Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne’de Bir Eylemde İki Açıklama

Edirne’de hayvan haklarıyla ilgili yasanın geri çekilmesi için her gün Saraçlar Caddesi’nde oturma eylemi yapan hayvan severlere, TMMOB destek verdi. Aynı eyleme destek veren Okul Yemeği Koalisyonu da, okullarda öğrencilere okul yemeği verilmesinin gerekliliği hakkında açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 19:25
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 19:31
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Edirne’de Bir Eylemde İki Açıklama

Edirne’de hayvan haklarıyla ilgili çıkarılan yasanın geri çekilmesi için 45 günden bu yana her gün birer saat oturma eylemi yapan hayvan severlere, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (TMMOB) destek geldi. Yine aynı eyleme destek veren, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası üyelerinden oluşan Okul Yemeği Koalisyonu da açıklama yaptı.

TMMOB adına, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Birce Altay’ın okudu açıklamada şu ifadelere yer verildi; “45 gündür süren yaşam için adalet nöbetine,  yaşam hakkı savunucularına destek vermek amacı ile Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Edirne İl Koordinasyon Kurulu olarak buradayız.

Yaşamdaki en kutsal ve demokratik hak olan yaşam hakkını tüm canlıları, tüm türleri, doğamızı kapsayacak biçimde, derinlikte göremeyen anlayışa karşı verilen mücadele işte bu mücadeledir. Doğaya saygısı olmayan, hayvana saygısı olmayan bir anlayış kabul edilemez. Bu anlayışın siyasi yansıması olarak TBMM de kabul edilen çarpık ve öldürmeyi kapsayabilen bir yasayı kabul etmiyoruz. Bu yasaya karşı direniyoruz. Direneceğiz.”

“HER BİREY GÜVENİLİR GIDAYA ERİŞİM HAKKINA SAHİPTİR”

Türkiye okul koalisyonu adına Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Kadir Süzme ise Her bireyin doğumdan itibaren tüm yaşamı boyunca güvenilir gıdaya erişim hakkına sahip olduğunu belirterek; “Burada önemli olan bireyin karnının doyması değil, sağlıklı ve dengeli beslenmesidir. Bu da ancak devletleri yönetenlerin bu doğrultuda yerinde, sağlam ve kararlı politikalar uygulamasıyla gıdaya erişimdeki adaletsizlikler ortadan kaldırılabilir.

Çocuklarda bedensel ve zihinsel gelişimin en önemli olduğu zaman ilköğretim dönemidir. Birçok çocuk olanaksızlıklardan dolayı kahvaltı yapmadan okula gitmekte; hatta öğle aralarında bile yemeklerini yiyememektedir ya da kısıtlı olanaklardan dolayı güvenilir olmayan sağlıksız gıdalarla beslenmektedir. Bu olumsuz durumun ortada kaldırılması aşamasında devlete büyük sorumluluklar düşmektedir.

Gün boyunca eğitim gören ve hareket halinde olan çocuğun, yeterli düzeyde kalori ve beslenme değerini içeren gıdaları öğle yemeğinde tüketmesi gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel okullar ve az da olsa bazı devlet okullarında öğrencilere öğle yemeği verilmesine rağmen, devlet okullarının neredeyse tamamına yakınında öğle yemeği verilmemektedir.

Bu durum sadece ülkemizde değil, global anlamda bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Her çocuğun tam anlamıyla karnını doyurup sağlıklı bir şekilde beslenmesi dünyayı yönetenlerin meselesi olmaktan ziyade tüm insanlığın meselesidir. Hiçbir çocuk aç kalmamalıdır, yatağına aç yatmamalıdır” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.