Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öldürülen Bulgar polisin annesinin feryadı

Bulgar sınır polisinin Türk tarafından açılan ateşle öldürülmesi davasında, olay sırasında Bulgar polisin yanında bulunan askeri görevli, duruşmada ifade verdi. Bulgar polisin annesi ise sanığa seslenerek; “Benim gözüme bakarak çocuğumu neden öldürdüğünün cevabını verebilir mi?” diye isyan etti.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2023 16:51
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2023 16:53
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Öldürülen Bulgar polisin annesinin feryadı

Türk – Bulgar sınırında öldürülen Bulgar sınır polisi Petır Dimitrov Bıçvarov’un davasının 2’nci duruşması, bugün Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya; Bulgaristan İçişleri Bakanı Kalin Stoyanov, Bulgaristan Sınır Polisi Müdür Yardımcısı Petar Cigov, Bıçvarov’un babası Dimitır Georgiev Bıçvarov ve annesi Keranka Nikolova Bıçvarova, müşteki Raşko Raşkov Raşkov, sanık Engin E. ile avukatlar katıldı. Duruşmaya sanık Mustafa E, ise katılmadı.

“MESLEKTAŞIMIN YIĞILDIĞINI GÖRDÜM”

Kasten öldürme, öldürmeye teşebbüs ve kamu malına zarar verme nedeniyle açılan davanın duruşma, Petır Dimitrov Bıçvarov’un hayatını kaybettiği sırada yanında bulunan Raşko Raşkov Raşkov’un ifadesi ile başladı. Raşkov, ifadesinde davaya katılmak istediğini belirterek; “Şikayetçiyim. Askeri birimde atanmış görevli olarak teknik bakımdan sorumlu kişiyim. Ben, 2 hafta süreyle sınır bölgesine, sınır polisine destek amacıyla görevlendirilmiştim. Görevim 31.10.2022’de başladı. Elhovo kasabasında Petır ile görevdeydik. 06.11.2022’de meslektaşım ile vardiyam normal geçti. Ertesi gün saat 17.00’de vardiyaya gittik. Jandarma’dan gelen talimatla 4 göçmen kaçakçısının sınıra götürülmesi görevi geldi ve sınırda göreve başladık. O sırada bize yeni gelecek olan talimat doğrultusunda, 17.00-20.00 arasında bekleme zamanımız oldu. Talimatı aldıktan sonra yola çıktı. 20.15 sıralarında 254’üncü sınır taşına doğru devam ederken Petır, tel örgüsünde delik gördü. Petır, kontrol etmek için cipten indi. Ben de ondan sonra indim. Aracın önünden ona doğru yaklaşırken silah sesi duydum ve meslektaşımın yığıldığını gördüm” ifadelerini kullandı.

“MESLEKTAŞIMIN SAĞ OLMADIĞINI DÜŞÜNDÜM”

Raşkov, silah sesini duyduğu sırada kimseyi görmediğini söyleyerek; “Geri çekildim ve aracın yanına sindim. Cipin altından baktım ve elinin hareketsiz olduğunu gördüm. O anda meslektaşımın sağ olmadığını düşündüm ve havaya bir kez ateş ettim. Ama biz beraber deliğe doğru giderken herhangi bir atış yapmadık. Tel örgü ile aramızda 3 metre mesafe vardı. Benim 1 kez ateş etmemden sonra Türk tarafından bana doğru birkaç kez ateş edildi. Bana doğru ateş edilmesinin ardından geri çekildim ve başımdaki feneri attım. Ben geri çekilip saklanmaya çalışırken ateş etmeye devam ettiler. Ama kimseyi göremedim. Silah seslerinin geldiği yere ateş ettim” dedi.

“MERMİLERİN BAŞIMIN ÜZERİNDEN GEÇTİĞİNİ HİSSETTİM”

Olayda yaralanmadığını söyleyen Raşkov; “Ama mermilerin başımın üzerinden geçtiğini hissedebiliyordum. Bana gelen atışların seslerinden ve saçmalardan avcı tüfeği olduğunu anladım. Karşı tarafta bir küçük bir ışık gördüm. Tüfeğimi tekli sisteme geçirerek tekli atış yaptım. Aynı yerden bana ateş etmeye devam ettiler. Işığın olmadığını görünce ateşi kestim. Ancak karşı taraftan birkaç atış daha oldu. Ondan sonra bilgi vermek için telefonumla bağlantı kurmaya çalıştım. Telefonumun ışığını fark ettiklerinden dolayı olsa gerek, yine ateş etmeye başladılar” sözlerine yer verdi.

“BİLEREK VE İSTEYEREK CİNAYET İŞLEDİLER”

Raşkov, karşılıklı çatışmanın sona ermesinin ardından Türkiye tarafından 2 kişini fısıltı ile konuştuğunu duyduğunu söyleyerek; “Orada bir telefon uygulamasından meslektaşıma bize ateş edildiğine dair bilgi verdim. Bize yardım gelene kadar 40 dakika geçti. Sadece kişilerin kısık sesli konuşmalarını duymaya devam ettim ama kimseyi göremedim. Şikâyetçiyim. Bu insanlar tarafından bilerek ve isteyerek bir cinayet işlendi. Bana karşı da öldürme teşebbüsünde bulunuldu” dedi.

“ALKOLLÜYDÜM VE ÇOK KORKMUŞTUM”

Duruşmada sanık Engin Erguvan ise mahcup durumda olduğunu söyleyerek; “Özür diliyorum. Bana bir ışık geldi. Onları fark etmedim. Rastgele ateş ettim” ifadelerine yer verdi. Raşkov ise Erguvan’a soru iletirken; “Meslektaşımı öldürdükten sonra neden benim olduğum yere ateş etti?” diye sordu. Raşkov’un sorusunu yanıtlayan Erguvan; “O sırada alkollüydüm ve çok korkmuştum” sözlerine yer verdi.

ANNE BIÇVAROVA İSYAN ETTİ

Duruşmada söz isteyen anne Keranka Nikolova Bıçvarova ise Erguvan’a seslenerek; “Benim gözüme bakarak çocuğumu neden öldürdüğünün cevabını verebilir mi?” diye sordu. Bıçvarova, konuşması sırasında gözyaşlarına hâkim olamadı.

“CAMLARI KIRILDI, KAPILARDA DELİKLER VAR”

Mahkeme heyeti, Raşkov’a ayrıca Türkiye tarafından yapılan atışlarda Bulgaristan’a ait cipte maddi hasar oluşup oluşmadığını sordu. Raşkov, Türk tarafından yapılan atışlarda cipin dış cephesinin delik deşik olduğunu söyleyerek; “Camları kırıldı. Kapılarda delikler var” dedi. Duruşmada söz alan Bulgaristan Sınır Polisi Müdür Yardımcısı Petır Cigov ise Bulgaristan Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’den hasar gören cip nedeniyle maddi bir talebi olmadığını belirtti.

6 ŞUBAT’A ERTELENDİ

İfadelerin ardından mahkeme heyeti, Engin E.’nin tutukluluğunun devamına, Mustafa E.’nin yurtdışına çıkış yasaklı adli kontrol şartıyla serbest yargılanmasının devamına ve Bulgaristan Savunma Bakanlığı’ndan araçta meydana gelen hasarın tespiti belgelerinin mahkemeye iletilmesine karar vererek, davayı 6 Şubat 2023 tarihine erteledi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.