Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Küçük esnaflarımızın durumu daha da kötüleşecek”

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, küçük esnafların karşılaştıkları zorluklara dikkat çekerek, özellikle Bağ-Kur primleri, kira maliyetleri ve çalışan ücretlerindeki artışın küçük esnafları daha da zor bir duruma soktuğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2024 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2024 12:16
Kaynak: ERGİN SÖZER
“Küçük esnaflarımızın durumu daha da kötüleşecek”

www.batiekspres.com haber sitesine açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi önceki dönem Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, küçük esnafların yeni yıl ile birlikte yaşadıkları sıkıntıları şu şekilde anlattı:

“Yeni bir yıla girdik. Ama yeni yıl ile beraber özellikle küçük esnaflarımızın durumu daha da kötüleşecek. Bağ-Kur primleri şu an 6 bin 900 lira seviyesine ulaştı. Bu yüksek miktardaki primler, küçük esnafların mali yükünü artırıyor ve işletmelerin sürdürülebilirliği konusunda ciddi sorunlar doğuruyor. Özellikle dükkan kiralarındaki artış, küçük esnafın gelirini olumsuz etkiliyor. Yanlarında çalıştırdıkları bir asgari ücretli için ödenmesi gereken miktar ise en az 23 bin TL seviyesine çıkıyor. Bu durum, küçük esnafların maliyetlerini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda işletme karlılıklarını da olumsuz etkiliyor.

Öte yandan, küçük esnafların ödedikleri vergi miktarları da giderek yükseliyor. Bu da işletme sahiplerinin elde ettikleri gelirin önemli bir bölümünü vergilere ayırmak zorunda kalmalarına neden oluyor. Bu artan maliyetler, işletmelerin rekabet edebilirliğini ve genel olarak iş yapma kapasitesini azaltıyor.

Alım gücünün düşmesiyle birlikte müşteri sayısında gözle görülür bir azalma yaşanıyor. Küçük esnaf, 3 harfli marketlerle rekabet etmeye çalışırken, daha çok çalıştıkları halde gelirlerindeki düşüşle mücadele ediyorlar. Bu durum, esnafın işlerini sürdürme konusundaki motivasyonunu olumsuz etkileyerek sektörde bir belirsizlik atmosferi yaratıyor.

Dolayısıyla, küçük esnafların karşılaştığı bu zorlu ekonomik şartlar göz önüne alındığında, acil destek mekanizmalarının devreye alınması ve ilgili kurumlar arasında işbirliğinin artırılması gerekiyor. Kamuoyu ve ilgili kurumların bu konudaki farkındalıklarını artırarak küçük esnafların sürdürülebilirliğini desteklemek, ekonomik dengeyi korumak açısından kritik öneme sahiptir.”

ERGİN SÖZER

Kaynak: ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.