Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sarıgül, 2024 üretim sezonu için uyardı: “BOŞ BIRAKMAYIN DENİLEN YERLER BOŞ KALACAK”

CHP İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Ahmet Sarıgül, çiftçinin buğday fiyatlarının açıklanmasının ardından yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, ayçiçeği fiyatları konusunda uyarılarda bulundu. Sarıgül, ayçiçeği fiyatının değerinde açıklanmaması halinde ‘boş yer bırakmayın’ denilen yerlerin boş kalacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2023 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2023 15:58
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
Sarıgül, 2024 üretim sezonu için uyardı: “BOŞ BIRAKMAYIN DENİLEN YERLER BOŞ KALACAK”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Ahmet Sarıgül, bölge çiftçinin karşı karşıya kaldığı sorunlara dikkat çekerek, buğday ve ayçiçeği fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sarıgül, açıklamasında Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın 2022 yılı üretim sezonundaki sözlerine de dikkat çekti.

Sarıgül, açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday alım fiyatı ile tarımsal üretim girdilerinde yaşanan fiyat artışını hatırlattı. Hükümete tepki gösteren Sarıgül, buğday politikasında yapılması gerekenleri açıkladı. Sarıgül, bölgede başlayacak ayçiçeği hasadını da hatırlatarak, Trakya Birlik’in açıklayacağı fiyatın önemini vurguladı. Çiftçinin talebini açıklayan Sarıgül, ayçiçeğine değerinde fiyat verilmemesi haline ortaya çıkacak durumu gözler önüne serdi.

AKSAL’IN SÖZLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Sarıgül, 2022 yılı üretim sezonunda, ‘Sen yeter ki üret’ denilen çiftçinin üretmeye devam ettiğini söyleyerek; “Sayın Fatma Aksal, ‘Lütfen; ne olur, bir karış bile boş yer bırakmayın. Ve Edirne’de, önümüzde ayçiçeği sezonu yaklaşıyor, artık buğday için bu çağrı belki geç; her yere ayçiçeği ekin. Önümüzdeki dönemde ürününüz değerli olacaktır. Biz çiftçimizi, üreticimizi bugüne kadar nasıl ezdirmediysek bundan sonra desteklemeye devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte üretmek çok önemli’ demişti” ifadelerini kullandı.

“MAZOTUN LİTRESİ 40 TL’LERE DAYANDI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 6 Haziran’da açıkladığı Toprak Mahsulleri Ofisi buğday alım fiyatını hatırlatan Sarıgül; “Ekmeklik buğdaya ton başına 8 bin 250 TL artı ton başına bin TL alım primi açıkladı. Açıkladı açıklamasına ama bir yandan mazot başta olmak üzere tarımsal üretim girdilerinin fiyatı her geçen gün artı. Seçimden önce mazotun litresi 19 TL iken şimdilerde 40 TL’lere dayandı. Yeni vergiler, alım gücünün düşmesi, artan yoksulluk, yeni zamlar ve bunun sonucunda kimse hayatından memnun değil. Zor bir süreç yaşanıyor. Üretmek, çiftçiyi şimdiden düşündürüyor” dedi.

“HÜKÜMET ÇİFTÇİSİNİ MAĞDUR ETTİ”

Sarıgül, buğdayda açıklanan fiyat ile üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını belirterek; “Yüzlerin gülmediği dönem halini aldı. Açıklanan fiyatla bir kez daha Ak Parti hükümeti çiftçisini mağdur etti, ezdirdi. Ton başına açıklanan primin de acilen revizyon yapılması gerekir. Ayrıca ülkenin ekonomik tablosunu dikkate aldığımızda gübre ve mazot desteğinin litre ve kilo bazında verilmesi uygun olacaktır” sözlerine yer verdi.

“BU YIL FİYAT NE OLACAK?”

Bölgede yaklaşan ayçiçeği hasadına dikkat çeken Sarıgül; “Yetki karmaşasının sürdüğü Edirne’mizde geçen yıllarda bir ilk yaşanarak, her yıl Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği alım fiyatını, Ak Parti Milletvekili Fatma Aksal sosyal medya hesabından açıklamıştı. Bu yıl fiyat ne kadar olacak? Geçen yıl en büyük alıcı konumundaki Trakya Birlik, sezon başında kilo başına 12 TL avans fiyat açıklamış, bu sene nasıl bir açıklama yapılacağı merak konusu. Sürdürülebilir bir üretim için değerinde bir fiyat verilmesi gerekmektedir. Bir sene boyunca gözüne baktığımız mahsullerimizin karşılığı verilmelidir” dedi.

“BOŞ BIRAKMAYIN DENİLEN YERLER BOŞ KALACAK”

Sarıgül, üreticinin ürününe değerinde fiyat verilememesi halinde yaşanacakları açıklarken; “Üreticinin elinden tutulmaz ve ürününe değerinde fiyat verilmezse, ‘Bir karış bile boş yer bırakmayın’ denilen yerler maalesef boş kalacaktır. Artan maliyetler karşısında bir de kuraklığın baş gösterdiği bölgemizde, üreticinin mutlaka desteklenmesi gerekir. Ayçiçeğinde destekleme primi artırılmalı. Ayrıca Trakya Birlik ve diğer birliklerin alımlarına uygun koşullarda finansman desteği hükümet tarafından sağlanmalıdır” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.