Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Özel okuldan devlet okullarına nakiller artıyor”

Eğitim-İş sendikası bugün okulların sömestr tatiline girmesiyle, bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda, özel okullardaki fiyat artışlarına da değinen Olcay Dal, yüksek fiyat artışları karşısında özel okullardan devlet okullarına nakiller olduğunu ve ilerleyen süreçte bunun devam edeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2024 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2024 15:37
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
“Özel okuldan devlet okullarına nakiller artıyor”

Okulların bugün sömestr tatiline girmesiyle, Eğitim-iş Edirne Şubesi 2023-2024 eğitim öğretim yılı ilk dönemini değerlendirdi. Eğitim-iş Edirne binasında gerçekleşen toplantıda, özel okulların yüksek miktarda artan fiyatları konusuna değinildi.

Okul ücretlerinde devletin belirlediği miktar kadar artış yapıldığını fakat diğer giderler adı altında servis, yemek, kitap, kıyafet fiyatlarında normal olmayan artışlar talep edildiğini söyleyen Eğitim-İş Edirne Şubesi Denetleme Kurulu Üyesi Olcay Dal, Özel okullardan devlet okullarına nakillerde artışlar olduğunu ifade etti. Dal; “Normal kayıt ücretini o baremden alıyorlar. Kitap, yemek, servis, kıyafet ücretini genel giderler adı altında normal olmayan miktarların üzerinde talep ediyorlar. Sonuçta bunlar ticari işletmedir. Bize kalsa özel okul olmamalıdır, bu işi devlet tamamen kendisi halletmelidir. Türkiye’de veliler öğrencileri için çok fazla para harcıyorlar fakat eğitim sistemi bu kadar öğrenci başına para harcamıyor. Edirne gibi bir şehirde bu kadar çok özel okul olmasını da sorgulamak lazım. Yeni yerleşim bölgesindeki sınıfların kalabalık olması velileri daha önce özel okullara itiyordu. Daha önce öğrenci başına 3 bin lira destekleme vermişlerdi. O alışkanlık devam etti ama bu yükselen fiyatlarla özel okullarda öğrencilerin devlet okullarına nakil olmaya başladığını görüyoruz. Ağırlaşan bu ekonomik şartlarda bu ibre daha da hızlanacak” dedi.

“OKUL ÜCRETLERİ ARTARKEN ÖĞRETMENLER ASGARİ ÜCRET ALIYOR”

Eğitim-İş Edirne Şubesi Mali Sekreteri Erhan Toprak ise, okul ücretlerinde yüksek artışlar yapılırken, özel okullardaki öğretmenlerin asgari ücret seviyesinde maaş almalarının komik olduğunu söyledi. Toprak “Özel okul ücretleri bu kadar artmışken özel okullarda çalışan öğretmenlerin asgari ücret düzeyinde kalması da çok komik. Veliden o kadar ücret talep eden okul idarecileri, çalıştırdığı öğretmenlere inanca yaşayabilecekleri ücret vermiyorlar maalesef” şeklinde konuştu.

“BİR KAHVENİZİ İÇERİZ HAYATA GEÇİRİLEMEMİŞTİR”

Geride kalan dönemin değerlendirmesini yapan Eğitim-iş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, dönem başında uygulamaya konan “Bir Kahvenizi İçeriz” projesinin hayata geçirilemediğini söyledi. Akçay; “Bu uygulamanın sakıncaları da beraberinde getireceğini dile getirmiştik. Öngörülerimizde yanılmadık. Mevcut ekonomik şartlarda velilerin evlerine emrivaki bir şekilde gidilmesi uygun değildi ve bu durum aynı zamanda birçok veliyi de kaygılandırdı. Kaldı ki özellikle dezavantajlı yerlerde birçok velinin evinde ne doğru düzgün misafir ağırlanacak yer, ne de gelen misafire ikram edeceği bir kahve, ne de sunabileceği bir yiyeceği vardır. Böyle bir beklenti ile zaten gidilmez, fakat bu durum velinin kendisini mahcup ve üzgün hissetmesine de vesile olmaktadır. Bu ziyaretler fotoğraflarla ifşa edilerek değil tamamen büyük bir gizlilik içinde, mahremiyete dikkat edilerek yapılmalıdır. Ayrıca bu ziyaretler, okulların kendi bünyelerinde, öğrencilerin ihtiyaç ve devamsızlık durumlarına göre okul idaresi ve öğretmenler tarafından hali hazırda zaten yapılmaktaydı” dedi.

Bir Kahvenizi İçeriz projesinde özellikle devamsızlık konusunda yetkililer istenilen sonucu alamayıp, kolluk kuvveti marifetiyle belki de gözdağı vererek bu işi çözmeye, öğrencileri okullara getirmeye kalkıştıklarını söyleyen Akçay; “Öğrencilerin kolluk kuvveti marifetiyle okula getirilmelerini sağlamak ne eğitim bilimine, ne pedagoji bilimine, ne de psikoloji bilimine uygundur. Böyle bir yöntem yoktur, olamaz da. Öğrenci devamsızlığının bilimsel, sosyolojik, ekonomik, pedagojik, psikolojik temellerini iyi tahlil etmeden atılacak her adım başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Keşke bu hususta ben yaptım oldu, aklıma geldi ve uyguladım anlayışından sıyrılıp ortak akıl yolu benimsenebilse” ifadelerini kullandı.

Şube başkanı Akçay Trakya birlik ilkokulu ile ilgili çalışmanın henüz başlatılmamasından dolayı bu okul öğrencilerinin Vali Fahri Yücel İlkokulu ile beraber aynı binada ikili eğitim yapmak zorunda bırakıldığını, bir an önce cumhuriyetin 100’üncü yılında Edirne’de 100. Yıl ismini taşıyan bir okulun yapılması artık elzem olduğunu söyledi.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.