Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan elektrik faturası desteği alan vatandaşlardan elektrik abone sürecinde güvence bedeli alınmayacağını duyurdu. Konu hakkında açıklama yapan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, açıklamaya tepki gösterdi.
“SUNİ TENEFÜS GİBİ NEFES ALDIRIR”
Parlar, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan elektrik faturası desteği alan vatandaşlardan elektrik aboneliği sürecinde güvence bedeli alınmayacağını duyurdu. Kimler bu yardımlara müstahak diye baktığımızda, yararlanma kriterleri; MADDE 5 –(1) Elektrik tüketim desteği tahakkuk ettirilecek kişilerin destek programından faydalanabilmesi için; a)Türk vatandaşı olmak, b) SYD vakıflarınca 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık veya düzenli sosyal yardım almaya ilişkin verilmiş hak sahipliği kararı devam eden hanelerde bulunmak, c) Ödenecek faturanın serbest olmayan tüketici ya da son kaynak tedariki kapsamındaki mesken abone grubuna ait olmak, kriterlerini birlikte sağlaması gerekir. Bu karar kapsamında EPDK’den yapılan yazılı açıklamaya göre, ‘Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan elektrik faturası desteği alan 3 milyon 721 bin hak sahibi, taşınma söz konusu olsun ya da olmasın elektrik aboneliği sürecinde güvence bedeli ödemeyecek.’ Bu karar bir anlamda yardıma gerçekten muhtaç ailelere az da olsa, suni teneffüs gibi nefes aldırsa da bana göre bu karar eşitlik ilkesine aykırıdır” ifadelerine yer verdi.
“HALKIN GERİ KALANI İÇİN HAK KAYBI OLMAZ MI?”
Alınan kararın bütün herkesi etkilemesi gerektiğini savunan Parlar, “Bu ülkede ücretli çalışan işçi, memur ve emekli maaşı ile geçinmeye çalışan insanlarımız var. Ayrıca tek geçim kaynağı tarım olan insanlarımız da var ve yılda bir kez elde ettiği gelir ile bütün bir yıl geçinmeye çalışan çiftçilerimiz de var. Bu ülkenin nüfusu 84 milyon diye açıklayıp, bu nüfusun içinden sadece 3 milyon 721 bin kişinin yaralanacağı bir karar alınması halkın geri kalanı için hak kaybı doğurmaz mı? Ayrıca Elektrik işletmeleri de özelleştirildiği için, devlet eliyle bu şirketlere bu ücretleri almayacaksın demek şirketlerin gelir kaybına yol açacaktır. Bu gelir kaybı şirketler için nasıl telafi edilecektir? Ülkeyi yöneten iktidar madem böyle bir karar alarak güvence bedeli alınmamasına karar verebiliyor, o zaman halkın geri kalanı için de aynı kararın alınıp uygulanması gerekmez mi?” diye konuştu.
MERT ERİŞKİN
Kaynak: MERT ERİŞKİN