Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KÖMÜR FİYATLARI GEÇEN YILLA AYNI

Kış aylarının yaklaşmasıyla kömür kullananların gözü, kömür fiyatlarında. Ekonomik sebeplerden dolayı birçok üründe fiyatlar yüzde 100 seviyesinde artarken kömür fiyatları geçen yıl ile aynı kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2023 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2023 17:06
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
KÖMÜR FİYATLARI GEÇEN YILLA AYNI

Kış aylarının yaklaşması ve Edirne’de havanın soğumaya başlamasıyla hava sıcaklıkları düşmeye başladı. Sıcaklıkların düşmesiyle kömür kullanan vatandaşlar da kömür ihtiyaçlarını tedarik etmeye başladılar. Yaşanan ekonomik sebeplerden dolayı Türkiye’de birçok üründe fiyatlar geçen yıla göre iki kat artarken kömür fiyatları geçen yıl seviyesinde kaldı.

Kömür satış işi yapan Edirneli işletmeci Ertunç Ferah, yaşanan fiyat durgunluğunu, özellikle Kazakistan’ın da Rusya’ya uygulanan ambargoya dahil edilmesinden kaynaklandığını söyledi. İthal kömürdeki fiyatın ucuzlamasının yerli kömür fiyatını da baskıladığını belirten Ferah; “Kömür kullanım alanı gittikçe azalıyor. Sadece köyler ve dar gelirli ailelerin kömür kullanımı var. Bunun yanında tarımsal amaçlı, çeltik biçim zamanı çeltiğin nemini düşürmek için kullanılan makinelerde kömür kullanılıyor ve pazar bunlardan oluşuyor. Geçen yıla oranla kömürün fiyatı artmadı. Bu da özellikle Kazakistan’ın da Rusya’yla beraber ambargoya dahil olmasıyla ithal kömür Türkiye’ye ucuza gelmesini sağladı. İthal kömürün ucuza gelmesi yerli kömürün fiyatlarını baskıladı. Bu vatandaşımızın lehine bir durumken, üreticiler için çok sevindirici bir durum değil. Üreticiler kar edemediklerinden bahsediyorlar. Trakya yöresinden Malkara ve Uzunköprü kömürlerini satıyoruz ve Manisa Soma’dan kömür getirtiyoruz. Soma kömürü çok kaliteli ve revaçta olan bir ürün. İthal kömürlerle rekabet edebilecek seviyede bir kömür. Petrol fiyatlarının yükselmesi, bu yükselişin nakliye fiyatlarına yansıması neticesinde Soma kömürün fiyatını ithalle aynı seviyelere getiriyor. İthalatçı firmalar, biraz daha vadeli satışa yöneldikleri için de Soma kömürünü baskılıyorlar. İthal kömürün rağbet görmesi tüketiciler için lehte bir durumken, ülkemiz için de pek sevindirici bir durum değil. Kazakistan’daki kömür önceki senelerde 100 dolar daha pahalıydı. Fakat Kazakistan’ın da Rusya’yla beraber hareket ediyor gibi algılanıp ambargoya dahil olmasıyla ithal kömür fiyatları 100 dolar geri geldi. Türkiye’nin kömür aldığı yer Rusya ve Kazakistan ile sınırlıydı. Avrupa ülkelerinin Kazakistan’dan da kömür almayıp, Türkiye’ye bu ürünün girmesi diğer ürünlerle de rekabet açısından fiyatları çok cüzi seviyelere getirdi. Hatta dolar ikiye katlamasaydı, belki biz geçen yıla oranla yüzde 25 ucuza satacaktık. Fakat dolar yükselince fiyatlar hemen hemen geçen seneki seviyelere geldi” dedi.

ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.