Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Maaşlarımız insanca yaşayabileceğimiz seviyeye yükseltilmeli”

TÜKODER Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, 81 ilde emekli maaşları ile ilgili düzenlenen açıklamada; “Maaşlarımız, acil ve ivedi olarak insanca yaşayabileceğimiz seviyeye yükseltilmelidir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2024 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2024 16:48
Kaynak: Haber Merkezi
“Maaşlarımız insanca yaşayabileceğimiz seviyeye yükseltilmeli”

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, en düşük emekli maaşının 10 bin TL olarak açıklanmasının ardından TÜKODER Genel Merkezi’nin 81 ilde düzenlediği basın açıklamasına katıldı.

Parlar, basın açıklamasında, emeklilerin sadaka değil, insanca yaşam için hakları olanı istediğini belirterek; “Evrensel tüketici haklarımızdan biri, hayatın devamını sağlamaya yetecek kadar gıda tüketme, giyinme, barınma, eğitim, sağlık hizmetlerinden yararlanabilme gibi unsurları içinde barındıran temel ihtiyaçlara ulaşım hakkıdır. Anayasa ile teminat altına alınan sosyal devlet ilkesinin gereği devlet, tüm vatandaşlarını, yaşamlarının sonuna kadar asgari bir refah düzeyinde tutmak için Sosyal Güvenlik Sistemi’ni kurmuştur. Emeklilik, devlete ödeme yapılarak kazanılmış yasal bir haktır. Bu nedenle devlet bütçe yaparken, harcamalarını plânlarken bunu dikkate alarak emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek, insanca yaşayabileceği emeklilik maaşını ve yıllık zam oranlarını belirlemelidir” ifadelerini kullandı.

“EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI”

Emeklilerin zam açıklaması ile açlıkla baş başa bırakıldığını söyleyen Parlar; “Üstelik ne hikmetse, bu maaş artışları müjde gibi açıklanırken, bir de aklımızla alay edercesine emekliler yılı ilan edilmiştir. Açlık sınırının altında bir ücretle yaşamaya, sefalete mahkûm edilen milyonlarca emekliyi hayal kırıklığına uğrattıkları ve resmi enflasyonun da altında maaş zammı yaptıkları yetmezmiş gibi emekliler arasında SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı ayrımını da keskinleştirmiş oldular. Farklılıkların Temmuz ayında eşitleneceğini söyleyerek, devletin vatandaşları arasında uygulaması gereken eşitlik ilkesine aykırı davrandıklarını açıkça itiraf etmektedirler. Seçim öncesi olan adaletsizliğin seçim sonrası düzeltileceği vaadi ne kadar inandırıcı olabilir?” dedi.

“EMEKLİ KİMSEYE YÜK DEĞİLDİR”

Parlar, emekliliğin bir külfet değil, yıllarca çalışılarak kazanılan bir hak olduğunu vurgularken; “Açıklanan oranlar zam değil, sefalet ücretidir. Bir kişinin yaşam maliyetinin 18 bin 796 Lira olduğu bir dönemde, en düşük emekli maaşının 10 bin Lira olması, emeklilere müjde değil; ‘Ölün, yüksünüz, külfetsiniz’ demektir. Emekli, kimseye yük değildir. Emekliler tüm vatandaşları kapsayan sosyal güvenlik sistemi içerisinde çalışmışlardır” sözlerine yer verdi.

“İNSANCA YAŞAMAK İÇİN HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ”

Emeklilerin insanca yaşayabilecekleri emekli maaşı talep ettiğini yineleyen Parlar; “Emekliler kimsenin parasını gasp etmiyor, kimseden haraç istemiyor, kimseden sadaka da dilenmiyor; kendi çalıştıkları süre boyunca ödedikleri primlerin karşılığı olarak insanca yaşayabilecekleri emekli maaşı talep ediyor. Ranta dayalı, yanlış ekonomi politikaları sonucu ülkemiz insanları yoksulluk çıkmazında. Barınma, beslenme, geçinme zorluğu yüzünden okul kaydını yaptıramayan öğrencilerimizin sayısı had safhada. Çöplükte ekmek arayan yoksul, aç insan sayısı günden güne artıyor. Temel ihtiyaçlara ulaşılamadığında beden ve zihnin yetersiz gelişimi söz konusudur. Dolayısıyla bu mücadele, gelecek kuşakların sağlığıyla ilgili de bir mücadeledir. Bizim gibi üretici, emekçilere ‘Şu kadar cebinize koyuyorum’ diyerek açlığa mahkûm ederken birileri oligarklarla birlikte ceplerini dolduruyorlar. Biz ve bize benzer ülkelerde enflasyonun en büyük nedeni yolsuzluktur, hırsızlıktır. Yıllarca çalışıp ülke ekonomisine değer katmış biz emekli tüketiciler insanca yaşamak için hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

“TEMEL İHTİYAÇLARA ULAŞIM HAKKIMIZ İHLAL EDİLMEKTEDİR”

Parlar, emeklilerin temel ihtiyaçlara ulaşım hakkının ihlal edildiğini savunarak; “Buradan sesleniyor ve uyarıyoruz; temel ihtiyaçlara ulaşım hakkımız ihlal edilmektedir. Hak ihlalini durdurun. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve sendikalar; aynı çatı altında olamasak da evrensel haklarımızın korunması alanında sahada mücadeleyi birleştirelim, büyütelim. Ya birleşip kazanacağız, ya da tek tek yok olacağız. Bugün burada direncimizi sahaya yansıtmaya çalışıyoruz, haklı taleplerimiz karşılanana kadar bu direncimizi büyütmeliyiz. Değerli tüketiciler, emekliler; tek başımıza değil; örgütlenerek güçlüyüz, örgütlenelim. Emekli olduğumuz için dövünmeyelim, övünelim. Maaşlarımız, acil ve ivedi olarak insanca yaşayabileceğimiz seviyeye yükseltilmelidir. İnsan, hakları ile insandır” ifadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.