Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Mazot üreticiye rafineri fiyatından verilmeli”

TÜKODER Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, akaryakıta gelen zamların üreticiyi ve vatandaşı olumsuz etkilediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2024 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2024 16:58
Kaynak: MERT ERİŞKİN
“Mazot üreticiye rafineri fiyatından verilmeli”

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, akaryakıta gelen zamlar hakkında konuştu. Parlar, akaryakıta gelen zamlar nedeniyle üreticinin üretmeyi bırakacağını söyledi. Üretimin desteklenmesi için mazotun üreticiye rafineri fiyatından verilmesi gerektiğini aktaran Parlar, “Tarım desteklenmediği sürece bizler açlığa mahkumuz” dedi.

Parlar, “Gerçekleştirilen akaryakıt zamları üretimi baltalıyor. Mazot fiyatı 46 TL’ye dayandı. Daha öncesinde 1973 yılında buğday fiyatlarının artışında bir kilo buğday ile bir litre mazot alabiliyorduk. Bugün ise 4 buçuk kilo buğday ile bir litre mazot alacağız. Ürettiğimiz de para yapmıyor. Şu anda tarım sürdürülebilir değil. Döviz yükseliyor diye akaryakıta zam yapıyorlar ama döviz düştüğü zaman indirim yapılmıyor. 10 kuruş indirim yapılıyor, arkasından 2.5 TL akaryakıta zam geliyor. Böyle bir dünya yok. Artık üretici mazota gelen zamlar nedeniyle üretmemeyi tercih etmeye başladı. Önümüzde ayçiçeği ekimi var ama bütün çiftçiler nasıl ekeceğim diye kara kara düşünüyor. Mazotun üreticiye rafineri fiyatından verilmesi gerekiyor. Tarım desteklenmediği sürece bizler açlığa mahkumuz. Dört tekerleğin üzerinde giden her şey daha pahalıya taşınacak. Daha pahalıya taşınıyor olması da ürünleri daha pahalıya yiyeceğimiz anlamına geliyor. Bu zamlar çarşı-pazar enflasyonunu yükseltiyor. Hem enflasyon düşsün diye uğraşıyorlar hem de fiyatları yükseltecek olan temel olan birimi sürekli yükseltiyorsun” ifadelerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.