Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne'de Eğitimde Yaşanan Sorunlar Meclise Taşındı

Edirne Belediye Meclis Üyesi CHP'li Engin Çoğal, Edirne'de eğitimde yaşanan sorunları belediye meclisinde gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2024 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 16:31
Kaynak: ŞENER URFA
Edirne'de Eğitimde Yaşanan Sorunlar Meclise Taşındı

Edirne Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda gündem dışı söz alan Belediye Meclis Üyesi CHP'li Engin Çoğal, okulların açılmasına sayılı günler kaldığını ve eğitimde sorunların yaşandığını dile getirdi.

Çoğal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Okullarımızda hâlihazırda hizmetlilerin olmadığı bildirilmektedir. Bu hizmetli Personellerin ne zaman iş başı yapacağız belli midir? Bu görevliler kimler arasından hangi kriterlere göre seçilecek ve iş başı yapacaklar? Bu kişiler çocuklarımızın bulaşıcı hastalıklardan ve hijyen açısından korunması içi gerekli belgelere sahip olacaklar mı? Her okulda rehberlik öğretmeni yok. Bir rehber öğretmen 3 okulda görevlendiriliyor, fakat rehber öğretmenlik özel bir konu, uzaktan ya da okula 1 gün gelerek öğrencilerin takibi nasıl sağlanacak?

MESEM’lerde çocuk işçilik devlet eliyle özendirilmekte. Bunun önüne geçilecek mi? Edirne’de iş kazasına çocuklarımız kurban giderse ne yapacağız. Okul Bahçeleri geceleri polisler tarafından devriye noktaları olarak belirlenmeli. İmam Hatip Okullarımızda öğrencilerin öğlen yemekleri veriliyor ve her çeşit faaliyet alanı bulunuyor. Aynı imkânlar neden diğer okullarda okuyan öğrencilerimize sağlanmıyor? Bir örnek vermek gerekirse Selimiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Hasan Sezai İmam Hatip Lisesi yan yana. Bir tarafta öğrencilerin spor salonu ve öğlen yemeği imkânı var. Fakat neredeyse aynı bahçede bulunan diğer okulda bu imkân yok. Eğer Eğitimde fırsat eşitliğini savunacaksak bu sorunların da bir an önce çözülmesi gerekmektedir.

Yüksel Yeşil ve bazı okullarımızda konteyner anaokulları yapılandırıldığı bilgisi gelmekte. 2024 yılı içerisinde halen konteyner içerisinde eğitim vermek şehrimize yakışmamaktadır. İlimizde 5 İmam Hatip Lisesi olmasına rağmen Edirne Merkez’de 1 tane bile tarım lisesi bulunmamakta. Tarım şehri Edirne’ye de bir tarım lisesi kazandırılması gerekmektedir. İlimizde hâlihazırda yıkım kararı olan okullar var bu okullar dönem içinde boşaltılmak istenirse hangi okullara geçecekler? Eğer bu okullar boşaltılmayacaksa bu okullarda okuyan öğrencilerimiz riske atılmış olmayacak mı?

Yine Selimiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Mimar Sinan Okulları aynı binada eğitim görecekler. Teknik olarak bu okullarımızda 5. Sınıf öğrencisi ile 12. Sınıf öğrencisinin aynı okulda eğitim görecek, aynı bahçede teneffüs yapacak bu okullarda akran zorbalığının önüne geçilebilecek mi? Bazı okullarımızın yangın merdiveni dahi olmadığı eğitimciler tarafından belirtilmekte. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bununla ilgili denetimleri yapıyor mu? Yeni yerleşim bölgemizde yoğun bir şekilde okul inşasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda kurumlar ile işbirliği halinde bölgemizin Edirne’mize yakışacak şekilde tesislere sahip okullara kavuşturulması gerekmektedir.

Okul Formalarının okullar tarafından fahiş fiyatla öğrenci ve velilere satıldığı, vatandaşımızın bundan rahatsız olduğu iletilmektedir. Dar gelirli ailelerimiz bu fiyatlarla nasıl mücadele edeceklerdir. İlimizde 1. Murat Lisesi’nin tadilatı halen bitmedi bu okulda belirli noktalarda iskeleler halen kurulu. Bu okulda çocuklarımızın güvenliği sağlanacak mı? İlimiz 2000’li yılların başından 2011’e kadar başarı sıralamasında genel olarak ilk 3’de iken son yıllarda 50. Sıra ve daha altında kendine yer bulmaktadır. Eğitim seviyesinde yaşanan bu gerilemenin sebebi araştırılmış mıdır? Bu gerilemenin sebebi Liyakatsiz atamalar ile başarısız süreç yönetimi olabilir mi?

Okullarda güvenlik yok, bu büyük bir sorun, fakat duyumlarımıza göre Pansiyonu olan okullarımızda da güvenlik yok. Bu pansiyonlarda kalan çocuklarımız bir sorun ile karşılaştıklarında kendileri mi çözüm üretecekler? İlimizde ikili eğitim veren okul sayısının önümüzdeki seneye kadar 0’a indirilmesini ve yıkılan okulların yerine yapılacak okul inşaatlarının bir an önce başlamasını talep ediyoruz. CHP iktidarında yeterli kaynak ayrılarak okullarımızın ve öğretmenlerimizin maddi sorunları çözecek, bilimsel, laik, fırsat eşitliğini sağlayan parasız Milli Eğitim politikası tekrar uygulamaya geçirilecektir."

Çoğal'ın konuşmasının ardından AK Partili Belediye Meclis Üyeleri Necamettin Attay, Hasan Aygün ve Erkan Esenkal da açıklamalarda bulundu. Eğitim konusunun siyaset üstü bir konu olduğuna dikkat çeken AK Partili meclis üyeleri, eksikliklerin giderilmesi sorunların çözülmesi için ortak kararlar alınıp gereğinin yapılması yönünde fikir beyan ettiler.

ŞENER URFA

Kaynak: ŞENER URFA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.