Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

RENKLERİN HAYAT BULDUĞU SANAT “EDİRNEKARİ”

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde Edirnekari usta öğretici olarak Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim veren Yeşim Türkeli, Osmanlı geleneği olan Edirnekari’ye gönül verdiğini ve amacının bu geleneği yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarabilmek olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2023 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2023 17:32
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
RENKLERİN HAYAT BULDUĞU SANAT “EDİRNEKARİ”

Edirnekari’nin Edirne'de 14 ve 17. yüzyıllarda ortaya çıkan, Edirneli sanatçıların elinde başlı başına bir özellik kazanan bir teknik olduğunu belirten Edirnekari ustası Yeşim Türkeli, Edirnekarinin bir ruh hali ve tutku olduğunu söyledi. Türkeli 8 yıldır ilgilendiği Edirnekari sanatına Edirneli üstat Halil Teksöz sayesinde başladığını ve kendisi için Edirnekari’nin bir sevda haline geldiğini, çok severek yaptığını ifade etti.

“KÜÇÜK BİR İLÇEDE BU SANATI DUYURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Edirnekari ustası Yeşim Türkeli küçük bir ilçe olan Uzunköprü’de bu sanatı duyurmaya çalıştıklarını, ilginin yoğun olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Usta öğretici olarak ilk yılım. Usta öğretici olarak Halk Eğitim Merkezi’nde görevlendirildim. Bu yıl sınavımı kazandım, Halk Eğitim Merkezine başvurumu yaptım. Onlar da onayladılar. Edirnekariyi öğrenmek isteyen çok insan var. Çok fazla bir talep var. Hatta ben öğrenci daha fazla öğrenci alamıyorum, sınırladım. Çünkü yerimiz müsait değil. Küçücük bir ilçede bu sanatı duyurmaya çalışıyoruz. Daha da ileriye gitmek gibi hedeflerim var. Ben Edirnekari’ye gönül verdim. Bir ruh hali oldu, Edirnekari gerçekten bir sevda, bir tutku.”

“EDİRNELİ USTALAR TARAFINDAN YAPILMIŞ”

Türkeli Edirnekariyi diğer sanatlardan ayıran özelliklerine değinerek “Edirnekariyi diğer sanatlardan ayıran özelliği bizim ilk Edirneli ustalarımız tarafından yapılmış olması. Bölgemiz insanının bu sanattan haberli olmaması, duymamaları ve Osmanlı’dan kalan camilerde minare süslemelerinde, ahşap kapılarda, çeşmelerde var. Fakat biz bu geleneği pek fazla gösterememişiz. Şu anki amacımız bu geleneği yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarabilmek. Günlük hayatın içerisinde çok fazla yer edinebilmesini sağlamak” dedi.

“YURTİÇİ VE YURTDIŞI SERGİLERE DAVET ALDIM”

Yurtdışındaki sergilere davet alıp, eserlerini gönderdiğini söyleyen Türkeli “Yurtiçi ve yurtdışı sergilere davet aldım ve eserlerimi gönderdim. İstanbul’da yerleşik sanatçılarımızdan koleksiyoner Orhan Karadoğan var. Kendisinde, özel koleksiyonunda eserlerim de satıldı. Edirnekari benim için görev işine, sevda işine döndü” diye konuştu.

“EDİRNEKARİ’DE EDİRNE KIRMIZISI”

Türkeli, Edirnakarinin birçok kullanım alanı olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Eski Türk evlerinin vazgeçilmez eşyaları olan sandıklarda, ahşap kutularda, sehpalarda, mutfak dolapların raflarında, fırçalı el aynalarında çok alanda kullanılabilir. Çok amaçlı kullanım alanları var ama biz bu geleneği bozmadan kendine has renkleriyle Edirne Kırmızısı renkleriyle, ana renkleriyle hayata geçirmeye çalışıyoruz.”

“GENÇ KESİME DE TANITMAK, SEVDİRMEK İSTİYORUZ”

Kursiyer yaş aralığının emekli kesimden oluştuğunu ancak genç kesime de Edirnekariyi tanıtmak, sevdirmek istediğini vurgulayan Türkeli “Yaş aralığımız; emekli kesim 50 yaş üstü fakat biz Edirnekariyi genç kesim, liseli gençlerimize de tanıtmak, sevdirmek istiyoruz. Aslında burada kurs öğretmenliğinden ziyade okullarda çalışmak istiyordum, koşullar uymadı. Bundan sonraki dönemde genç kesimlere, 50 yaşın altındaki gençleri yetiştirme niyetim ve hayalim var” dedi.

MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.