Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ETUS Zammında Sinirler Gerildi

Edirne Belediye Meclisi Haziran Ayı Olağan Toplantısı’nda toplu taşıma minibüs, taksimetre ve servis araçlarına zam yapılmasının ardından AK Parti Belediye Meclis Üyesi Celal Demir, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın’a seçim dönemindeki yüzde 20 indirim vaadini hatırlattı. Demir, “İlk işinizin yüzde 38 zam olmasını Edirne halkına anlatmanız gerekiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2024 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 18:44
Kaynak: MERT ERİŞKİN
ETUS Zammında Sinirler Gerildi

Edirne Belediye Meclisi Haziran Ayı Olağan Toplantısı Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı Edirne Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıda 8’inci madde olan Plan ve Bütçe Komisyonu’nun almış olduğu 24.05.2024 tarih ve 2024/05 06 ve 07 sayılı Plan ve Bütçe Komisyon kararları ile Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 27.05.2024 tarih ve 1283568 sayıl yazısı görüşülerek toplu ulaşım minibüs ücretleri yüzde 37 oranında zamlandı. Yine Edirne’deki taksimetre ve servis araçlarına da çeşitli oranlarda zam yapıldı. Zamma tepki gösteren AK Parti Belediye Meclis Üyesi Celal Demir, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın’a seçim vaadini hatırlattı.

“ZAM YAPILARAK BU SORUNLARIN ORTADAN KALDIRIMASI ÇÖZÜM DEĞİL”

Esnafın ve halkın mağdur olmaması için başka çözümlerin olması gerektiğini savunan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Celal Demir, “ETUS 3 ayaklı bir sistem; belediye, ETUS ayağı ve yolcular. Öyle bir sistem ki üç taraf da mağdur ve şikayetçi. Taşınan yolcu kalitesiz hizmetten şikayetçi, ETUS esnafı yatırımın karşılığını alamadığı için şikayetçi, belediyemiz de gittiği her yerden şikâyet alıyor. Bunu zam yaparak bu sorunların ortadan kaldırılması çözüm değil ki. Seçim döneminde her yerde yüzde 20 indirim taahhüt etmiştiniz. İlk işinizin yüzde 38 zam olmasını Edirne halkına anlatmanız gerekiyor. Biz ETUS olmasın demiyoruz. Sonuçta şehrin esnafı ama zam verdik ve bütün bu sorunlar ortadan kalktı mı? Bunun çözümünün daha iyi olması gerekiyor. Esnaf da halk da mağdur olmaması için farklı bir çalışma ve çözüm vardır diye düşünüyorum” dedi.

“BU ZAMMI BİZ DEĞİL, HÜKÜMET BELİRLEDİ”

ETUS’a yapılan zammın maliyet artışı kadar olduğuna değinen Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP'li Engin Yağcılar, “ETUS'a neden yüzde 37 zam yapıldığını izah edeyim. ETUS’un diğer toplu taşıma ile ilgili son zam döneminden bu yana gelen giderlerinde bu kadar artış oldu, o nedenle zam yapıldı. Aslında bu bir zamdan ziyade ETUS'ta belirlediğimiz zam sadece maliyet artışı kadar. Aslında bu zammı biz değil, hükümet belirledi. ETUS'a verilen zam sadece giderler oranında” diye konuştu.

“DENETİM KONUSUNDA ELİMİZ ETUS’UN ÜZERİNDE”

Denetim konusunda ellerinin ETUS’un üzerinde olduğunu belirten Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, “Biz bir şekilde bu sistemi ayakta tutmak zorundayız. Bu yeni bir dönem. İlk andan itibaren takip merkezimizi aktif şekilde çalıştırmaya başladık. Gerek şoförler gerek bekleme süreleriyle ilgili en sert ihtarları gerçekleştiriyoruz. Denetim konusunda elimiz ETUS'un üzerinde. Vatandaşlarımızın bu konudaki mağduriyetlerini gidermeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“ARTIŞI ÇOK DÜŞÜK TUTTUK”

İndirim talebi hakkında konuşan Akın, “Evet bir indirim talebimiz vardı. Bu indirimi Edirne Belediyesi tarafından finanse etmek istedik ama geldiğimiz noktada hem belediye gelirleri hem de tasarruf tedbirleri bizi engelledi. Bunları görmezden gelemezdik. Gelinen noktasında da artan giderleri görmezden gelemezdik. Bir şekilde esnafı da korumak zorundayız. Oranları belirlerken belki ETUS esnafı gönül koyacak ama en düşük onları tuttuk. Gönül isterdi ki hem belediye gelirleri hem de mevcut koşullarda bu zammı yapmak istemezdik. Artışı çok düşük tuttuk. Türkiye ortalamasına bakıldığında birçok şehrin altında bir zam yapıldı” sözlerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.