Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EDİRNE KIRMIZILI FAYTON İLK KEZ SERGİDE

Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatkârı Özcan Abacı, Edirne Kırmızısı kullandığı minyatür faytonu ilk kez Edirne Kırmızısı Sempozyumu’nda sergiledi. Abacı, eserini TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na hediye etti.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2023 16:45
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
EDİRNE KIRMIZILI FAYTON İLK KEZ SERGİDE

Edirne’de fayton, talika ve tarım aletleri gibi unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin minyatürlerini yaparak geleceğe taşıyan Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatkârı Özcan Abacı, minyatür faytonda Edirne Kırmızısı kullandı.

Trakya Üniversitesi tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen Edirne Kırmızısı Doğal Bitkisel Boyalar Sempozyumu’nda stant Abacı, el emeği ile ürettiği fayton, talika ve tarım aletlerinin minyatürlerini sergiledi. Abacı’nın sergisinde en çok dikkat çeken ürünlerinden biri ise koltuk ve zemin kaplaması Edirne Kırmızı ile yapılan fayton oldu. Trakya Üniversitesi tarafından yetiştirilen Rubia Tinctorum bitkisinin köklerinden elde edilen Edirne Kırmızısı’nın ipek kumaş üzerine işlenmesinin ardından koltuk ve zemini kaplanan minyatür fayton, katılımcıların yoğun ilgisini çekti.

“İLK DEFA BURADA SERGİLİYORUZ”

Abacı, minyatür faytonda ilk kez Edirne Kırmızısı’nın kullanıldığını açıklarken; “Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Orkun Akman öncü oldu ve faytonumuzu Edirne Kırmızısı ile kaplamayı düşündük. Ama benim için kumaş bulmak sorundu. Orkun Akman, beni diğer akademisyenlerimizle tanıştırdı ve elde ettiğimiz kumaş ile koltuk ve zemin kaplamasını Edirne Kırmızısı’ndan yaptık. Edirne Kırmızısı’nı faytona uyguladık ve burada da ilk defa sergiliyoruz” ifadelerini kullandı.

TABAKOĞLU’NA HEDİYE ETTİ

Abacı’nın eserlerinden oluşan standını ziyaret eden isimlerden biri de Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu oldu. Tabakoğlu, Edirne Kırmızılı minyatür faytonu çok beğendiğini belirterek; Abacı ve emeği geçenleri tebrik etti. Abacı da Tabakoğlu’na teşekkür ederken; ilk kez sergilenen Edirne Kırmızılı minyatür faytonu Tabakoğlu’na hediye etti. Edirne Kırmızısı’nın minyatür faytonda kullanılmasından dolayı memnuniyetini ifade eden Tabakoğlu, hediyesi nedeniyle Abacı’ya teşekkür etti.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.