Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Genel Meclisi aday adayı Erdal Akgün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı hayvansal üretim istatistikleri ile ilgili konuştu.
TÜİK’ten bugün yapılan açıklamada, Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısının bir önceki yıla göre yüzde 2,6 azalarak 16 milyon 583 bin baş, Küçükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6,9 azalarak 52 milyon 363 bin baş olduğu belirtildi. Akgün, rakamların gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, hayvancılık sektöründe yaşananları anlattı.
“BU İŞİN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
TÜİK’in açıklamalarında gerçeği yansıtmadığını söyleyen Akgün; “Türkiye’deki büyükbaş hayvan sayısının 1 yılda yüzde 2,6 ve küçükbaş hayvan sayısının yüzde 6,9 azaldığını açıkladıysalar, bu aslında yüzde 20 ve 25’e tekabül eden bir rakamdır. Onların açıklaması önemli değil. Çünkü bu işin bizzat içerisindeyiz. Kendi köylerimizde bunu gözlemliyoruz. Bölgemizde neredeyse koyun kalmadı, sayısı çok az. Büyükbaşta da sütün para yapmamasından dolayı müthiş bir azalış var. Her şeye yüzde 200-300 zam gelirken süte 2,5 TL zam yapılarak bu işin sürdürülebilmesi mümkün değil. ‘Kendi yemini kendin üret’ diye söylüyorlar ama o da maliyetli” ifadelerini kullandı.
“BULGARİSTAN YA DA YUNANİSTAN’DAN SÜT İSTERLERSE ŞAŞIRMAYIN”
Akgün, İl Genel Meclisi Üyeliği görevinde bulunduğu dönemlerde konuyla ilgili defalarca uyarılarda bulunduğunu belirterek; “Mandıracılar bir gün devleti idare eden insanlardan Bulgaristan ya da Yunanistan’dan günübirlik süt toplama izni isterseler şaşırtıcı olmaz. Gidişat bu şekildedir. Süt bu fiyatlardayken bu işin yapılması mümkün değildir. Bölgemizde yıllar önce irili ufaklı birçok mandıra vardı. Ekonomik durum ve sosyal hayatın etkileriyle bölgemizde 5-6 tane mandıra kaldı. Bunlar, işletmelerine ciddi anlamda yatırım yapan iş insanlarının elindedir. 60-100 ton kapasiteli mandıraların bugün 8-10 tonlarda süt işlediğini biliyoruz” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZA SÜT BULAMAYACAĞIZ”
Hayvancılık sektörünün Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomisine en kısa sürede büyük katkı sağlayabilecek bir sektör olduğunu söyleyen Akgün; “Ama devleti idare eden insanların bu işlere hiç eğilmemesi, yok sayılması, üreticinin desteklenmemesi neticesinde yürekler acısı bir duruma geldik. Süt özellikle çocuklarda olmazsa olmazdır. Böyle giderse, bu insanlar devleti idare edenler tarafından görmemezlikten gelinirse yarın çocuklarımıza içirmeye süt bulamayacağız. Bütün işletmelerde eski kaşar, eski peynir bulmak zorlaşıyor. Bu sektörün içinde olan biri olarak hayvancılık yapanlar için içim kan ağlıyor. Evlatlarımız sütsüz, yoğurtsuz kalmasın. Bu gidişatın sonucu budur” sözlerine yer verdi.
“SÜT 25 TL’DEN AŞAĞIDA OLDUĞU SÜRECE HAYVAN SATACAKLAR”
Akgün, Türkiye’de mevcut durumda üretenin kazanamadığını belirterek; “Bu iş, işi bilmeyen Tarım ve Orman Bakanları tarafından buraya getirildi. ‘Yaparsalar yapsınlar, ekerseler eksinler, mutlu değilseler ithat ederim’ diyen zihniyet, tarım ve hayvancılıkta Türkiye’yi bu hale getirmiştir. Bizim ülkemiz, 70, 80 ve 90’lı yılların büyük bir bölümünde Irak’ı, İran’ı, Suriye’yi, Suudi Arabistan’ı hayvancılıkla beslerdi. O ülkeler Türkiye’den hayvan ithal ederdi. Şimdi biz, Avrupa’ya muhtaç durumda kaldık. Şimdi kimse hayvan alıp hayvancılık yapamaz, elinde hayvanı olan da hayvanını koruması mümkün değildir. 1 litre süt 25 TL’den aşağıda olduğu sürece alın teriyle para kazanan insanlar hayvanlarını satmaya devam edecektir. İl Genel Meclisi Üyeliği görevim sırasında bu tehlike çanlarını defalarca söyledim ama süt konusunda kurulan Ulusal Süt Konseyi, rekabeti ortadan kaldırdı. Sattığımız şeylerin fiyatını biz belirleyemiyoruz. Maalesef alın terimiz alınıp harcanıyor” dedi.
“HAYVANCILIĞIN TEMELİNE DİNAMİT KOYDULAR”
Ulusal Süt Konseyi’nin hayvancılığın temeline dinamit koyduğunu söyleyen Akgün; “Bunlar yaşanırken tarım ve hayvancılık birbirinden ayrı değildir. Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı olan zatı uykudan uyanmaya davet ediyoruz. Ya uykuyu bıraksın ya da Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanlığı’nı bıraksın. Türkiye’deki bütün ziraat odaları, tarım ve hayvancılığa sahip çıkmalıdır. Kepeğin ne olduğunu bilmeyen Tarım Bakanının ülkemizi ne hale getirdiğinin en büyük göstergesi buradadır” ifadelerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ