Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“HARCANAN PARALAR BOŞA GİTTİ”

Edirne İl Genel Meclisi’nde 2019-2023 yılları arasından gerçekleştirilen projelerin maliyetleri açıklandı. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Havsa’nın Osmanlı köyünde gerçekleştirilen Osmanlı Otağ Köy Cazibe Merkezi Projesi’ne tepki gösterirken; “Tesisin sürdürülebilirliğinin imkânı yok, rezalet biçimde. Harcanan paralar boşa gitti” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2023 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2023 17:55
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
“HARCANAN PARALAR BOŞA GİTTİ”

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Ekim ayı üçüncü toplantısında, İdari ve Mali İşler Komisyon raporu görüşüldü. Komisyon Başkanı Zafer Sünter tarafından sunulan raporda, 2019 yılından günümüze kadar İl Özel İdaresi’nin dahil olduğu ve İl Genel Meclisi tarafından ödeneği ayrılarak ortak olunan projelerin son durumları ve sürdürülebilirliği açıklandı.

Sünter, 2019 yılında İl Özel İdaresi tarafından Edirnekari Atölyesi Projesi’ne 115 bin 998,91 TL, Osmanlı Otağ Köy Cazibe Merkezi Kurulması Projesi’ne ise 242 bin 404,70 TL finansman katkısı yapıldığını açıklarken; “2020 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile yaptığımız Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi’ne İl Özel İdaresi eş finansman katkısı 622 bin 747,36 TL, başvuru sahibinin katkısı 80 bin 157,60 TL, başvuruda talep edilen destek miktarı 1 milyon 300 bin TL ve toplam katkı tutarı 2 milyon 7 bin 904,96 TL’dir” ifadelerini kullandı.

Sünter, 2022 yılında Kadının Evi Evinin Ekmeği Projesi’ne ise İl Özel İdaresi tarafından 318 bin 602 TL finansman katkısı yapıldığını belirterek; “Başvuruda talep edilen miktar 740 bin TL, toplam katkı tutarı 1 milyon 58 bin 602 TL ve harcaması 266 bin 185,27 TL’dir. Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Mucize Yağlar ile Değişen Hayatlar Projesi’nin İl Özel İdaresi tarafından katkısı 591 bin 488 TL, toplam katkı tutarı 1 milyon 996 bin 488 TL, harcaması 591 bin 488 TL’dir. Meriç Fıstığı Kabuğundan Çıkıyor Projesi’nin İl Özel İdaresi tarafından katkısı 743 bin 563, 50 TL, harcaması 700 bin TL’dir. Okulum Umudum Projesi’ne İl Özel İdaresi tarafından katkısı 300 bin TL’dir. Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri Projesi’ne İl Özel İdaresi tarafından katkısı 90 bin TL, harcaması 90 bin TL’dir. Farkındayım Spor Yapıyorum Projesi’ne İl Özel İdaresi tarafından katkısı 100 bin TL, harcaması 100 bin TL’dir. Saraçlar Caddesi Sağlıklaştırma Projesi’nin harcaması 7 milyon TL’dir. Bitkisel Üretim Geliştirme Projesi’ne İl Özel İdaresi’nin katkısı 375 bin TL’dir. Bir diğer Bitkisel Üretim Geliştirme Projesi’ne İl Özel İdaresi’nin katkısı 750 bin TL’dir. Sivrisinekle Mücadele Projesi’ne İl Özel İdaresi’nin katkısı 1 milyon 914 bin 970 TL, harcaması 491 bin 190,74 TL’dir. Bir diğer Sivrisinekle Mücadele Projesi’nin toplam katkı tutarı 1 milyon 857 bin 72,80 TL, harcaması ise 690 bin TL’dir. Tarihi Dokuda Modern Konaklama Projesi’ne İl Özel İdaresi’nin katkısı 3 milyon 822 bin 464,54 TL, başvuru sahibinin katkısı 3 milyon 824 bin 399,60 TL, başvuruda talep edilen miktar 2 milyon 500 bin TL, toplam katkı tutarı 6 milyon 324 bin 399,60 TL’dir. Havsa Canlı Hayvan Pazaryeri Projesi’ne İl Özel İdaresi’nin katkısı 6 milyon TL, Seracılık Projesi’ne İl Özel İdaresi’nin katkısı 4 milyon 500 bin TL, Ceviz Bahçesi Kurulum Projesi’ne İl Özel İdaresi’nin katkısı 3 milyon 500 bin TL ve Bağ Tesisi Kurulum Projesi’ne İl Özel İdaresi’nin katkısı 1 milyon 250 bin TL’dir” dedi. Sünter’in sunumunda Uzunköprü Akıllı Pazaryeri Projesi, Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi, Fatih Sultan Mehmet Müzesi Projesi ve Meriç ilçesi Kültür Binası Restorasyon Projesi ile ilgili ise herhangi bir rakam açıklandı.

“DEVLETİN PARALARINA YAZIKTIR”

Sünter’in sunumunun ardından toplantıda söz alan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Osmanlı köyünde gerçekleştirilen Osmanlı Otağ Köy Cazibe Merkezi Projesi’ne dikkat çekerek; “2019 yılında Trakya Kalkınma Ajansı’yla ortak bir proje olarak yapıldı. Proje yapıldı, iş bitti. Fakat tesisin sürdürülebilirliğinin imkanı yok, rezalet biçimde. Harcanan paralar boşa gitti. İl Genel Meclisi’nden 242 bin TL’lik karar çıkmasına rağmen oraya bugüne kadar Meclis’in de bilgisi dışında 2 milyon 25 bin TL para aktarımı yapılmış. Son durumu budur. O kadar yanlış bir proje ki devletin paralarına, malına, mülküne yazık, günahtır” sözlerine yer verdi.

“3 MİLYON TL’YE YAKIN ÖDENEĞİMİZ HARCANDI”

Geçmiş, Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde 2020 yılında gerçekleştirilen Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi’ne de dikkat çekerek; “Burasını yine Trakya Kalkınma Ajansı ile ortak proje olarak yaptık. Bu projede bizim 622 bin 747,36 TL idi ama bütün mutfak eşyaları, tesisler vs. 3 milyon TL’ye yakın ödeneğimiz harcandı. Şu anda burasının iş bitirimi bitti, faaliyete geçti ama ne yazık ki aktif çalışmıyor. Ama çok güzel bir yer oldu. Beklenilen gibi halka hizmette sıkıntılar var olduğunu biliyorum. Rezervasyon yapılırsa çalışıyor. Gece 21.00’den sonra kimseyi bulamazsın. Aslında oraya millet saat 21.00’den sonra gidiyor, saat 02.00’ye kadar oralarda kalıyor. Kadınları sürece dâhil etmediler, Halk Eğitim Merkezi’ndeki hocaları aldıkları için memur mantığıyla çalıştırılıyor. Yöresel ürünlerin hiçbirinin satışı yok. Sayın Valimiz ile bu konuda görüşeceğiz” dedi.

“KAFETERYAYA DÖNÜŞTÜ”

Proje ile ilgili söz alan CHP Edirne İl Genel Meclisi Çiğdem Gegeoğlu ise projeyi destek vermelerinin nedeninin, kadınların sürece dâhil olması olduğunu söyleyerek; “Aile ve Sosyal Hizmetler ile yürütülmesi ve küçük bir çevrede kalmasının Karaağaç’taki kadınlara bir faydasının olmayacağını daha önce de söylemiştim. Bugün de bir faydası olmadığını, Karaağaç’tan bir kadının oraya gidip hiçbir fayda sağlanılmadığını görüyoruz. Amacımız bir kafeterya açmak değildi. Amacımız, oradaki kadınlara bir destek sağlamaktı. Ama maalesef Karaağaç’ta bir kafeterya açtık. Bu tarz yerlerle ilgili en büyük sıkıntımız mekândı. Kadınlara yer açabileceğimiz, güvenerek gelebilecekleri en büyük sıkıntıydı. Orası güvenilir ve kadınların rahatça gelebilecekleri bir mekândı. Ama konsept gereği farklı bir yere çekilince bugün bir kafeteryaya dönüştü” ifadelerine yer verdi.

“FATİH SULTAN MEHMET MÜZESİ YÜREKLER ACISI DURUMDA”

Gegeoğlu’nun konuşmasının ardından Geçmiş, 2020 yılında gerçekleştirilen Fatih Sultan Mehmet Müzesi Projesi’ni de hatırlatarak; “Meclis’te çok da ısrarla katkı verilmesini desteklemiştim. İstanbullular sahip çıkmıştı ama Edirneli Mehmet’ti. Bizim sahip çıkmamız gerekiyordu. Onun için bir müze yapılmasını istedik ve dönemin Valisi Ekrem Canalp’e destek verdik. İstanbul Vakıf Üniversitesi de bu projeye müdahil oldu ve işi oraya verdik. Ama açık söylemek gerekirse İstanbul Vakıf Üniversitesi bu işi yüzüne gözüne bulaştırdı. Müzeden başka her şeye benziyor. Harcadığımız paraya, Vakıflar’a ödediğimiz kiraya, hiçbir şeye değmiyor. Ziyaretçi de yok. Üç Şerefeli Cami’ye gelenler vakit geçirmek için gidiyor ama orada konsept olarak Fatih Sultan Mehmet’i yaratan, insanları cezbedecek hiçbir şey yok. İstanbul’u fethederken Hacivat ile Karagöz gibi şeyler koymuşlar. Gerçekten yürekler acısı ve hâlâ durum o şekilde devam ediyor” dedi.

“İNTERNET SİTESİ KURDULAR”

Kadının Evi Evinin Ekmeği Projesi’nin de Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı’nın eşfinansmanı ile gerçekleştirildiğini söyleyen Geçmiş; “Çevre Vakfı ile ortak yaptık. 318 bin 602 TL bizden çıktı. Köylerde ekmek ve yöresel ürünler yapımı ve satış reyonlarının açılması ile ilgili bir projeydi. Onlar işi daha da geliştirdiler. Selimiye Camii’nin arkasında bir satış reyonları var. Bir de internet sitesi kurdular ve satış yapıyorlar” sözlerine yer verdi.

“NE İÇİN 1 MİLYON TL HARCADIK?”

Geçmiş’in ardından konuyla ilgili söz alan Gegeoğlu da projenin toplam maliyetinin 1 milyon 58 bin 602 TL olduğuna dikkat çekerek; “Yaklaşık 1 milyon 100 bin TL’den bahsediliyor. 1 milyon TL’si internet sitesine verildi deseler bu kadar tutmaz. Ne için 1 milyon TL harcadık, onu anlamadım. 1 milyon TL gerçekten ciddi bir para” dedi.

“BİR TANE FAYDASI YOK”

Gegeoğlu’nun konuşmasının ardından projelerle ilgili tepkisini dile getiren Geçmiş; “Bizim asli görevimiz kırsal alandır. Kırsal alanda yolları yaparız, bozulur tekrar yaparız, göletleri tamir ederiz. Ama tarımı canlandırmamız lazım. Tarımda ekonomik özgürlüğü sağlarsan gelecekte küçük işleri biz yapmayız, muhtar ile köy halkı kendi içinde halleder. Burada bir sürü proje var. Hepsini toplasam 50-60 milyon TL yapar. Topluma ne faydaları var? Bir tane faydası yok. Şehrin gelişimine, insanların yararına faydası yok. 60 milyon TL’yi köylere dağıtsaydık neler olurdu? Pilot köyler ilan ederdik. Alt yapısı, üst yapısı, meydan düzenlemesini yap, örnek köyler olsun” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.