Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EREN; “HAS BAHÇE ÖREN YERİNE DÂHİL EDİLMELİ”

EÇGD Başkanı Ayten Eren, Has Bahçe’de ortaya çıkan ağaç kesimlerine tepki göstererek; “Has Bahçe’nin de Eski Saray Ören Yeri sınırlarına dâhil edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2023 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2023 16:34
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
EREN; “HAS BAHÇE ÖREN YERİNE DÂHİL EDİLMELİ”

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği (EÇGD), halk arasında ‘Tavuk Ormanı’ olarak da bilinen Edirne Sarayı Has Bahçesi’nde ortaya çıkan ağaç kesimlerine tepki gösterdi. Dernek Başkanı Ayten Eren, konuyla ilgili Batı Ekspres’e konuştu.

Eren, EÇGD’nin bugüne kadar alanda birçok çalışma gerçekleştirdiğini belirterek; “Bu çalışmalarda hem Edirne Belediyesi’ne, hem de Orman Şube Müdürlüğü’ne bu doğal ve tarihi sit alanı ile ilgili görevlerini hatırlattık. Has Bahçe’de yapılan araştırmada; 45 familya, 117 cins, 147 tür olmak üzere toplamda 149 takson tespit edilmiştir. Toplam 72 kuş türünün yaşadığı alanın pek çok memeli hayvana da ev sahipliği yaptığı biliniyor” ifadelerini kullandı.

“BAKIMSIZ BIRAKILMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Tunca nehrinin kollarıyla sararak adacığa dönüştürdüğü Sarayiçi mevkiindeki alanın 600 yıldır korunduğunu söyleyen Eren; “Fakat alanda yapılan ağaç kesimleri sürekli olarak devam etmektedir. Söz konusu alanda Balkan Savaşları’nda toplumsal acıların yaşandığı, yakınında şehitliğin olduğu son derece önemli bir tarihsel alandır. Bu alanın bu kadar bakımsız bırakılmasını kabul etmiyoruz” dedi.

“KORUNMAMASI İHANETTİR”

Eren, Has Bahçe’de daha önce gerçekleştirilen proje ile yapılan yürüyüş ve bisiklet yolları, aydınlatma direkleri ve oturma grupları ile de ormana zarar verildiğini belirterek; “İlk gelen taşkında yollar ve oturma grupları parçalanırken; sonuçta gereksiz yere para harcandığı ortaya çıktı. Bu haldeyken de güvenliği sağlanmadı. Bu kadar para harcanmış bir yerin korunmaması bir ihanettir. Burasının bakımını yapmak ve güvenliğini sağlamak kurumların görevidir” sözlerine yer verdi.

“ORMAN ŞUBE DE BELEDİYE DE GÖREVİNİ YAPMIYOR”

EÇGD’nin bu yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Has Bahçe’nin korunması için farkındalık yaratmak amacıyla 2 günlük kamp düzenlediğini hatırlatan Eren; “Etkinliğimizde, bu bölgenin yıllardan beri yanlış ve hor kullanımına karşılık gerçek değerini, bilim insanlarının bizlerle paylaştığı değerli bilgilerle anladık ve tartıştık. Bu etkinliğin sonunda da bir sonuç bildirgesi yayımladık. Sonuç bildirgesini de kamuoyu ve yetkililere ulaştırdık. Çıkan sonuçlardan üst yazıyla 2 bin civarında toplanan imzayı dönemin valisiyle paylaştık ve alanın korunması için talep ve önerilerde bulunduk. Ama sesimizi dinleyen yok. Burada ne Orman Şube Müdürlüğü, ne de Edirne Belediyesi görevini yapmıyor. Bu kurumlar arasındaki işbirliği ve birbirlerini denetleme mekanizması çalışmıyor” dedi.

“İŞLETMELER KALDIRILMALIDIR”

Eren, Has Bahçe’nin korunması gerektiğini vurgulayarak; “Ormandaki işletmeler kaldırılmalıdır. Alanda yuvalanan kuşların üreme zamanında rahatsız edilmeleri engellenmeli ve üremelerine engel olacak her türlü faaliyet kısıtlanmalı veya yasaklanmalıdır. Özellikle üreme dönemlerinde alana gelen ziyaretçiler, uyarı levhaları veya görevlilerle bilgilendirilmeli ve yasaklar konusunda uyarılmalıdır. Ayrıca mevcut tesislerin bu dönemde aşırı ışıklandırma, yüksek sesle müzik, düğün, havai fişek vb. faaliyetleri kesinlikle yasaklanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

“İZİNSİZ KESİMLER GÜVENLİKLE HALLEDİLEBİLİR”

Alanın, Edirne Sümbülü’nün en büyük popülasyonuna sahip olduğuna dikkat çeken Eren; “Bu türün yaşam alanı özellikle çiçeklenme ve meyve verme zamanında ziyaretçilere kapatılmalıdır. İzinsiz kesimler ise güvenlik ile halledilebilir. Organize bir kesim varsa Edirne Belediyesi’nin takibe alması gerekiyor. Er Meydanı adı verilse de güreş stadı olan yapı ise daha fazla zarar vermemesi adına taşınmalıdır. Alan sadece sportif amaçlarla yürüyüş, bisiklet vb. için bir rekreasyon alanı olarak kullanılabilir. Alan, piknik gibi aktivitelere kapatılmalı, biyolojik ve evsel atıkların orman içine atılmasını engellenmelidir” dedi.

“HAS BAHÇE ÖREN YERİ SINIRLARINA DAHİL EDİLMELİ”

Eren, Has Bahçe’nin basit bir orman olmadığını vurgularken; “Doğal ve kültürel değerimizdir. Son bozulmamış biyolojik çeşitlilik ve doğal vejetasyon örtüsü açısından bölgedeki tek büyük önemli orman parçası olması nedeniyle de önemlidir. Has Bahçe’nin koruma statüsü ivedi olarak belirlenmeli, gereken önlemler yetkili kurumlarca denetlenmelidir. Dernek olarak Edirne Sarayı’nın bir parçası olan Has Bahçe’nin de Eski Saray Ören Yeri sınırlarına dâhil edilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.