Edirne İl Genel Meclisi, 4’üncü oturumun 3’üncü bileşimiyle toplandı. Meclis toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda 4 konu başlığı ele alındı. Belde belediyesi olduğu dönemde, belediyenin aldığı kararla bin 500 metrekare olarak belirlenen İpsala’nın Kocahıdır Köyü imar alanı, Edirne’nin tüm köylerinde olduğu gibi, 500 metrekareye düşürülerek köylülerin yaşamış olduğu mağduriyet giderildi. Oy birliğiyle kabul edilen Çevre ve Sağlık Komisyon raporunu değerlendiren İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Kocahıdır Köyü halkının mağduriyetinin giderildiğini belirterek şunları ifade etti; “Belde Belediyesi bir karar almış imar ile ilgili. İmar alanlarını bin 500 metrekare olarak belirlemiş. Oysa bizim köy tüzel kişiliklerin bulunduğu bütün Edirne iline bağlı köylerin imar planları 500 metre kare. Hatta 500 metre karenin altındaki, köy içi yerleşim alanı içerisinde bulunanları da mağduriyet yaşanmaması için encümende alınana karar ile imara açıyoruz. Bir seferlik ev yapma imkanı sağlıyoruz. Bugünki görüşmelerde ve komisyon çalışmalarımızda yıllardan beri mağdur olan İpsala Kocahıdır köyümüzdeki artık yapılaşma bin 500 metrekare değil, 500 metrekareye çıkarılıp, adalet sağlanmıştır. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
İMARA AÇILAN SAROF KÖRFEZİ İTİRAZLARI DEĞERLENDİRİLDİ
İmar Ve Bayındırlık Komisyon raporunda, Sazlıdere Köyü Sahil Kesimi 2’nci Etap Revizyon Çalışmaları hakkında da bilgi veren Geçmiş; “Saros körfezindeki turizm alanlarını imara açıyoruz. Bunun ilk etabını Sazlıdere Sahili’nde yaklaşık olarak 6 aydır İl Genel Meclisi çalışıyor. Birçok kaçak yapı var. Bunları plan notlarımızın içerisine alıp mağduriyet yaratmamak için gayret sarf ettik. Daha önce Çamlıca Belde Belediyesi’nin imar planlarına ait olduğu, daha önce imar planı verilmiş olan yapılar da vardı. Ama belde kapandıktan sonra yasal süresi bitmediğinden dolayı orada kaçak yapı statüsündeydiler. Onları da göz önüne alarak plan doğrultusunda gidermeye çalıştık. 17 tane ilk planını yaptığımızda askıya çıkardık. Bununla ilgili 31 tane itiraz geldi. Bununla ilgili 17 itiraz kabul edilerek 14’ünü reddettik. 13 kişinin talebi doğrultusunda taleplerini yerine getirdik ve karar altına aldık. Bu uzun bir süreç. Şimdi yeniden askıya çıkacak. 1/1000’lik ve imar planları ile ilgili 18 uygulaması yapılacak. Plansız ve kaçak yapıların çığ gibi büyüdüğü bir Saros Körfezi’nde planlı alanlara geldik. İsteyen Özel İdare’den plan alarak yapacak. Buradan sonra Gökçetepe geliyor, daha sonra Sultaniçe ve Gülçavuş imar planları yapılarak planlı alanlara geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Sahil kesiminde yapılarla ilgili iyi niyetli yaklaşımda bulunacaklarını, hala kaçak yapı yapmakta ısrar eden olursa da kanunun emrettiği şekilde yıkım işlemlerinin gerçekleşeceğini belirten Geçmiş; “Biz imar planlarını yaptığımızda imar planına açık olan yerler askı süresinde yerine getiriyoruz. Buna rağmen bu kaçak yapılarda yolun üzerinde kalmış ya da yeşil alanda kalmış olanlarla 18 uygulaması yapacağız. Mağduriyetlerini çözebilmek adına. Tüm bu iyi niyetimize ve yapılaşmaya karşı hala farklı yerlerde hala kaçak yapı yapmaya çalışanlar varsa, onlara yapılacak bir şey yok. Kanunun emrettiği şekilde gerekeni yapacağız” şeklinde konuştu.
ŞENER ŞENTÜRK
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK