı hale getireceğiz. Aynı zamanda Sultaniçe ve Gülçavuş köylerinin de planları yapılıyor. O planları da hayata geçirerek 4 köyümüzün sahilinde planlı alanları yapacağız. Çarpık yapılaşmaya da geçit vermemiş olacağız” ifadelerine yer verdi.

“MUÇEV GİBİ VAKIFLARA YETKİ VERİLMEYECEK”

Edirne Valisi Yunus Sezer’in de talimatıyla bölgede düzensiz yapı yapanlar, sahilde işletme açanlar, otopark olarak kullananlara müsaade edilmeyeceğini söyleyen Geçmiş; “Çevre Vakfı, MUÇEV gibi vakıflara da orada yetki verilmesine izin vermeyecek. Sayın Valimiz hepsini ortadan kaldırıp sahilleri halkın kullanımına açacak” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.