Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ önceki dönem Başkanı Cemal Polat, Tekirdağ ve ilçelerinde etkili olan yağışın tarıma etkileri ile ilgili açıklama yaptı.
Polat, Batı Ekspres’e yaptığı açıklamada, kar yağışının özellikle bölgedeki buğday üretimine yararlı olacağını söyledi. Kar yağışının, ürünlerdeki hastalıklara etkisine dikkat çeken Polat, kar ile birlikte bölgedeki özellikle yer altı kaynaklarının da olumlu etkileneceğini belirtti.
“ÜRÜNÜN KALİTESİ ARTAR”
Tekirdağ’da yağmaya devam eden karın, bölgedeki buğday üretimine sorun yaratmayacağını söyleyen Polat; “Çünkü buğday daha sapa kalkmadı. Hem soğukluk ihtiyacını giderir, hem de hastalıklara karşı daha etkili olur. Karın en büyük özelliklerinden biri budur. Ürünün kalitesi de artar. Buğdaylar yeni ekildiği ve çok fazla çıkmadığı için zarar görmez. Bu kar 1 hafta 10 gün kalabilirse çok daha iyi olur” ifadelerini kullandı.
“YER ALTI SU KAYNAKLARININ BESLENMESİ İÇİN ÖNEMLİ”
Polat, kar yağışının tarımsal verime olumlu etkisinin yanı sıra yer altı su kaynaklarını da etkilediğini belirterek; “Özellikle yavaş erimesi nedeniyle yer altı su kaynaklarının beslenmesi açısından da önemlidir. Önemli olan erimenin yavaş olmasıdır. Su havzalarına da, hastalıklara karşı da iyi oldu. Hastalık olmadığı zaman ilaç kullanmazsın. Bu da çiftçinin girdi maliyetini düşürür. Çünkü en büyük sıkıntı, hava nemli ve sıcak geçtiği zaman hastalıklar oluyor. Bu kar, kısmi olarak hastalıkların bir kısmını önler. Bu anlamda yağan bu kar hem bölge tarımı, hem de su kaynaklarımız için çok yararlı” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ