Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Parlar’dan harç ve asgari ücret yorumu

TÜKODER Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, yılbaşından itibaren pasaport, ehliyet, kimlik harç ücretlerinde yapılacak artış ve dün açıklanan asgari ücret hakkında açıklamada bulundu. Parlar, “Ben harçlara, haraç diyorum, asgari ücrete ise sefalet ücreti diyorum” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2023 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2023 17:17
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Parlar’dan harç ve asgari ücret yorumu

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, yılbaşından itibaren ehliyet, pasaport, kimlik harç ücretleri hakkında konuştu. Parlar, Anayasada seyahat özgürlüğünün olduğunu hatırlattı. Parlar, vatandaşların yurtdışına çıkamadığını, çıkarken de harç istendiğini söyledi. Parlar, asgari ücret fiyatının bekar bir çalışanın yaşam maliyetini bile geçemediğini ifade etti.

“GÜYA ÖZGÜRÜZ”

Harçlar hakkında açıklamada bulunan Parlar, “Anayasa’da seyahat özgürlüğü diye bir madde var. Güya özgürüz. Bu ücretlerle anayasa hakkımızı nasıl kullanacağız? Fakiriz, yurt dışına çıkamıyoruz. Bir de işin komik tarafı çıkarken harç ödüyoruz. Ki ben buna ‘haraç’ diyorum 150 TL. Verilen hizmetlerin bir bedeli olması lazım ama her şeye zam olunca işin ucu kaçıyor. 6 aylık bir pasaportun bile bin 638 TL olacağı söyleniyor. Alt tarafı 20 sayfalık bir pasaport verilecek. İnsanlar fakirlikten anayasal hakkını kullanamıyor” dedi.

“BEN SEFALET ÜCRETİ DİYORUM”

Asgari ücret hakkında açıklamada bulunan Parlar, “İnsanlar artık fakirlikten beslenemiyor. Asgari ücret açıklandı ve yanlış hatırlamıyorsam sendikaların beklediği fiyat 18 bin TL civarındaydı. Bir de yılda 2 defa zam isteniyordu. Ben yine de iyi bir ücret verdiklerini düşünüyorum. Fakirlik sınırına baktığımız zaman bir ailede 3 kişi asgari ücretle çalışsa bile fakirlik sınırının altında kalıyorlar. Şu anda açıklanan rakam bile bekar bir çalışanın yaşama maliyetini geçemedi. Bir kişinin yaşama maaliyeti 18 bin 239 TL olarak belirtiliyor. Bir kişi tek başına çalışsa bile aldığı maaş yetmiyor. Ben açıklanan rakamı seçim öncesi bir çalışma olarak değerlendiriyorum. Ben daha düşük bekliyordum. Şu anda iyi bir rakam gibi duruyor ama enflasyon yükseleceği için gün geçtikçe maaş eriyecek. Gün geçtikçe göreceğiz. Asgari ücretin sözcük anlamından hareketle minimum veya başlangıç ücreti olması gerekirken herkesi asgari ücrete eşitlemeye çalışıyorlar. Ben asgari ücrete sefalet ücreti diyorum” ifadelerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.