Trakya Üniversitesi (TÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Atatürk Temalı Serigrafi Workshop etkinliği düzenlendi. Programa TÜ Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Kerem İşcanoglu, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. İşcanoglu, “Cumhuriyet ve Edirne üzerine bir workshop yapacağız” dedi.
“EDİRNE’DE SERİGRAFİNİN KULLANILMASI GEREKLİ”
Serigrafinin maliyetinin düşük olduğuna değinen TÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Kerem İşcanoglu “Biz burada Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı için bir sanat haftası düzenledik. Cumhuriyetimizi en iyi anlatan belki kelime, belki sanat. Cumhuriyetle beraber aslında Batı resminin, Batı sanatının neredeyse tam anlamıyla bir paydaşı olduk. Bu açıdan biz de aslında Cumhuriyetimizi kutlama törenlerini biz de böyle sanat etkinlikleriyle katılmak istiyoruz. Bunlardan bir tanesi serigrafi. Serigrafi aslında biraz farklı bir resimsel, özgün baskı tekniği. Bunun diğer baskı tekniklerinden temel farkı bir basitliği, ucuzluğu ve sürdürülebilirliği. Yani diğer bazı tekniklerden çok fazla teçhizat isterken, çok fazla maliyet isterken, pres isterken, serigrafi her eve girebilecek bir baskı tekniği. Bu açıdan da sanatçılar için veya kentliler için kumaş deseni basacaklar için, afiş basacaklar için ya da bez çanta basacaklar için bir üretim metodu. Onun için de Edirne'de serigrafinin olması gerektiğini, serigrafinin bir şekilde dünyadaki gibi kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de dışarıya bir bilgi vermek için böyle bir etkinlik düzenledik. Burada da hem yurttaşlarımız var. Edirne yurttaşlarımız hem de kendi öğrencilerimiz kaynaşmış ve görüşmüş oluyor” diye konuştu. İşcanoglu, workshopta serigrafiyle Atatürk resimleri basacaklarını kaydetti.
“HER KONUYA EDİRNE KATMAYI SEVİYORUZ”
Temanın aslında Cumhuriyet ve Edirne olduğuna değinen İşcanoglu “Tema aslında cumhuriyetin yüzüncü yılı temalı bir etkinlik yapacağız. Biz biraz da tabii ki Edirneli olduğumuz için hani her konuda bir Edirne katmayı seviyoruz. Temamız Cumhuriyet ve Edirne aslında. Cumhuriyet ve Edirne üzerine bir burada workshop yapacağız. Serigrafi ile bir eser ortaya koyacağız. Kalıplarla çoğaltacağız ve insanlara gelen insanlara dağıtacağız” ifadelerine yer verdi.
“EDİRNE’NİN TARİHSEL KİMLİĞİNİ ÖN PLANDA TUTACAĞIZ”
Tramvay tasarımının geçmişle gelecek arasında vasıta olduğuna değinen İşcanoglu şöyle konuştu: “Aslında Edirne'nin tarihsel kimliğini ön planda tutacağız. Biz plastik sanatlar topluluğu olarak son zamanlarda ‘Edirne'de tramvay istiyoruz’ diye bir kampanya yürütüyoruz. Bunun için tramvay olacak. Geçmişle gelecek arasındaki vasıta temel ayrım yapacak bir iş düşünüyoruz. Yani bu birinci tasarım, ikinci tasarımsa tamamen Edirne’nin Osmanlı kimliği özgü bir şekilde ve bayrak temalı iş olacak.”
MERT ERİŞKİN