Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meclis’in gündemi KKTC

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında 2 ayrı komisyon başkanı, KKTC-Türkiye ilişkileri ve Kıbrıs Barış Harekâtında şehitlerin bulundukları şehitlikler hakkındaki raporlarını sundu.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2024 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2024 17:08
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Meclis’in gündemi KKTC

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Ocak ayı ikinci toplantısında gündem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) oldu. Toplantıda, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu tarafından Türkiye ile KKTC arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler hakkındaki rapor, Şehitlikler ve Şehit Ailelerini Koruma Komisyonu tarafından da Kıbrıs Barış Harekâtında şehit olan askerlerin bulundukları şehitlikler hakkındaki rapor sunuldu.

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Önder Cin, Türkiye ile KKTC arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler hakkındaki raporda, Kıbrıs sorunu ve dış politika bağlamındaki ilişkilere dikkat çekerek; “Kıbrıslı Türkler ve anavatan Türkiye’nin ada üzerindeki hak ve çıkarlarının korunarak sağlam bir zeminde iletilmesinin anahtarı, Kıbrıs sorununun 2 taraf olan Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları arasında imzalanacak siyasi bir çözümdür. Kıbrıs Türk halkının bağımsız ve güçlü varlığının devamı, bu nihai sonuca ulaşmak için mutlak bir gereklilik addetmekte ve KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış politika ilişkileri bu esas gözetilerek düzenlemektedir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE ÇÖZÜM ÇABALARINA GÜÇLÜ DESTEĞİNİ ORTAYA KOYDU”

Türkiye Cumhuriyeti’nin adadaki 2 taraf arasında uzun yıllardan beri devam etmekte olan müzakere sürecinde Kıbrıslı Türklerin hak ve çıkarlarını koruyan, acil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması için her zaman Kıbrıs Türk tarafının yanında olduğunu söyleyen Cin; “Çözüm çabalarına güçlü desteğini ortaya koymuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin adadaki çözüm sürecinde izlediği yapıcı tutum ve ortaya koyduğu öneriler de çözümün çabalarının güçlü bir destekçisi olduğunun göstergesi olmuştur” dedi.

“POLİTİKALAR YAKIN İŞBİRLİĞİ İÇİNDE İLERLEMEKTEDİR”

Cin, Türkiye Cumhuriyeti’nin gerek müzakere masasında, gerekse uluslararası platformlarda Kıbrıslı Türklerin hak ve çıkarlarını korumak için her dönem manevi desteğini de ortaya koyduğunu belirtirken; “Kıbrıs Türk halkı ve KKTC’ye uygulanan haksız izolasyonların son bulması ve uluslararası camia nezdinde Kıbrıs Türk tarafının sesinin duyulması yönünde oluşturulmuş politikalar da yakın işbirliği içinde ilerletilmektedir. Geçmiş müzakere süreçlerinde olduğu gibi, Kıbrıs Türk tarafı Kıbrıs sorununun en kısa sürede çözülmesine yönelik mevcut yapıcı ve proaktif politikalarının Türkiye ile görüş alışverişinde bulunarak şekillendirilmiş olup, nihai amaca ulaşmak üzere işbirliğini sürdürmektedir” sözlerine yer verdi.

GÜNDOĞDU DA SUNUM YAPTI

Cin’in sunumunun ardından toplantıda Şehitlikler ve Şehit Ailelerini Koruma Komisyonu Sezgin Gündoğdu ise Kıbrıs Barış Harekâtı’nda şehit olan askerlerin bulundukları şehitlikler hakkındaki raporu sundu. Gündoğdu, raporda 20 Temmuz 1974’te Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen Kıbrıs Barış Harekâtı sonucunda Türk toplumunun hakları ve güvenliğinin teminat altına alındığını ve adaya bir süre barış ve huzurun hâkim olduğunu söyledi.

“92 TÜRK CAN VERDİ”

Gündoğdu, 20 Aralık 1963 tarihinde Lefkoşa’nın Tahtakale semtinde otomobillerine ateş açılması sonucu Kıbrıs Türkü Zeki Halil ve Cemaliye Emirali’nin hayatını kaybettiğini hatırlatırken; “Rumların başlattıkları ilk saldırılarda sadece Lefkoşa’da 92 Türk can verdi, 146 kişi ise yaralandı. Rum terör örgütü EOKA mensubu militanlar, ilk büyük katliamı 23 Aralık 1963’te Lefkoşa’nın Ayvasıl köyünde yaşayan Kıbrıs Türklerine karşı düzenledi. Bu köyde esir alınan 21 Kıbrıs Türkü, elleri bağlandıktan sonra acımasızca katledildi ve toplu mezarlara gömüldü” dedi.

“BARBARLIK MÜZESİ ADIYLA ZİYARETE AÇILDI”

Rum çetelerinin 24 Aralık 1963’te Lefkoşa’nın Kumsal bölgesindeki saldırılarına devam ettiğini söyleyen Gündoğdu; “Diğer yandan da Kıbrıs’taki Türk Alayı’nda doktor olarak görev yapan Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi Mürüvet İlhan ve çocukları Murat, Kutsi ve Hakan’ı evlerinin banyo küvetinde vahşice katletti. Bu olay tarihine ‘Kumsal Katliamı’ ya da ‘Banyo Katliamı’ olarak geçerken; baskının yapıldığı ev daha sonra Barbarlık Müzesi adıyla ziyarete açıldı. Olaylarda Rumların saldırısına uğrayan 103 Türk köyü boşaltılırken; Kıbrıs’ta 1963’te başlayıp 1964’te de devam eden olaylarda 364 Türk şehit oldu” sözlerine yer verdi. Sunumların ardından toplantı sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.