Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Sanat Ruhun Şifasıdır” sergisi açıldı

Edirne Olgunlaşma Enstitüsü tarafından “Sanat Ruhun Şifasıdır” isimli Edirnekari sergisi Sultan 2’nci Beyazıt Külliyesi Darüşşifası’nda açıldı. Sergide hastaların tedavisinde kullanılan 12 adet çiçek Edirnekari sanatına yansıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2024 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2024 13:56
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
“Sanat Ruhun Şifasıdır” sergisi açıldı

Edirne Olgunlaşma Enstitüsü, Edirnekarı Sanatçıları Buse Kaçar ve Cansu Kervan tarafından hazırlanan, “Sanat Ruhun Şifasıdır” Edirnekarı sergisi Edirne Sultan 2’nci Beyazıt Külliyesi Darüşşifası’nda açıldı.

Saat 17.00’ye kadar açık olacak sergide külliyenin cennet bahçesi denilen bahçesinde yetişen ve hastaların tedavisinde kullanılan 17 adet çiçeğin 12’si Edirnekari sanatına yansıtıldı. Serginin açılış kurdelesini kesen Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı “Sanat Ruhun Şifasıdır adlı, Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan sergide tam da burada tarihi bir mekanda, 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle bulunuyoruz. Burada çiçeklerin hangi hastalıklara şifa olduğunu gösteren Edirnekari sergisindeyiz. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Olgunlaşma Enstitüsü müdürümüze, müdür yardımcılarımıza ve usta öğreticisi sanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Sergide geleneksel Edirnekari sanatını biraz modernize edip külliyedeki desenlerle özel tasarımlar yaptıklarını belirten Edirnekari Sanatçısı Buse Kaçar; “Kullandığımız tüm çiçekler cennet bahçe dediğimiz külliyenin bahçesinde açan çiçekler. Aslında 17 tane çiçeğimiz kokusuyla beraber kullanılıyordu fakat biz 12 tanesini ele aldık. Bu çiçekler Osmanlı döneminde hastalara kokularıyla tedavi olarak kullanılıyordu. Biz de bunları külliyedeki desenlerle meç ederek özel tasarımlar yaptık. 12 eserimiz bugün 17.00’ye kadar açık kalacak. Tıp bayramında özellikle burada olmak istedik” ifadelerini kullandı.

Sanatçı Cansu Kervan ise, şifa için kullanılan çiçekleri geometrik öğelerle birleştirdiklerini belirterek, “Özellikle burasını istedik ve şifahanenin tedavi amaçlı kullanılan en büyük alanı burasıydı” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.