Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İTFAİYECİLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI TBMM’DE

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu itfaiyecilerin çalışma koşulları ve haklarıyla ilgili çeşitli konuları TBMM gündemine taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2023 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2023 14:17
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
İTFAİYECİLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI TBMM’DE

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a yazılı bir soru önergesi sunarak, itfaiyecilerin çalışma koşulları ve haklarıyla ilgili çeşitli konuları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme getirdi.

Gündoğdu'nun soru önergesinde dile getirdiği sorular ise şu şekilde:

“Dünyanın her yerinde saygın bir meslek olarak itfaiyecilik, fabrika, sanayi, orman, ev, bina, köprü, tünel yangınlarından, doğal afetlerde arama ve kurtarma, yapısal tahliye, kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer ve yüksek patlayıcılar, kitlesel kirlenmeyi önleyici tedbirler, yangınları önlemeye yönelik kontroller gibi oldukça geniş, zamanla yarışılan ve yüksek risk içeren bir görev alanına sahiptir.

İtfaiyeciler, yangın söndürmek, doğal afetlerle mücadele etmek gibi asli görevlerine ek olarak, trafik kazalarından intihar girişimlerine, baca temizliğinden sokak hayvanlarının çeşitli zor durumlardan kurtarılmasına kadar geniş bir yelpazede faaliyet göstermektedirler.

İtfaiyeciler; duman zehirlenmesi, yüksek ısıya bağlı yanıklar ve kimyasal maddeye maruz kalma gibi sağlık risklerinin yanı sıra göçük altında kalma, travma ve trafik kazaları gibi fiziksel riskler ve ölümcül yaralanmalar ile yüz yüzedir.

Bu kaza ve hastalıklara ek olarak, itfaiyecilik mesleğinde psikolojik rahatsızlıklar ve stres yoğun olarak yaşanmaktadır. İtfaiyeciler arasında Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), kalp damar hastalıkları ile yoğun duman kaynaklı kanser vakaları yaygın olarak görülüyor. Öyle ki itfaiyecilerin kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranı, diğer meslek gruplarına göre oldukça yüksektir.

Ülkemizde özellikle arka arkaya yaşanan orman yangınları ve depremlerde, itfaiye emekçilerinin çalışma koşullarının standartlardan uzak ve omuzlarındaki yüklerinin çok ağır olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.

 Bu doğrultuda;

1-İtfaiyeciliğin meslek sınıfı olarak tanınması, sözleşmeli ve mevsimlik çalışan orman işçilerinin ve belediye şirket işçisi itfaiyecilerin kadro haklarının tanınması konusunda hangi çalışmaları yapacaksınız, emek yoğun çalışan itfaiye işçilerinin bugüne kadar görmezden gelinen haklı taleplerini ne zaman karşılayacaksınız?

2-İtfaiye hizmetlerinin ve itfaiyecilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, kişisel koruyucu donanımları, iş elbiseleri, yangın esnasında kullanabilecekleri teknik ekipman, haberleşme araç-gereci ve yangın söndürme araçlarının teknolojinin gerisine düşmeyecek nitelikte olması konusunda neler yapacaksınız?”

HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.